Επιπλέον γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις

επιπλέον-γενναίες-φορολογικές-μεταρ-65932

Συμφωνούν όλοι πως οι φορολογικές παρεμβάσεις, που είναι και το μέγα ζητούμενο για την αγορά, θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο

Της Βάσως Κυριαζή

Aν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, όσον αφορά στις ανακοινώσεις των ρυθμίσεων για τη στήριξη του τουρισμού, της οικονομίας και της απασχόλησης, δεν μπορεί παρά να επισημάνει πως αρκετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, θα τονώσουν δηλαδή σε έναν βαθμό.

Βέβαια μία πρώτη αποτίμηση της αποτελεσματικότητας όσων μέτρων θα εφαρμοστούν θα μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, που θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα και για το εύρος της ζημιάς στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τον ορίζοντα σε υγειονομικό επίπεδο. Κάτι που θα καταστήσει ευχερέστερη την αποκρυστάλλωση του μοντέλου της οικονομικής πολιτικής για τη μετά κορονοϊό εποχή και το σχέδιο ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Το αν δηλαδή τα μέτρα επαρκούν για να επουλώσουν πληγές και να δώσουν τα πρώτα ουσιαστικά στηρίγματα, είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη. Θα υπάρξει ακόμα καλύτερη εικόνα όταν κάποια πράγματα, για τα οποία ακόμα υπάρχουν μελέτες και μικρές ασάφειες, θα αποδοθούν με περισσότερες λεπτομέρειες.

Συμφωνούν όλοι πως οι φορολογικές παρεμβάσεις, που είναι και το μέγα ζητούμενο για την αγορά, θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, για να μπορέσουν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, αφού σχεδόν το σύνολο της επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργήσει και σαν καταλύτης για την επίσπευση πολιτικών, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε φυγή προς τα εμπρός. Ομως για να μπορούν οι δυνάμεις να οδηγήσουν τη χώρα σε νέους αναπτυξιακούς ρυθμούς, θα πρέπει να τύχουν της μέγιστης ενίσχυσης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βιώνει μία πρωτοφανή ύφεση, όπερ σημαίνει πως για να μπορέσει να οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε ανάπτυξη χρειάζεται να πέσει χρήμα αφενός, αφετέρου να υπάρξει επιπλέον ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων.

Για αυτό και το αίτημα για πιο γενναίες μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά είναι καθολικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου