ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μοναδικές κατασκευές εμπλουτίζουν το ιστορικό λαογραφικό μουσείο Ριζομύλου

μοναδικές-κατασκευές-εμπλουτίζουν-τ-694428

Οταν οι παλιές φωτογραφίες, συμβάλλουν στην δημιουργία εκθεμάτων που συνδέουν την κάθε τοπική κοινωνία με τις ρίζες της, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οπως στην περίπτωση του ιστορικού λαογραφικού Μουσείου Ριζομύλου, όπου από μέρα σε μέρα, με τη δουλειά που γίνεται «παίρνει ζωή», μαθαίνοντας ταυτόχρονα τους νεότερους την ιστορία του τόπου τους.

Πριν από λίγες μέρες σε συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο ο Λάμπρος Αθ. Μπόκας, ένας από τους υπευθύνους του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ριζομύλου Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενημέρωσε τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκα για τις εργασίες που πραγματοποιούνται καθημερινά στο Μουσείο σχετικά με τον εμπλουτισμό του με νέα εκθέματα.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2019 και βρίσκεται στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου. Περιέχει συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, παλιών αντικειμένων εργασίας, αλλά και οικιακής χρήσης από όλη την ιστορία του Ριζομύλου.

Το Μουσείο επιμελούνται μαζί με τον κ. Μπόκα, οι Γιάννης Λουλούδης και Δάφνη Ζλατούδη, οι οποίοι αφιέρωσαν και αφιερώνουν προσωπική εργασία και χρόνο για τη δημιουργία του.

Τους τελευταίους μήνες οι τρεις τους εμπλουτίζουν τα εκθέματα, με την κατασκευή σειράς μικρογραφιών.

Ήδη έχουν κατασκευαστεί ο παραδοσιακός φούρνος, σε πραγματικό μέγεθος, που λειτουργούσε επί πολλές δεκαετίες και έως και σήμερα (σε σύγχρονη μορφή) , η τουλούμπα ( Χειροκίνητη αντλία νερού), με την αντίστοιχη λεκάνη , σε πραγματικό μέγεθος, η οποία λειτουργούσε έως το 1980 περίπου, που ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν πολύ ψηλά.

Επίσης «σάρκα και οστά» πήρε το αρτεσιανό πηγάδι της Κεντρικής Πλατείας Ριζομύλου ,που λειτουργούσε μέχρι το 1970 περίπου, καθώς και του αρτεσιανό – Παλιάς βρύσης που βρισκόταν στην αυλή του δημοτικού Σχολείου Ριζομύλου και λειτουργούσε έως το 1980. Από τα χέρια των τριών έγινε και ο νερόμυλος, που βρισκόταν απέναντι από το νηπιαγωγείο Ριζομύλου και λειτουργούσε από τις αρχές του 1900.

Περίοπτη θέση επίσης έχει και η μικρογραφία αγροτικής κατοικίας με παραδοσιακά πλιθιά του Ριζομύλου, όπου διακρίνει κανείς την αυλή αλλά και το υπόστεγο όπου συνηθίζονταν να αποθηκεύονται διάφορες προμήθειες για τις ανάγκες του νοικοκυριού.

Οι κατασκευές θα συνεχιστούν με τον δήμο να στηρίζει αυτή την προσπάθεια και να προσδοκά ότι το ιστορικό λαογραφικό μουσείο Ριζομύλου θα καταστεί πόλος έλξης, όταν περάσει η δοκιμασία της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου