ΤΟΠΙΚΑ

Οκτώ Βολιώτες τραγουδιστές στην ίδια «σκηνή» [βίντεο]

οκτώ-βολιώτες-τραγουδιστές-στην-ίδια-104431

Το τραγούδι «Ελεύθεροι ξανά», με υπογραφή πολλών καλλιτεχνών, έκανε πρεμιέρα στο youtube στις 23 Απριλίου, αποσπώντας θετικά σχόλια

Σε εποχές προ κορονοϊού, συναντήθηκαν κατά καιρούς και κατά περιπτώσεις σε μουσικά σχήματα, μοιράστηκαν την ίδια σκηνή, διασκέδασαν τις παρέες, οι οποίες στριμωγμένες στα τραπέζια τραγουδούσαν μαζί τους και τους αποθέωναν με το χειροκρότημά τους. Τώρα, εν μέσω πανδημίας, οκτώ γνωστοί Βολιώτες τραγουδιστές ανέβηκαν σε κοινή «ιντερνετική σκηνή», παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό τραγούδι, γεμάτο μηνύματα και επίκαιρες εικόνες από τις ημέρες του πολέμου με τον αόρατο εχθρό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο κορονοϊός έκλεισε σπίτι τις φωνές τους, άφησε βουβές τις μουσικές σκηνές, κλείδωσε τη διασκέδαση, όπως άλλωστε και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία περιορίστηκε στα άκρως αναγκαία. Δεν μπόρεσε, όμως, να φυλακίσει την έμπνευση και τη δημιουργία. Απεναντίας, φόρτισε με συναισθήματα, ανακάτεψε την τράπουλα των προτεραιοτήτων και έγειρε τη ζυγαριά προς εκείνα, τα απλά, την ανεκτίμητη αξία των οποίων μάλλον είχαμε ξεχάσει.

Ποια; Μια βόλτα, μια αγκαλιά, να είμαστε ελεύθεροι ξανά… Στερήσεις του κορονοϊού, που απέκτησαν δύναμη, έγιναν στίχοι τραγουδιού. Οι στίχοι ντύθηκαν με μουσική και γεννήθηκε ένα συναρπαστικό τραγούδι από μια παρέα οκτώ Βολιωτών τραγουδιστών, με την πολύτιμη συμβολή και άλλων καλλιτεχνών.

Η δημιουργία έλαβε την τελική μορφή σε συνθήκες απομόνωσης, χωρίς να συναντηθούν. Όμως, το τραγούδι τους είναι έτοιμο να συναντήσει οποιονδήποτε, καθώς το κοινό τους πάλκο έγινε το youtube. Ξεχωριστές φωνές που έχουμε ακούσει από κοντά και έχουμε χειροκροτήσει, ενώθηκαν και δημιούργησαν το «Ελεύθεροι ξανά».

Γιώργος Μόσχος, τραγουδιστής – στιχουργός

Πρόκειται για το βολιώτικο τραγούδι της καραντίνας που ξεκίνησε από ιδέα του τραγουδιστή και στιχουργού Γιώργου Μόσχου, ο οποίος εκτός από την πληθώρα εμφανίσεών του και τις συνεργασίες του με μεγάλες λαϊκές φωνές, έχει στο βιογραφικό του περισσότερες από δέκα δικές του μελοποιημένες δημιουργίες που έχουν βγει στον αέρα.

Στέργιος Ρεντζούλης, μαέστρος  - μουσική

«Εχω τους στίχους, βάζεις τη μουσική;», πρότεινε ο Γιώργος Μόσχος τηλεφωνώντας στον μαέστρο Στέργιο Ρεντζούλη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση και προχώρησε στην επόμενη φάση: μια συγκλονιστική μελωδία, με νότες που περικλείουν τις συνθήκες της απομόνωσης και τις ανθρώπινες αξίες που έχουν ψηλά σε ιεραρχία, αλλά και την ελπίδα ότι σύντομα οι δυσκολίες θα αποτελούν παρελθόν.

Μάγδα Ακρίβου, τραγουδίστρια

Βαγγέλης Καψάλης, τραγουδιστής

Με τη μουσική, τον προγραμματισμό και την ενορχήστρωση του μαέστρου Στέργιου Ρεντζούλη, ο εμπνευστής της προσπάθειας προχώρησε στον συντονισμό της παρέας των τραγουδιστών, οι φωνές των οποίων θα έδεναν στοίχους και μουσική.

Ετσι, εκτός από τον ίδιο, σ’ αυτή τη μελωδική συνύπαρξη δήλωσαν «παρών», μέσω μιας ομαδικής συνομιλίας στο messenger, οι γνωστοί τραγουδιστές Μάγδα Ακρίβου, Βαγγέλης Καψάλης, Ιριδα Κουφογάζου, Αϊντα Πάγκαλου, Γιώργος Πάγκαλος, Νεκτάριος Ρήγας και Θωμάς Σκοτίδας.

Ιριδα Κουφογάζου,τραγουδίστρια

Ηχογράφησαν το κομμάτι από τα σπίτια τους. Οι φωνές των οκτώ συνολικά τραγουδιστών έδωσε χρώμα σε κάθε συναίσθημα του περιορισμού στο σπίτι, συνεπαίρνοντας τον ακροατή και κάνοντάς τον να βλέπει την πόρτα της ελευθερίας… που δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη συνύπαρξη.

Το υλικό των ηχογραφήσεων παρέλαβαν, βάζοντας και τη δική τους υπογραφή με την τεχνολογική υποστήριξη, ο Γιώργος Καλοβιδούρης και ο Κωνσταντίνος Παπαδήμος, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια σε ηχητικά και βίντεο. Το τελικό μαγευτικό αποτέλεσμα, μετά από περίπου μιας εβδομάδας προετοιμασία, έκανε πρεμιέρα στο youtube στις 23 Απριλίου.

Αϊντα Πάγκαλου, τραγουδίστρια

«Ηταν όλα όσα βιώνουμε όλοι μας, πολλές εβδομάδες τώρα, που με οδήγησαν στο να αποτυπώσω τις σκέψεις μου και όλα όσα νιώθω σε χαρτί, και να ζητήσω από συναδέλφους μου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία αυτού του τραγουδιού. Ηταν κυρίως ότι χάσαμε την επαφή μας με τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους και τους γνωστούς. Ότι επικοινωνούμε με τα τηλέφωνα, βλέπουμε τα πρόσωπα των αγαπημένων μας με βιντεοκλήσεις», λέει ο Γιώργος Μόσχος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλώντας για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε.

Γιώργος Πάγκαλος, τραγουδιστής

«Αλλωστε, πάντα γράφω, σε όποια φάση της ζωής μου και αν βρίσκομαι, καλή ή δύσκολη. Το ίδιο ακολούθησα και τώρα. Όμως, αυτή τη φορά ήθελα η προσπάθεια να είναι ομαδική, καθώς ό,τι ζούμε, το ζούμε όλοι μαζί», προσθέτει.

Τα πρώτα σχόλια για το βολιώτικο τραγούδι, το οποίο γεννήθηκε σε συνθήκες καραντίνας, είναι άκρως θετικά. Ολοι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια πίστεψαν στο «Ελεύθεροι ξανά» και ήδη οι στιίχοι, η μουσική, η οπτικοακουστική του επεξεργασία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι φωνές δένουν η μία με την άλλη, αγγίζουν τους ακροατές του, καθώς όλοι βλέπουν σ’ αυτό την πρωτόγνωρη ζωή, λόγω κορονοϊού.

Νεκτάριος Ρήγας, τραγουδιστής

Θωμάς Σκοτίδας, τραγουδιστής

«Μια ιδέα μου η οποία έγινε πραγματικότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι μας! Έγινε λοιπόν με μεράκι αγάπη και με πολλούς συναδέλφους και φίλους! Θέλω να ευχαριστήσω και από εδώ όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ιδέα μου. Με την μοναδικότητα τους έδωσαν ήχο, χρώμα και εικόνα ο καθένας με τον δικό του τρόπο! Ελπίζω λοιπόν με αυτό το τραγούδι να σας δώσουμε μια αχτίδα ελπίδας!», αναφέρει ο Γ. Μόσχος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Ελεύθεροι ξανά»

Οι στίχοι του τραγουδιού, το οποίο με τον τίτλο του μπορεί αναζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος στο youtube, είναι οι εξής:

Μέσα στο σπίτι τριγυρνάω
Όλα κλειστά και που να πάω
Μόνο σε κάμερες μιλάω
Και σε μηνύματα απαντάω
Μου λείψε έξω να μαι βόλτα
Να γίνουν όλα όπως πρώτα
Και τι δεν θα δινα να ζήσω
Τον κόσμο όλο να γυρίσω

Πόσο αξίζει μια αγκαλιά
Ένα χάδι μια ματιά
Πόσο αξίζει μια ζωή
Να μαστε πάλι όλοι μαζί
Πόσο αξίζει μια καρδιά
Που να χτυπάει δυνατά
Πόσο αξίζει τελικά
Να μαστε ελεύθεροι ξανά
Ελεύθεροι ξανά…

Μέσα στο σπίτι μένω τώρα
Σκέφτομαι ίσως είναι μπόρα
Κουράστηκα με τους ιούς
Να ακούω τους πολιτικούς
Δεν ξέρω πια τι να πιστέψω
Ούτε μπορώ και να μαντέψω
Θέλω τον χρόνο να γυρίσω
Από το μηδέν να ξαναρχίσω

Πόσο αξίζει μια αγκαλιά
Ένα χάδι μια ματιά
Πόσο αξίζει μια ζωή
Να μαστε πάλι όλοι μαζί
Πόσο αξίζει μια καρδιά
Που να χτυπάει δυνατά
Πόσο αξίζει τελικά
Να μαστε ελεύθεροι ξανά
Ελεύθεροι ξανά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου