ΤΟΠΙΚΑ

«Τέρμα το χάιδεμα σε Αγοραστό – Κολυνδρίνη» ~ Αιχμές για λανθασμένες επιλογές που θολώνουν το πολιτικό στίγμα

τέρμα-το-χάιδεμα-σε-αγοραστό-κολυνδ-140187

Πολιτικά ανύπαρκτη η παράταξη Τσιλιμίγκα, λένε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και ζητούν ξεκάθαρο τοπίο συνεργασιών – Η πρώτη διευρυμένη νομαρχιακή επιτροπή, παρουσία της Ευαγγελίας Λιακούλη

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο των συνεργασιών προεκλογικά και μετεκλογικά, να σταματήσει το «χάιδεμα Αγοραστού και Κολυνδρίνη», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, και να τεθούν κόκκινες γραμμές μεταξύ του κόμματος και της δημοτικής αρχής Μπέου ζήτησαν χθες τα μέλη στη διευρυμένη νομαρχιακή συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής στον Βόλο, στέλνοντας το δικό τους «μήνυμα» στη νέα ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη για αλλαγή ρότας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η χθεσινή ήταν η πρώτη διευρυμένη συνεδρίαση του Κινήματος Αλλαγής, μετά την εκλογή του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο, προκάλεσαν αίσθηση οι πολλές απουσίες, που καταγράφηκαν.

Τις προσκλήσεις ανέλαβε η Χαριλάου Τρικούπη, ως φαίνεται όμως οι επιτελείς του κόμματος κεντρικά δεν είχαν ακριβή εικόνα ποιους πρέπει να καλέσουν, με αποτέλεσμα να προκύψουν παρεξηγήσεις. Στο ακροατήριο, που μίλησε η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, συμμετείχαν τα διορισμένα μέλη της ΝΕ και ορισμένοι από τους πολιτευτές. Δεν είχε κληθεί κανείς αιρετός που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και έχει θητεύσει στην Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους επαγγελματοβιοτέχνες και σε επιστημονικούς φορείς.

Στη συνεδρίαση η κ. Λιακούλη ενημέρωσε για τη στρατηγική του κόμματος, επέκρινε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στους αγρότες και κάλεσε το κόμμα σε εκλογική εγρήγορση.

Το «ζουμί» όμως τελικά ήταν οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, καθώς αναδείχτηκαν τα κακώς κείμενα, που κρατούν «καθηλωμένο» σε χαμηλά ποσοστά το ΚΙΝΑΛ στον νομό Μαγνησίας.

Μετά από πολύ καιρό πολιτικής απραξίας σε τοπικό επίπεδο, με τη διορισμένη νομαρχιακή επιτροπή να απέχει από κάθε πολιτικό γεγονός, μέλη του οργάνου τοποθετήθηκαν για τα τοπικά δρώμενα και ζήτησαν από τη γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη να μεταφέρει στον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη την εικόνα «πολιτικής απραξίας που επικρατεί στη Μαγνησία».

«Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε Αγοραστό και Κολυνδρίνη»

Καταπέλτης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγα Φεραίου Αποστόλης Παπατόλιας επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στην «αφωνία» της παράταξης Τσιλιμίγκα στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

«Η περιφερειακή παράταξη του κ. Τσιλιμίγκα είναι πολιτικά ανύπαρκτη. Ο Αγοραστός και η Κολυνδρίνη αναμασούν ανακοινώσεις με τα ίδια και τα ίδια έργα, κάνουν πολιτική με τις selfies και εμείς τους χαϊδεύουμε. Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση; Είναι όλα καλώς καμωμένα;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπατόλιας και ζήτησε παρέμβαση από την κ. Λιακούλη, η οποία εμφανίστηκε να συμφωνεί με τις επισημάνσεις, κουνώντας το κεφάλι της καταφατικά.

«Ζούμε βλέποντας τον Αγοραστό να παριστάνει τον αυτοκράτορα και τη Δωροθέα Κολυνδρίνη να βγάζει κάθε μέρα selfies», τόνισε ακόμη ο κ. Παπατόλιας επισημαίνοντας πως είναι ντροπιαστικό να μην υπάρχει αντιπολίτευση. Επέκρινε ακόμη το γεγονός ότι δεν υπήρξε σοβαρή οργάνωση για τη σύγκληση διευρυμένης Νομαρχιακής, καθώς δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση ούτε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Ο Γαρύφαλλος Αντζούρης με τη σειρά του άσκησε σκληρή κριτική στη Νομαρχιακή του κόμματος, λέγοντας πως δεν υπάρχει χειρότερη στα χρονικά, με τη γραμματέα Φούλη Τσιώμου να μην απαντά στις σοβαρή κριτική που της ασκήθηκε. «Ο πρόεδρος πρέπει να εφαρμόζει αυτό που υποστήριζε προεκλογικά, δηλαδή το «όλοι μαζί». Εγώ εύχομαι να μην υπάρξει ξανά τέτοια Νομαρχιακή στο κόμμα. Πολεμήθηκε από μέσα και απαξιώθηκε από μέσα. Ο κόσμος φαίνεται πως άρχισε να μας ακούει και να γυρίζει σπίτι του γι’ αυτό ας παλέψουμε κάνοντας σωστές επιλογές, ώστε να βγάλουμε βουλευτή την επόμενη φορά», σημείωσε.

«Πρέπει το στίγμα μας να είναι ξεκάθαρο αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες. Δεν μπορεί στελέχη μας να «φλερτάρουν» και να συμμετέχουν στηρίζοντας με την παρουσία τους πολιτικές της δημοτικής αρχής του Αχιλλέα Μπέου», επισήμανε από την πλευρά του παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γιάννης Αναστασίου, για να συνεχίσει λέγοντας: «Άκουσα τον πρόεδρο να απαντά σε ερώτηση για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σωστά… «μα με τον Πολάκη»; Προφανώς και όχι με τον Πολάκη για την πολιτική αυτή συμπεριφορά. Στον Βόλο όμως υπάρχουν συνεργασίες με τον Μπέο που θολώνουν και λερώνουν το μήνυμα του ΚΙΝΑΛ. Είναι ασύμβατο να είσαι ΚΙΝΑΛ και να μην εκφράζεις την προοδευτικότητα, αλλά τη χυδαιότητα φωτογραφιζόμενος με τον Μπέο και να τον στηρίζεις. Ούτε αριστερός είσαι, αλλά κυρίως δεν είσαι δημοκράτης. Λέει ο πρόεδρος ότι θέλει σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση. Εδώ πρέπει να ξαναγνωριστούμε, να δούμε ποιοι είμαστε και τι εκφράζουμε. Αντί να είμαστε δεκανίκι του ενός και του άλλου να θέσουμε εμείς την ατζέντα διακυβέρνησης της χώρας. Να είμαστε ξεκάθαροι και καθαροί. Δεν μπορεί να βγαίνουν τα στελέχη μας φωτογραφίες με τον Κώστα Αγοραστό, να χαριεντίζονται και εν τέλει να δίνουν το σαφές μήνυμα της στήριξής τους».

Για την ανάγκη να ενεργοποιηθεί περαιτέρω το Κίνημα Αλλαγής στα ζητήματα τη υγείας μίλησε ο Νίκος Χαυτούρας, περιγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Χαυτούρας επίσης ανέφερε πως πρέπει το πολιτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής να είναι πιο ευκρινές και ξεκάθαρο, ώστε οι πολίτες να πειστούν ότι πράγματι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

«Το επιχείρημα δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» εκθέτει τον Μητσοτάκη»

Νωρίτερα, η γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επικέντρωσε την τοποθέτησή της στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας την αστοχία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ορμητικό «τσουνάμι» που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» τον εκθέτει. Η κυβέρνησή του πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, ξοδεύοντας 42 δισ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα και σήμερα οι πολίτες είναι εκτεθειμένοι στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επισφαλή εργασία», είπε η κ. Λιακούλη.

«Διέθεσε, λέει η κυβέρνηση, 2 δισ. ευρώ για την ενέργεια, χωρίς πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς αναβάθμιση των δικτύων διασύνδεσης, επιδοτώντας διαρκώς τους λογαριασμούς, αλλά στην πράξη αφήνοντας το ρεύμα να ακριβαίνει, αφού αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο», σημείωσε επίσης η βουλευτής Λάρισας.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία τα νοικοκυριά επωμίζονται το σύνολο των αυξήσεων της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αφεθεί ανενόχλητοι να μεταφέρουν το σύνολο των αυξήσεων.

Η κ. Λιακούλη ακόμη υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις κατά 2% για το 2022, καταβολή του ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, μείωση στο 6% στο ΦΠΑ βασικών ειδών, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ενέργεια κ.λπ.

«Η χώρα» συνέχισε «απαιτεί τώρα ολοκληρωμένο και προοδευτικό σχέδιο, με πρόταγμα τους ευάλωτους εισοδηματικά ανθρώπους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άμεσα πρέπει να στηριχθούν».

Επίσης, κατήγγειλε πολιτικά τόσο τη ΝΔ, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεθοδευμένη πόλωση την οποία επιχειρούν, όπως είπε. «Είναι ξεκάθαρο πλέον! Αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολώσουν, να διχάσουν, να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους, στα οποία νιώθουν ότι έχουν πρόβλημα», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όποτε γίνουν εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα επιστρέψει σε υψηλά ποσοστά, διότι οι πολίτες στηρίζουν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, όπως την επαγγέλλεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου