ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθεί η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα

φόβοι-ότι-θα-αυξηθεί-η-ανεργία-στον-ιδι-158033

Αναφορές στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας για πιέσεις εργοδοτών να δώσουν υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό

Φόβοι για αύξηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας του κορονοϊού. Στην Επιθεώρηση εργασίας καταγράφηκαν ήδη οι πρώτες αναφορές εργαζομένων ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τοπικά και παραμένουν ανοιχτές άρχισαν να εκδηλώνουν την πρόθεσή τους για ένταξη του προσωπικού σε καθεστώς υποχρεωτικών αδειών, αλλά και μετατροπή των συμβάσεων τους από πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες της Μαγνησίας που έχουν υποστεί οικονομική καθίζηση εξαιτίας του κορονοϊού. «Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όμως κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επιβάλει σ’ έναν εργαζόμενο αν δεν το επιθυμεί να πάρει την υποχρεωτική του άδεια», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο ίδιος επίσης παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο του υπ. εργασίας που έχει κοινοποιηθεί σ’ όλους σύμφωνα με την οποία δίνονται ειδικές διευκρινίσεις για τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 της Π.Ν.Π. της 11.03.2020 (ΦΕΚ Α’ 55), καθώς και για τα προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες, στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια Εργαζομένων, όπως ισχύει.

Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου εξειδικεύουν τις υποχρεώσεις των εργοδοτών:

α) για την αναστολή διοικητικών υποχρεώσεων σχετικά με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων,

β) για τη δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία,

γ) για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς εργαζόμενους, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους,

δ)για την απομάκρυνση εργαζομένων από τους χώρους εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης σημειώνεται ξεκάθαρα πως περίοδος της άδειας ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται, ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει λόγω της σχέσης εργασίας τους, ενώ οι δύο πρώτες ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού αμείβονται από τον εργοδότη, ενώ η τρίτη από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Η εγκύκλιος είναι σαφής, όποιος την παρερμηνεύσει ή επιχειρήσει να κινηθεί εκτός νόμου, θα υποστεί και τις συνέπειες» διαμηνύουν οι ελεγκτές του σώματος επιθεωρητών εργασίας. Σημειώνεται πάντως πως εκτός από τις πρώτες έξι αιτήσεις για εκ περιτροπής εργασίας, στο τοπικό ΣΕΠΕ δεν έχουν κατατεθεί επίσημα άλλες αιτήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου