Η συνεισφορά των κοινωνικών εταίρων

η-συνεισφορά-των-κοινωνικών-εταίρων-156310

Της Βάσως Κυριαζή

Ολοι συμφωνούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τόσο η οικονομία, όσο και οι εργαζόμενοι σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.

Μπορεί να μη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός όμως ότι τα μέτρα για την κοινωνική προστασία και τη στήριξη των εργαζόμενων λήφθηκαν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με τη συμβολή και συνεισφορά όλων των κοινωνικών εταίρων, είναι σημαντικό.

Η δέσμευση επίσης ότι ο διάλογος θα είναι συνεχής και συγκροτημένος ώστε να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική, δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση ακόμη και ελλείψεις που μπορεί να υπάρχουν στο πακέτο των μέτρων, μπορούν να διορθωθούν και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Η πραγματική οικονομία βασίζεται στις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να μείνουν ζωντανές. Σίγουρα ήδη κλυδωνίζεται θα πρέπει όμως να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνουν όρθιες, σ’ όποιον κλάδο δραστηριοποιούνται.

Προέχει επίσης και επιβάλλεται να είναι ύψιστης προτεραιότητας η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να συνεργάζονται με την πολιτεία και με τους εργαζομένους, ώστε να επιβραδυνθεί η μετάδοση του ιού και το ελληνικό σύστημα υγείας να αντέξει στις τεράστιες υγειονομικές ανάγκες, που διαμορφώνουν οι έκτακτες συνθήκες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα, λόγω της διακοπής ή του περιορισμού της λειτουργίας τους, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, καθώς μειώνεται ταυτόχρονα τόσο η κατανάλωση, όσο και η παραγωγή. Οσες επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να λειτουργούν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ανταποκριθούν υπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος οφείλουν να συνεργαστούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ανταποκρίνονται στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης. Ο ΣΕΒ μάλιστα τα στηρίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν. Τόσο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσο και γι’ αυτά που πιθανώς θα ακολουθήσουν, όλοι ευελπιστούν ότι η πολιτεία θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, που παρέχουν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να υποστούν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Η δέσμευση πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης είναι και δική μας δέσμευση.

Αργά ή γρήγορα η κανονικότητα θα επανέλθει και τότε πρέπει να είμαστε πάλι όλοι στη θέση μας, για να βρει η επόμενη μέρα την οικονομία ισχυρή και την κοινωνία όρθια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου