ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις μάνες στον Βόλο σώζουν τα παιδιά τους

τέσσερις-μάνες-στον-βόλο-σώζουν-τα-παι-73716

Ωρες αγωνίας μέχρι να ανάψει «πράσινο φως» ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βιώνουν τέσσερις μητέρες στον Βόλο. Εχουν εκφράσει την επιθυμία να χαρίσουν τους νεφρούς τους στα παιδιά τους, που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Βρίσκονται στη διαδικασία ιατρικού ελέγχου, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι συμβατές ή όχι, τέσσερις μητέρες από τον Βόλο.

Επίσης σε διαδικασία ελέγχου βρίσκονται ο αδερφός μίας νεφροπαθούς και η σύζυγος ενός χρόνια πάσχοντα από νεφρική ανεπάρκεια. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι μεταμοσχεύσεις θα προχωρήσουν, μόλις οι γιατροί κρίνουν ότι υπάρχει συμβατότητα.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς δότες σε ποσοστό 90% είναι πάντα συμβατοί.

Μία ακόμη νεφροπαθής έλαβε μόσχευμα

Μία ακόμη νεφροπαθής από τον Βόλο κέρδισε ξανά τη ζωή της, καθώς υποβλήθηκε σε πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού το περασμένο Σαββατοκύριακο και πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Το δώρο ζωής έλαβε αυτή τη φορά 62χρονη νεφροπαθής από τον Βόλο. Υποβλήθηκε σε πετυχημένη μεταμόσχευση νεφρού και πλέον μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση, που γίνεται τις τελευταίες μέρες, μετά τη 45χρονη Κατερίνα Γκίκα από τη Σκόπελο, που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα από το νοσοκομείο μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας και υπέρ των μεταμοσχεύσεων.

Στη δεύτερη μεταμόσχευση η 62χρονη από τον Βόλο έκανε αιμοκάθαρση τα τελευταία 15 χρόνια. Η μεταμόσχευση έγινε στον Ευαγγελισμό. Δότρια ήταν 68χρονη, η οποία νοσηλευόταν εγκεφαλικά νεκρή στο ίδιο νοσοκομείο.

«Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί σε όλους η ανάγκη να γίνουν δωρητές οργάνων. Πρέπει η Πολιτεία να αρχίσει μία δυναμική καμπάνια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία, που υφίστανται καθημερινώς», επισήμανε ο Βασίλης Γιαννάκος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Νεφροπαθών «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Οι δύο μεταμοσχεύσεις ήταν οι πρώτες στη Μαγνησία το 2022. Στον νομό περίπου 65 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής, στην πλειονότητά τους νέοι, καθώς οι ηλικίες τους κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα έξι έως 10 χρόνια, με ελάχιστο τα δυόμιση έως τρία χρόνια και μέγιστο τα 15. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα επείγοντα περιστατικά και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου