ΤΟΠΙΚΑ

Εξ αποστάσεως μαθήματα από 23 Μαρτίου στο Π.Θ.

εξ-αποστάσεως-μαθήματα-από-23-μαρτίου-στ-158485

Αρχίζουν με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεδρίασε προχθές, τα μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με στόχο να μη χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Τα μαθήματα θα αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου και θα είναι τόσο σύγχρονου (καθηγητής και όλοι οι μαθητές απέναντι) όσο και ασύγχρονου (e-class, skype, messenger) τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου, «σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μπορεί να προσφερθεί με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως, με αφετηρία την 23.3. Η διεξαγωγή ενός μαθήματος θα πρέπει να διεξάγεται με σύγχρονο τρόπο τηλεκπαίδευσης, ενώ ο ασύγχρονος τρόπος θα πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη υποβοήθηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έκτακτες ρυθμίσεις με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του εξαμήνου με ελάχιστη απόκλιση από τα μαθησιακά αποτελέσματα».

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι «πάσης φύσεως ηλεκτρονικές πηγές, ηλεκτρονικά διδακτικά εγχειρίδια και ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι θα μπορούν να εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη δημιουργηθεί στην πλατφόρμα MS-TEAMS τα μαθήματα των Τμημάτων του ΠΘ προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου».

Το δίκτυο των ανθρώπων που θα εξυπηρετήσουν τεχνικά την όλη προσπάθεια αποτελείται από στελέχη της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και από τους υπεύθυνους τηλεδιάσκεψης των Τμημάτων.

Οι πρόεδροι των τμημάτων, σε συνεννόηση με το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να ανακοινώσουν τον κατάλογο μαθημάτων που θα διδαχθούν εξ αποστάσεως (και συνεπώς το πρόγραμμα), καθώς επίσης και τον κατάλογο των μαθημάτων που πιθανώς δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν με το προτεινόμενο σύστημα.

Στην συνέχεια προκειμένου ο διδάσκων να πραγματοποιήσει το μάθημά του με την πλατφόρμα MS-Teams θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον τεχνικό υπεύθυνο του τμήματος του (σχετικός πίνακας στη διεύθυνση https://it.uth.gr/services/tilediaskepsi ) ο οποίος θα τον κατευθύνει για τις επόμενες ενέργειες.

«Η διοίκηση του ΠΘ θα επανεξετάζει συνεχώς τις παραπάνω ρυθμίσεις με βάση τα προβλήματα, τις εξελίξεις, τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Πολιτείας και των συλλογικών οργάνων του ιδρύματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου