ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σημείο αναφοράς ο Ρήγας Φεραίος

σημείο-αναφοράς-ο-ρήγας-φεραίος-670914

Σε συλλεκτικό νόμισμα από την επιτροπή Ελλάδα 2021 o πρωτομάρτυρας της Επανάστασης

Συνολικά 14 νομίσματα σπάνιας συλλεκτικής αξίας με εμβληματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας εξέδωσε το νομισματικό πρόγραμμα της επιτροπής Ελλάδα 2021. Το αργυρό νόμισμα με τον Ρήγα Βελεστινλή αφορά στην ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου το 1881.

Το νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή (1757-1798), κορυφαίου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καταγόμενου από το Βελεστίνο της Θεσσαλίας. Παρά το γεγονός ότι το όραμα του Ρήγα για ένα πολυεθνικό κράτος απαλλαγμένο από τον οθωμανικό δεσποτισμό δεν βρήκε ανταπόκριση, το επαναστατικό του κάλεσμα, ιδίως ο «Θούριός» του και ο μαρτυρικός του θάνατος ενέπνευσαν τους υπόδουλους Ελληνες στον αγώνα τους για ελευθερία.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, υπογράμμισε ότι το γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι ο Ρήγας αποτέλεσε σύμβολο αφύπνισης των αξιών της ελληνικής ιστορίας. «Με τη συλλεκτική σειρά νομισμάτων, που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, μεταφέρεται το μήνυμα της αναγνώρισης και της προσφοράς του κορυφαίου του Ελληνικού Διαφωτισμού. Αφενός είναι αναγνώριση της προσωπικότητας, της προσφοράς και της θυσίας του, αφετέρου αποτελεί ορόσημο για την περιοχή, διότι μια εμβληματική προσωπικότητα συγκαταλέγεται σε μια συλλεκτική σειρά, που θα παραμείνει στο διηνεκές ως σημείο αναφοράς», είπε ο κ. Νασίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μορφές του Ρήγα και του Αδαμάντιου Κοραή αποτέλεσαν τους προπομπούς της συγκεκριμένης συλλεκτικής σειράς, με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου να υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη που ακουμπά στο παρελθόν και το μετατρέπει σε φωτεινό σηματοδότη για το μέλλον».

Καλλιτέχνης που δημιούργησε το νόμισμα είναι ο Γιώργος Σταματόπουλος. Τα νομίσματα είναι φτιαγμένα από ασήμι περιεκτικότητας 92,5%, η ποιότητα τύπωσης είναι επιμελημένης κοπής, proof, έχουν παραχθεί συνολικά 4.000 τεμάχια από το κάθε ένα και διατίθενται και ξεχωριστά σε ξύλινη συλλεκτική κασετίνα με το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου