ΤΟΠΙΚΑ

Υφασμα – όπλο κατά της μετάδοσης ιών

υφασμα-όπλο-κατά-της-μετάδοσης-ιών-104405

Καινοτόμο υλικό ερευνητών με επικεφαλής τον Βολιώτη Β. Μπίνα – Συνεργασία του ΙΤΕ στην Ελλάδα και Ερευνητικού Κέντρου στην Ιταλία για τη μελέτη των υφασμάτων σε ιούς τύπου SARS

Ηταν το 2018, όταν σε διεθνές περιοδικό δημοσιευόταν τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), με επικεφαλής τον Βολιώτη ερευνητή Βασίλη Μπίνα, σχετικά με την εφαρμογή υλικού σε υφάσματα, το οποίο αναπτύχθηκε στο εργαστήριό τους και μελετήθηκε για την αντιβακτιριαδιακή του δράση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Συγκεκριμένα, στα εργαστήριά τους μελέτησαν το συγκεκριμένο καινοτόμο ύφασμα ως προς την αδρανοποίηση και καταστροφή βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο υλικό, καθώς μπορεί να καταστρέψει σε ποσοστό 100% τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Πλέον, με βάση αυτή τη σημαντική ανακάλυψη, το ΙΤΕ και Ερευνητικό Κέντρο της Ιταλίας έχουν ανοίξει δρόμους συνεργασίας ως προς τη διαδικασία ανάπτυξης καινοτόμων υφασμάτων κατάλληλων για ιατρικές ποδιές, μάσκες, σεντόνια, πετσέτες και μια σειρά άλλων ειδών που χρησιμοποιούνται σε υγειονομικούς χώρους και μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» όχι μόνο από παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά από τον μεγάλο αόρατο εχθρό του νέου κορονοϊού, που χτύπησε τον πλανήτη.

Τα παραπάνω περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διεθνούς φήμης Βολιώτης ερευνητής δρ. Βασίλης Μπίνας, το όνομα του οποίου έχει απασχολήσει πολλές φορές θετικά την επικαιρότητα, εξαιτίας της σημαντικής ερευνητικής του δράσης.

Οι ευρεσιτεχνίες του επικεντρώνονται κυρίως στις κατεργασίες μορφοποίησης υλικών και παραγωγή προϊόντων νανοτεχνολογίας, τα οποία ενεργοποιούνται με το φως και διασπούν ρύπους, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και η αυξημένη και επικίνδυνη μετάδοσή του, δεν θα μπορούσε να αφήσει άπραγη την ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Μπίνα.

«Δεκάδες είναι οι ιατρικές έρευνες οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους μετάδοσης των νοσοκομειακών παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι η επαφή των χεριών με επιφάνειες, καθώς οι παθογόνοι οργανισμοί επιβιώνουν αρκετά 24ωρα πάνω σε αυτά, με αποτέλεσμα η μετάδοση των νοσημάτων να καθίσταται μια εύκολη υπόθεση», αναφέρει ο ερευνητής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αν και έχουν αναφερθεί πολλές μελέτες σχετικά με τη φωτοκαταλυτική απενεργοποίηση βακτηρίων, λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την απενεργοποίηση ιών. Όπως όλοι οι ιοί που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής, έτσι και ο Covid-19 έχει ήδη αποδειχθεί ότι επιβιώνει σε διαφορετικές περιβαλλοντικές επιφάνειες, όπως χαλκός, πλαστικό και χαρτόνι, για αρκετές ώρες και ίσως για μέρες. Κατά συνέπεια με ευκολία μπορεί να μεταφερθεί από τα χέρια στις επιφάνειες και το αντίστροφο.

«Επομένως, για την πρόληψη της μόλυνσης είναι απαραίτητο να καθαριστούν και απολυμανθούν σχολαστικά οι συγκεκριμένες επιφάνειες», τονίζει ο κ. Μπίνας και προσθέτει:

«Ειδικότερα στον τομέα υγείας (νοσοκομεία, θάλαμοι ασθενών και αίθουσες αναμονής, ιατρικά κέντρα και ιατρεία, κλπ) και σε χώρους αυξημένου κινδύνου γίνεται χρήση ενός μεγάλης πληθώρας υφασμάτων (μάσκες, ιατρικές ποδιές, σεντόνια, πετσέτες κ.α.). Είναι επομένως σημαντικό αυτές οι επιφάνειες να έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν βακτήρια και ιούς, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας για το προσωπικό των νοσοκομείων και τους ασθενείς.

Προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με ένα Ερευνητικό Κέντρο της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε η από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων υφασμάτων, τα οποία είχαν αντιβακτηριακή δράση, αδρανοποιώντας και καταστρέφοντας παθογόνους μικροοργανισμού, όπως ο Staphylococcus Aureus και η Klebsielapneumonia μέσα σε μία ώρα. Τα καινοτόμα υφάσματα αποτελούνται από νανο-υλικά, τα οποία έχουν υποστεί κατάλληλη κατεργασία μορφοποίησης και έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούνται παρουσία τεχνητού/διάχυτου φωτισμού διασπώντας τους συγκεκριμένους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό ACS Applied Bio Materials (2018, 1, 1154−1164). Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει την συνεργασία για την μελέτη των παραπάνω υφασμάτων σε ιούς τύπου SARS».

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βολιώτης ερευνητής δρ. Βασίλης Μπίνας έχει ήδη σημαντικά βραβεία καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο ενεργητικό του. Γεννήθηκε το 1983 στον Βόλο. Αποφοίτησε το 2000 από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου. Απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με άριστα. Ακολούθησε το διδακτορικό δίπλωμα το οποίο απέκτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2010.

Μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος ξεκίνησε στην Ομάδα Διαφανών Αγώγιμων Οξειδίων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και στο Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2013 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Κεραμικών Ηλεκτρονικών στην Σλοβενία και το 2014 επισκέπτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενέργειας της Shenzen στην Κίνα.

Αυτή την περίοδο είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΤΕ και διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις σημαντικότερες διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προβάλλοντας και εκπροσωπώντας την χώρα όπως:

* περισσότερες από 20 διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες, ακαδημαϊκές διακρίσεις

* περισσότερες από 45 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και οκτώ που είναι σε διαδικασία κρίσης

* 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας

* περισσότερες από 80 παρουσιάσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια

* ένας εκ των δύο Ευρωπαίων εκπρόσωπων στο Διεθνές Δίκτυο Νέων Ερευνητών σε Προηγμένα Υλικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου