ΤΟΠΙΚΑ

Νέα επέλαση του καύσωνα

νέα-επέλαση-του-καύσωνα-502266

Στους 42 βαθμούς αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος μεθαύριο Πέμπτη – Φτάνουν με άγριες διαθέσεις οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική

Νέα επέλαση του καύσωνα από σήμερα στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα αρχίσει με 40άρια, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι 42 βαθμούς Κελσίου, όπως ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες μέρες του καύσωνα.

Στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, επισημαίνεται πως οι θερμές αέριες μάζες, που κινούνται από τη Βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας, θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα στη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τετάρτη ο υδράργυρος θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Αναμένεται να φτάσει στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Πέμπτη το θερμόμετρο θα «χτυπήσει» κόκκινο, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 3 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί επίσης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συνέστησε ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ως εκ τούτου είναι αναμενόμενες οι υψηλές θερμοκρασίες» και συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τις οδηγίες τις Πολιτικής Προστασίας.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του ενόψει του καύσωνα συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Να φροντίζουν η διατροφή τους να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Να μεριμνήσουν για τα μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) και να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Τέλος, να αποφύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τους ηλικιωμένους το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινούνται σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Ακόμη συστήνει κατά τη διάρκεια της ημέρας τα σπίτια να είναι ερμητικά κλειστά για να μην επηρεάζεται η θερμοκρασία δωματίου και προτρέπει τις ημέρες του καύσωνα τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας να μην μένουν μόνα τους, αλλά να υπάρχει απαραιτήτως στο σπίτι ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Επίσης απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, καθώς επίσης τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καθώς και των δήμων θα είναι σε επιφυλακή με το απαραίτητο προσωπικό και θα μεριμνούν για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Τέλος, σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα 24213-52464 , 24213-52459.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου