ΤΟΠΙΚΑ

Απάτσι από Βόλο για Ουκρανία ~ Από το Στεφανοβίκειο στην Ανατολική Ευρώπη

απάτσι-από-βόλο-για-ουκρανία-από-το-στ-133409

Πάιατ: Τα αμερικανικά ελικόπτερα, που βρίσκονται στην 1η ΤΑΞΑΣ, θα μετασταθμεύσουν στην Πολωνία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ – Δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ελλάδας

Η ουκρανική κρίση έφερε αλλαγή σχεδίων σε στρατιωτικό επίπεδο, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό μία σειρά από κοινές επιχειρησιακές ασκήσεις που θα γίνονταν επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ «βλέποντας» να έρχεται πιο κοντά η ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία αποφάσισαν την αναδιάταξη και ενίσχυση των δυνάμεων στους στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό ότι επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που σήμερα σταθμεύουν στη βάση του Στεφανοβίκειου στον Βόλο θα πετάξουν το επόμενο διήμερο για την Πολωνία στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί η Αλεξανδρούπολη ή άλλη βάση των ΗΠΑ για να σταλούν ενισχύσεις στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να μετακινηθούν από περιοχή από περιοχή όπως πχ φεύγουν στρατεύματα από τη Γερμανία και πηγαίνουν στη Βαλκάνια. Τις επόμενες ημέρες δώδεκα αμερικανικά Απάτσι θα φύγουν από τον Βόλο και θα πάνε στην Πολωνία».

Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το Αμερικανικό Πεντάγωνο ότι τις επόμενες ώρες θα μετασταθμεύσουν στην Πολωνία και 12 ελικόπτερα Apache από την Ελλάδα. Πρόκειται για τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα τα οποία σταθμεύουν στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, συμμετέχοντας από κοινού με τους Ελληνες πιλότους σε νατοϊκές και ελληνοαμερικανικές ασκήσεις.

Εντολή αναχώρησης εντός 48 ωρών

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων μέσα στο Στεφανοβίκειο έχουν ήδη ενημερωθεί, ενώ οι Αμερικανοί πιλότοι έλαβαν εντολή για αναχώρηση.

«Αυτό το πρόσθετο προσωπικό επανατοποθετείται για να καθησυχάσει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και να εκπαιδευτεί με τις δυνάμεις του κράτους υποδοχής», δήλωσε στο πλαίσιο αυτό ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ανακοινώνοντας τη μεταστάθμευση στην Πολωνία των Apache.

Και στη Νοτιοανατολική Ρουμανία

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πριν από δέκα ημέρες είχαν αναχωρήσει και άλλα αμερικανικά ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο, με προορισμό τη Νοτιοανατολική Ρουμανία. Πρόκειται για μία επιλογή που εξυπηρετεί τη φύλαξη κοινοτήτων που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος και εκτιμάται ότι θα βρεθούν άμεσα στο «μάτι του κυκλώνα», μόλις γίνει ρωσική εισβολή.

Σημειώνεται πως στο Στεφανοβίκειο εδρεύει η 101η Combat Aviation Brigade , που περιλαμβάνει ιπτάμενους τεχνικούς και βοηθητικό προσωπικό. Μαζί τους έχουν φέρει και συνολικά 21 ελικόπτερα. Επιθετικά Apache και μεταφορικά Black Hawk τέσσερα από τα οποία Pave Hawk HH-60 για αποστολές Medevac με νοσοκομειακό δηλαδή εξοπλισμό διάσωσης μάχης (Rescue Combat). Πρόκειται για τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα, που βοηθούν στην πραγματοποίηση από κοινού τουλάχιστον 15 διαφορετικών σύνθετων αντικειμένων εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες συνεκπαίδευση με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της διακλαδικότητας και η συνεκπαίδευση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Πιο σκληρές κυρώσεις, αν χρειαστεί

Στην ίδια συνομιλία πάντως με τους δημοσιογράφους και σε ότι αφορά στην απάντηση της Δύσης στη Ρωσία, ο Τζέφρι Πάιτ ανέφερε ότι «η Αμερική και η Ευρώπη απάντησαν στις ρωσικές προκλήσεις με τις κυρώσεις που θα προχωρήσουν» και πρόσθεσε πως «ήταν ισχυρά τα μηνύματα που έδωσαν οι ΗΠΑ μέσω Μπάιντεν και Μπλίνκεν».

Τόνισε πως αν χρειαστεί θα επιβληθούν και άλλες, ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν με το διάγγελμα που έκανε αγνοεί την ιστορία, θεωρεί ότι η Ουκρανία απειλεί τη μοναρχία του».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου