ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χρηματοδότηση διεκδικεί ο Δήμος Ρ. Φεραίου για τους νερόμυλους

χρηματοδότηση-διεκδικεί-ο-δήμος-ρ-φερ-669535

Στόχος να κατασκευαστεί θεματικό πάρκο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Την ανάδειξη των υδρομύλων του Βελεστίνου που μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους επισκέπτες, διεκδικεί ο δήμος που κατέθεσε σχετική πρόταση για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον δήμο αφορά στη δημιουργία θεματικού πάρκου υδρομύλων στο Βελεστίνο.

Τη μελέτη – πρόταση που εκπόνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες συνοδεύει βιβλίο 30 σελίδων καθώς και CD, όπου τεκμηριωμένα αποδεικνύεται η ανάγκη της διάσωσης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιστορικής πόλης του Βελεστίνου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός ιστορικού μονοπατιού παλαιών υδροκίνητων εγκαταστάσεων με αφετηρία την φορτισμένη ιστορικά θέση της πηγής της Υπέρειας Κρήνης στο Κέντρο του Βελεστίνου και στάσεις στα σημεία ενδιαφέροντος που θα δημιουργηθούν με την αποκατάσταση των παλαιών υδρόμυλων του Βελεστίνου.

Οι παλιοί υδρόμυλοι βρίσκονται σε οικοπεδική έκταση εμβαδού 2500 τ.μ. περίπου που βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης του Βελεστίνου στη θέση Ταμπάχανα.

Η συγκεκριμένη έκταση εδώ και δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει πυκνή βλάστηση και δυσκολία πρόσβασης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ο δήμος προχώρησε στον καθαρισμό και τον εξωραϊσμό της περιοχής, προκειμένου σε δεύτερη φάση να διεκδικήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπλαση και τη δημιουργία του Θεματικού Πάρκου που θα αναδείξει τους παλιούς υδραύλακες οι οποίοι μέσω της Υπέρειας Κρήνης εκτός του ότι άρδευαν μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων αποτέλεσαν και το μέσο για την ανάπτυξη δεκάδων βιοτεχνιών, όπως νερόμυλοι, μαντάνια και ντριστέλες, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου