ΤΟΠΙΚΑ

Kαμίνι από χθες ο Βόλος ~ Άρχισε ο δεκαήμερος καύσωνας

kαμίνι-από-χθες-ο-βόλος-άρχισε-ο-δεκαήμ-497710

Στους 42 έως 44 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος το ερχόμενο τριήμερο – Σε ετοιμότητα Περιφέρεια, Δήμοι, ΕΚΑΒ και Νοσοκομείο Βόλου

Αρχισε από χθες και στον Βόλο η θερμή εισβολή των αέριων μαζών από την Αφρική.

Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, που το θερμόμετρο άγγιξε στο λιμάνι του Βόλου τους 35 βαθμούς Κελσίου, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι χθες δεν καταγράφηκαν περιστατικά με πολίτες που να αντιμετώπισαν προβλήματα δυσφορίας και να χρειάστηκε η μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Ο τομέας ΕΚΑΒ Βόλου και το Αχιλλοπούλειο πάντως είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για να συνδράμουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν περιστατικά θερμοπληξίας.

Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς με νέο έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι έρχονται ακόμη θερμότερες μέρες, με τον υδράργυρο να προβλέπεται ότι θα σκαρφαλώσει στους 42 έως 44 βαθμούς Κελσίου την επόμενη Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Ο δεκαήμερος καύσωνας χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς αφενός θα έχει μεγάλη διάρκεια, αφετέρου το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Όσο για το ερχόμενο τριήμερο θα είναι «φωτιά», αφού οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς.

Ανοιξαν κλιματιζόμενες αίθουσες

Από χθες στον Βόλο και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουν ανοίξει τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για τους πολίτες που δεν έχουν κλιματιστικό στα σπίτια τους και αναζητούν λίγη δροσιά.

Ο δήμος Βόλου λειτουργεί από χθες έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος», στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη).

Επίσης οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την κλιματιζόμενη αίθουσα που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας στο κτίριο που στεγάζεται (Ιωλκού και Αναλήψεως, 3ος όροφος), από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και 19:00. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επικοινωνία των πολιτών για τη δυνατότητα χρήσης του χώρου μετά τις 16:00 συστήνεται να γίνεται στα ακόλουθα νούμερα τηλεφώνου: 2421352464 και 6944185068.

Οι παραπάνω αίθουσες θα μείνουν ανοιχτές τουλάχιστον έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου, προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες που στερούνται κλιματισμού στα καταλύματα τους από τον καύσωνα. Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166).

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καθώς και των Δήμων θα είναι σε επιφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και θα μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464 , 24213-52459.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Αχιλλοπούλειο

Με εγκύκλιο των αρμοδίων διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ ήδη οι υγειονομικές υπηρεσίες τοπικά είναι σε μία αυξημένη ετοιμότητα λόγω καύσωνα.

Έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα τμήματα για τον τρόπο που θα διαχειριστούν περιστατικά θερμοπληξίας και όχι μόνο.

Αυτό που ωστόσο συστήνουν οι γιατροί ειδικά στις ευπαθείς ομάδες είναι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αυτές τις μέρες, προκειμένου να προστατευθούν από τον καύσωνα.

Επισημαίνουν επίσης πως σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια είναι δόκιμο να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό και να λάβουν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επιβάρυνση της υγείας τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου