ΤΟΠΙΚΑ

Μαρία Σπυράκη: «Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά»

μαρία-σπυράκη-ηρθε-η-ώρα-να-κοιτάξουμ-497997

Τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ, που βραβεύτηκε ως «Η Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» τον περασμένο Μάρτιο

Πριν από δύο μήνες στη Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτή της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, απονεμήθηκε το βραβείο «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Ερευνα και Καινοτομία. Η κ. Σπυράκη μάλιστα ήταν η μοναδική Ελληνίδα υποψήφια, μεταξύ των 45 ευρωβουλευτών που πέρασαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού. «Ηταν το επιστέγασμα των προσπαθειών μου. Για αυτό και θέλω να συνεχίσω», επισημαίνει σήμερα σε συνέντευξή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ζητώντας από τους πολίτες τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς που διαθέτουν, εφόσον επιλέξουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Προβαίνοντας επίσης σε πολιτική εκτίμηση όσον αφορά στο αποτέλεσμα της Κυριακής η κ. Σπυράκη επισημαίνει πως την Κυριακή το βράδυ «η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να δεσμεύει το μέλλον μας» και εκφράζει τη βεβαιότητα για την επικράτηση της ΝΔ στην αναμέτρηση.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Κυρία Σπυράκη, ποιοι είναι οι στόχοι σας στην Ευρωβουλή για την επόμενη πενταετία, εάν εκλεγείτε;

Η επόμενη πενταετία στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμη γιατί σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει ποιες χώρες θα ανέβουν στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, ποιες χώρες θα προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό προσαρμόζοντας την οικονομία τους στην αυτοματοποίηση. Η Ελλάδα που έχασε το τρένο στις πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις, η Ελλάδα που έχει το δυναμικό και την υπεραξία εγκεφάλων θα πρέπει να μπει στις ράγες της κυκλικής οικονομίας, να γίνει μια κοινωνία που προσαρμόζεται στην νέα εποχή. Η προηγούμενη πενταετία ήταν για μένα παραγωγική, γιατί κατάφερα να διεισδύσω στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Βρυξέλλες, να δημιουργήσω ένα δίκτυο επαφών με τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις και να δώσω μάχες σε πολλά πεδία για τη χώρα μας. Επιστέγασμα των προσπαθειών μου ήταν το βραβείο «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Καινοτομία. Θέλω να συνεχίσω την προσπάθεια, για αυτό και ζητώ από τους όλους τους Ελληνες τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς που διαθέτουν εφόσον επιλέξουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Ευρώπη πάντως τα άκρα δυναμώνουν κυρίως διότι οι κοινωνίες διαμαρτύρονται για τις ελίτ που έχασαν την επαφή τους με τις ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να συμβεί, είναι να κυριαρχήσουν όλες αυτές οι ακραίες τάσεις που μηδενίζουν τη συνεισφορά της Ευρώπης, που μηδενίζουν το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μία αλληλεγγύη με διπλή κατεύθυνση. Στη μία κατεύθυνση έχουμε τα κονδύλια της συνοχής και τα άλλα κονδύλια που δίνουν δουλειές και βοηθάνε τις πιο αδύναμες χώρες, και στην άλλη κατεύθυνση υπάρχει η ανάγκη να μοιραστούμε τις ευθύνες. Και αυτό εμείς το διδάξαμε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επισημαίνοντας στον κ. Όρμπαν, ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στο προσφυγικό. Ξέρετε, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια. Έχει μηχανισμούς και θεσμούς συχνά δυσκίνητους, είναι όμως η μεγάλη οικογένεια που μας αγκαλιάζει και μας ενδυναμώνει για να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Την κλιματική αλλαγή, την μετανάστευση, την τρομοκρατία, την παγκοσμιοποίηση και τους οικονομικούς πολέμους των μεγάλων δυνάμεων.

Ζητάτε μια απλή νίκη ή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Το ζήτημα είναι να ηττηθεί η λογική του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία κομίζοντας το νέο και φεύγει ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα του παλιού. Πείτε μου τι νέο, τι καινοτόμο, τι διαφορετικό έφερε η Αριστερά στην εξουσία την τελευταία τετραετία; Όλοι θυμόμαστε το διχασμό, την καταγγελία των αντιπάλων, την προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και της δικαιοσύνης, τους πειραματισμούς στην οικονομία με ολέθρια αποτελέσματα, την παραλίγο εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, και τα πλεονάσματα της υπερφορολόγησης. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει θύμα της αυταπάτης του κυρίου Τσίπρα. Όλα αυτά τελειώνουν άμεσα. Την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να συνεχίσει να δεσμεύει το μέλλον μας!

Τι θα αλλάξει στη διακυβέρνηση της χώρας στην ελληνική οικονομία; Ο κ. Τσίπρας ήδη ψήφισε κι εφαρμόζει φοροελαφρύνσεις.

Τα πράγματα είναι απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην υπερφορολόγηση και στη διανομή των επιδομάτων. Δεν λέω, τα έξτρα χρήματα είναι χρήσιμα για κάθε νοικοκυριό. Το ερώτημα είναι όμως το εάν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι και αύριο μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Η απάντησή είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό. Για τον απλούστατο λόγο ότι αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, αν δεν παράγουμε αρκετό πλούτο, δεν μπορούμε να έχουμε αρκετούς πόρους για να υποστηρίζουμε το κοινωνικό μας κράτος. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσει η πίτα της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων, όχι κάποιων, ώστε οι υποχρεώσεις της χώρας να πληρώνονται από τα πλεονάσματα της ευημερίας και όχι της υπερφορολόγησης. Κι όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα εφαρμόσει τον ψηφισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμο της μείωσης του αφορολόγητου. Οι φόροι θα μειωθούν, νέες επενδύσεις θα έρθουν, καλύτερες δουλειές θα δημιουργηθούν. Έχουμε μια πανέμορφη χώρα με εκπληκτικό δυναμικό και κάποια στιγμή πρέπει να απελευθερωθούμε από όλα όσα μας κρατούν πίσω.

Εχει διδαχθεί η Νέα Δημοκρατία από τα λάθη του κυβερνητικού της παρελθόντος;

Τα κόμματα που κυβέρνησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, έχουν κάνει γενναία αυτοκριτική. Ξέρουμε τι πήγε λάθος, ξέρουμε πως η κοινωνία διαπαιδαγωγήθηκε με ένα στρεβλό μοντέλο κρατικίστικης αντίληψης και οικονομικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμά μας είναι ένα θαρραλέο πλέγμα δράσεων και σχεδίων που μπορεί να αλλάξει τη χώρα, να ευνοήσει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πέρασε μια μεγάλη κρίση, πολιτικοί και κοινωνία διδάχτηκαν από τα λάθη του παρελθόντος. Και μετά το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να δουλέψουμε σκληρά, με θάρρος κι αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.

Διαθέτει τρόπους μια περιοχή όπως η Μαγνησία να αξιοποιήσει τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να προστατεύσει την παραγωγή της και να ανοίξει νέους δρόμους, αλλά και νέες αγορές;

Στον Βόλο συνάντησα δυναμικούς επιχειρηματίες με εξαγωγικό προσανατολισμό που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό αλλά και άλλους που συνεχίζουν την παράδοση της βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή. Η ΒΙΠΕ κινδυνεύει να μετατραπεί σε χώρο ανομίας, η φορολογία και το μη μισθολογικό κόστος είναι αποτρεπτικά για μικρές ή μεγαλύτερες επενδύσεις. Όλοι ζητάνε απλούστευση της νομοθεσίας και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ για την πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία , όλοι ζητάνε μείωση της φορολογίας , όλοι ζητάνε κίνητρα για να δώσουν νέες δουλειές .Αυτά τα αιτήματα καλούμαστε να ικανοποιήσουμε στην ΕΕ και στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου