Οι «σειρήνες» και η κακοποίηση της αλήθειας

οι-σειρήνες-και-η-κακοποίηση-της-αλή-302084

Ο ενημερωμένος πολίτης δύσκολα σαγηνεύεται από τις «σειρήνες» που επιστρατεύονται κάθε φορά προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, μακριά από την υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου

Διαβάζοντας όλες αυτές τις μέρες τις διαρκείς εκκλήσεις και την καμπάνια ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων για την εξάπλωση της παιδικής -όπως την ξέραμε- ασθένειας της ιλαράς, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οι αναφορές στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανθρώπους και τη δημόσια υγεία η παραπληροφόρηση.

Το τελευταίο διάστημα, η ασθένεια έχει δείξει «τα δόντια της» στη χώρα μας, ενώ το προηγούμενο έτος πέθαναν τριανταπέντε άνθρωποι από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Οργανισμός μάλιστα περιγράφει τους θανάτους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό ως απαράδεκτη τραγωδία, την οποία αποδίδει ευθέως στη διάδοση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο γιατρός που τη συνέταξε, ο Andrew Wakefield, έχασε την άδειά του στη Βρετανία.

Όπως μάλιστα αποδείχτηκε, στην πορεία ο συγκεκριμένος γιατρός είχε προσληφθεί για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ελπίζοντας να θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν, και ταυτόχρονα ήθελε να προωθήσει το δικό του εμβόλιο ιλαράς ως ανταγωνιστή του τριπλού εμβολίου.

Τα παραπάνω έχουν αντληθεί από τη βιβλιογραφία στον χώρο της υγείας, και δεν επιδέχονται ασφαλώς καμίας αμφισβήτησης.

Πολύ σωστά λοιπόν, τόσο οι αρμόδιοι φορείς υγείας όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο ένας μετά τον άλλον κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας έκκληση προς τους πολίτες και ειδικά προς τις ευπαθείς ομάδες να μην παίρνουν τόσο αψήφιστα το θέμα, ειδικά όταν υπάρχουν δείγματα που ουσιαστικά λειτουργούν ως «καμπανάκι», για το ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημίας.

«Δυστυχώς η ανθρωπότητα, παρά τα δεινά που έχει υποστεί από δημαγωγούς και σαλτιμπάγκους, συνεχίζει να δείχνει διατεθειμένη όχι μόνο να ακούσει, αλλά και να υπακούσει σ’ αυτούς, χωρίς να διδάσκεται τίποτα από το παρελθόν…» επισήμανε σε μία ανάρτησή του χθες ο Γ.Γ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Βαρνάβας – και δεν έχει τελικά άδικο.

Αρκεί οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως όχι μόνο στο θέμα της ιλαράς αλλά και σε άλλα ζητήματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, και πάνω από όλα ενημερωμένοι.

Ο ενημερωμένος πολίτης δύσκολα σαγηνεύεται από τις «σειρήνες» που επιστρατεύονται κάθε φορά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, μακριά από την υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου