ΤΟΠΙΚΑ

Νομικά επιχειρήματα – «όπλο» για την κατάργηση διοδίων

νομικά-επιχειρήματα-όπλο-για-την-κ-598389

Αναζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου μέσα και από σημερινή ημερίδα, στις 7.30μμ, στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Ως αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν καταθέσει τροπολογία -η οποία απορρίφθηκε- για την κατάργηση όλων των σταθμών διοδίων μέχρι την ολοκλήρωση των έργων στις εθνικές οδούς. Ως συγκυβέρνηση πλέον ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου θα καλέσει τους βουλευτές των δύο κομμάτων να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Η προτροπή θα συνοδεύεται με νομικά επιχειρήματα, τα οποία αναμένεται να προκύψουν από την ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας. Τη συνδιοργάνωση της ημερίδας με αντικείμενο τους σταθμούς των διοδίων, τα κοινωνικά προβλήματα και τα νομικά ζητήματα, έχουν αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και ο δήμος Ρήγα Φεραίου, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης τόνισε ότι όλα μπορούν να προσπεραστούν γύρω από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, το «πάγωμα» των έργων» και τους νέους σταθμούς στην εθνική οδό. Εκείνο, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο είναι ο βαρύς φόρος αίματος. Τίμημα που πλήρωσε με την τραγική απώλεια τριών παιδιών, ο δήμος Ρήγα Φεραίου, όπως είπε, εξαιτίας των ακριβών διοδίων του Μακρυχωρίου, με αποτέλεσμα τη διοχέτευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην -ακατάλληλη για κίνηση φορτηγών- παλιά εθνική οδό.

«Δεν περιμένουμε θαύματα από την μία ώρα στην άλλη για το θέμα των διοδίων, αναμένουμε όμως από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της και να προχωρήσει σταδιακά σε μία δίκαιη λύση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Ο κ. Γαϊτάνης παρέπεμψε σε όσα ορίζει το Σύνταγμα περί ασφαλούς και ελεύθερης κίνησης, έννοιες που δεν έχουν εφαρμογή. Σήμερα από Αθήνα έως Θεσσαλονίκη λειτουργούν 12 σταθμοί διοδίων και το συνολικό αντίτιμο είναι 30,70 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις Σταθάκη περί αναθεώρησης των συμβάσεων, μείωσης των διοδίων και εφαρμογής του ηλεκτρονικού διοδίου, δηλαδή χρέωση ανάλογα με το χιλιόμετρο. Επισήμανε, πάντως, ότι όλα μπορούν να γίνουν βήμα – βήμα, με αρχή την αναθεώρηση των συμβάσεων.

Στη σημερινή ημερίδα, την οποία θα συντονίζει ο Λ. Γαϊτάνης, ομιλητές θα είναι:

  • Δημήτρης Νασίκας, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, «Επιπτώσεις των σταθμών διοδίων στην τοπική κοινωνία»
  • Χρήστος Δετσαρίδης, επίκ. Καθηγητής Διοικ. Δικαίου, «Συμβάσεις παραχώρησης για κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Νομικά ζητήματα»
  • Αγγελος Αγγελίδης, δικηγόρος Βόλου, «Διόδια και ποινικές διώξεις».

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους βουλευτές και φορείς ή κινήσεις που πολιτών.

Κοινό μέτωπο Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Εξάλλου, διαπιστώνοντας απόλυτη ταύτιση στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα των διοδίων, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης συμφώνησαν στη λήψη κοινών πρωτοβουλιών για το θέμα.

Με τη Θεσσαλία και τη Στερεά να είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές στο θέμα των διοδίων, οι δύο περιφερειάρχες ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό επιδιώκοντας λύση, ενώ ο Κ. Αγοραστός προειδοποίησε πως «θα μας βρουν στο δρόμο, μαζί με τους ανθρώπους διεκδικώντας το αυτονόητο».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου