ΤΟΠΙΚΑ

65 νεφροπαθείς σε αναμονή ~ Περιμένουν δώδεκα χρόνια το δώρο ζωής

65-νεφροπαθείς-σε-αναμονή-περιμένουν-δ-475488

Εκκληση του προέδρου του τοπικού συλλόγου για δωρεά οργάνων και εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων

Δραματική μείωση σημειώνεται στις μεταμοσχεύσεις, με 65 περίπου νεφροπαθείς από την Μαγνησία, ηλικίας 25 έως 65 ετών, να περιμένουν επί δέκα και πλέον χρόνια, το πολύτιμο δώρο ζωής και συγκεκριμένα το μόσχευμα που θα αλλάξει την ζωή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, Βασίλης Γιαννάκος, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, έκκληση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 95% των νεφροπαθών και το 80% των μεταμοσχευμένων, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου και αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας, να απευθύνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να «θωρακιστούν» έναντι της πανδημίας.

Το ζήτημα του εμβολιασμού απασχολεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο, ο οποίος επεσήμανε ότι «αναμένουμε την τρίτη δόση του εμβολίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος» ενώ τόνισε παράλληλα ότι εντείνεται η αγωνία για τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, οι οποίες αυξομειώνονται διαρκώς.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος των νεφροπαθών της Μαγνησίας ανέφερε ότι ο σύλλογος μετράει 200 άτομα στη Μαγνησία, από τα οποία περισσότερα από 60 βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, περιμένοντας το μεγάλο δώρο ζωής από 9 έως 12 χρόνια, ενώ όπως σημειώνει, αρκετοί υποψήφιοι που έχουν περάσει το κατώφλι των 70 ετών, παραχωρούν την θέση τους σε νεώτερους νεφροπαθείς.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι μεγάλοι σε ηλικία νεφροπαθείς, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την πολυπόθητη μεταμόσχευση, υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις κάθε τρίμηνο, για να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να δεχθούν το μόσχευμα, όταν βρεθεί δότης. «Όταν ο νεφροπαθής που κάνει αιμοκάθαρση, βρίσκεται στη λίστα για μεταμόσχευση 12 έως 13 χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι ο οργανισμός του έχει εξαντληθεί, τα αγγεία έχουν επηρεαστεί και γι’ αυτό ζητούμε να αυξηθεί η δωρεά οργάνων, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής» είπε ο κ. Γιαννάκος, για να προσθέσει ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις δοτών που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον του νεφροπαθούς.

Μείωση στις δωρεές οργάνων

Δραματική μείωση σημειώνεται, στο μεταξύ, σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου νεφροπαθών: Το 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και μια από ζώντα δότη, από μητέρα σε κόρη.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις, ίδιος αριθμός καταγράφηκε το 2016 και το 2017 πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη.

Μειωμένες οι δωρεές οργάνων, τρεις συγκεκριμένα το 2016, δύο το 2017 και δύο το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.

Το 2019 σημειώθηκαν δύο δωρεές και τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.

Το 2020 σημειώθηκε μια δωρεά οργάνου στη Μαγνησία και δύο μεταμοσχεύσεις, μια από ζώντα και μια από πτωματικό δότη.

Το 2021 δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, δωρεές οργάνων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μεταμοσχεύσεις, μια από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες από μητέρα σε γιό και από την σύζυγο στον σύζυγο.

Εκκληση για το δώρο ζωής

Εκφράζοντας την αγωνία και τον προβληματισμό του, ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι παρατηρείται δραματική μείωση στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στη διάρκεια της πανδημίας. «Με μια δωρεά οργάνων ή σώματος, μπορούν να σωθούν μέχρι 20 συνάνθρωποί μας» τόνισε ο πρόεδρος.

Η μακροχρόνια αναμονή συνεπάγεται πολλά προβλήματα και επιβάρυνση της καθημερινότητας των νεφροπαθών. Βασικό αίτημα των νεφροπαθών της Μαγνησίας είναι «η πολιτεία να σκύψει πάνω στα θέματα υγείας και ειδικά στα θέματα δωρεάς οργάνων. Να στελεχώσει τις ΜΕΘ με ειδικό προσωπικό και ψυχολόγους, γιατί την ύστατη ώρα είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσει κανείς τους συγγενείς».

Κοινό αίτημα των νεφροπαθών είναι να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές καμπάνιες από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με αποδέκτες το κοινωνικό σύνολο, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αύξηση στις δωρεές οργάνων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων γιατί, όπως αναφέρει, «ένα μόσχευμα για κάθε λήπτη που το περιμένει, είναι δώρο Θεού. Η σωστή ενημέρωση οδηγεί στην υπέρτατη προσφορά ζωής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου