ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αντιπυρική θωράκιση ενόψει καλοκαιριού

αντιπυρική-θωράκιση-ενόψει-καλοκαιρ-37620

Ποιες αποφάσεις έλαβε το Τοπικό Συντονιστικό Οργανο – Τι ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Οι δράσεις πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου που συνεδρίασε προχθές και συζήτησε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι ο δήμος βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτικής προστασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος είναι ανάμεσα σε 5 χερσαίους δήμους της Μαγνησίας που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα συστήματος πυρανίχνευσης και ότι μέσα από τη συνεργασία με την 1η ΤΑΞΑΣ θα υπάρχουν σε ετοιμότητα ελικόπτερα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Στεφανοβικείου.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δημήτρης Παλληκάρης επεσήμανε ότι ο δήμος έχει προβεί στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου για την εύκολη πρόσβαση οχημάτων, όπως των πυροσβεστικών και έχει ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς όλων των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με το καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων που αποτελούν σημεία κινδύνου πυρκαγιάς. Διευκρίνισε ότι η περίοδος γεωργικής καλλιέργειας έχει ορισθεί από 01-05- 2020 έως 30-10-2020, διάστημα κατά το οποία απαγορεύονται οι φωτιές στις καλλιέργειες και οποιαδήποτε αγροτική εργασία μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας, Β. Νταφοπούλου, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στη διαδικασία συμβάσεων με εργολάβους για καθαρισμό ρεμάτων, χόρτων και ερεισμάτων σε όλους τους δήμους, όπως και στον δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά, ήδη, με ιδία μέσα έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό.

Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη

Ο διοικητής της Π.Υ. Μαγνησίας Ν. Μητσογιάννης με τη σειρά του υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες ακολουθούν το σχέδιο «Ιόλαος», κατά το οποίο ορίζονται οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Επίσης, αναφέρθηκε στο θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη, που μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία θα παρακολουθήσου βασική εκπαίδευση, θα τοποθετηθούν σε σημεία περιπολίας και η συμμετοχή τους θα τους δώσει μοριοδότηση εάν θελήσουν να ασχοληθούν με σχολές και θέσεις της Πυροσβεστικής. Τόνισε ότι η Π.Υ. Μαγνησίας είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, καθώς διαθέτει 80 άτομα προσωπικό σε 8 εποχούμενα κλιμάκια, ενώ επίσης είναι σε ετοιμότητα για την κατάσβεση πυρκαγιών 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο διοικητής της Π.Υ. Βελεστίνου, αντιπύραρχος, Κ. Τσίκας λαμβάνοντας τον λόγο ζήτησε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από όλους και τους δημότες σχετικά με πράξεις καψίματος κλπ. και να ορισθούν στις Τ.Κ. άτομα που μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, π.χ. με τρακτέρ, ενώ ο υποδιοικητής της Π/Υ. Βόλου, αντιπύραρχος, Ν. Ιερεμίας, ήταν εκείνος που υπογράμμισε ότι βάσει του σχεδίου «Ιόλαος», προβαίνουν σε απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά όχι υποχρεωτική εάν οι πολίτες δεν επιθυμούν, υπάρχει δε αναγκαστική απομάκρυνση στην εκκένωση λόγω κινδύνου ζωής.

Εκ μέρους του 304 ΠΕΒ, ο υποδιοικητής, σ/χης, Σωτ. Αργυρόπουλος, ενημέρωσε ότι το 304 ΠΕΒ έχει ζώνες αντιπυρικές για τη μη μετάδοση της πυρκαγιάς λόγω των εύφλεκτων υλικών της μονάδας, υπάρχει επανδρωμένο παρατηρητήριο για την παρακολούθηση τυχόν πυρκαγιάς στην περιοχή, υπάρχουν σε καθημερινή βάση 2 οχήματα με δεξαμενή, ομάδες 20-30 ατόμων σε επιφυλακή εάν ζητηθεί και μηχανήματα για έκτακτη ανάγκη. Τέλος οι αντιδήμαρχοι Βάσω Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαϊωάννου ενημέρωσαν για τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο δήμος για τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας, ενώ από το δασαρχείο, η αναπληρώτρια δασάρχης Α. Μακατσιάνου δήλωσε ότι η υπηρεσία τους βρίσκεται σε ετοιμότητα με συνεργεία σε επιφυλακή. Επίσης, μέλη της Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, αναφέρθηκαν στην άμεση επέμβαση της ομάδας σε έκτακτη ανάγκη, τη διάθεση ενός οχήματος και μηχανών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου