ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πόλος έλξης για το κοινό ο εκθεσιακός χώρος «Ρήγας Βελεστινλής»

πόλος-έλξης-για-το-κοινό-ο-εκθεσιακός-χ-747902

Πόλος έλξης για δεκάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας ο εκθεσιακός χώρος – κέντρο πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» που βρίσκεται στο Βελεστίνο.

Η λειτουργία του χώρου γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για το κοινό και του υπεύθυνους λειτουργίας του χώρου.

Μια διαφορετική ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες η έκθεση που έχει τίτλο «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη».

Επίσης παρουσιάζονται είκοσι πίνακες που πραγματεύονται: ένα συνοπτικό χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της σύντομης ζωής του Ρήγα, έναν χάρτη της Βιέννης, σύγχρονο της Χάρτας, στον οποίο έχουν σημειωθεί, έπειτα από ειδική κτηματολογική έρευνα στα αρχεία της Βιέννης, οι τοποθεσίες που σχετίζονται με την έκδοσή της, τη γεωγραφική αντιστοίχηση της επιφάνειας που απεικονίζεται στη Χάρτα με προγενέστερα και μεταγενέστερα χαρτογραφικά πρότυπα, τις κατασκευαστικές πρωτοτυπίες της Χάρτας ως προς τη διάταξη σε ζώνες των δώδεκα φύλλων που την αποτελούν συνολικά και την παρουσίαση των προτύπων αναφοράς που χρησιμοποίησε ο Ρήγας.

Το εκθεσιακό υλικό ολοκληρώνεται με τη λεπτομερή ανάδειξη των είκοσι διαφορών που εντόπισε η έρευνα στις εκδόσεις της Χάρτας του Ρήγα και με το συγκριτικό χαρτογραφικό σχόλιο για τη σχέση της με τον πίνακα του Άνθιμου Γαζή, ο οποίος εκδόθηκε τρία χρόνια μετά τη Χάρτα, επίσης στη Βιέννη (1800).

Ο χώρος λειτουργεί κατά τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 07.30 έως και τις 15.30 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2425022579.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου