ΤΟΠΙΚΑ

Οι παρεμβάσεις στην αγορά

οι-παρεμβάσεις-στην-αγορά-851206

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα ξεσπάει ο πόλεμος του οβελία και των οπωροκηπευτικών. Στο τέλος θα σουβλίζουμε κανένα φαγκρί, καμιά συναγρίδα, πιο φθηνά θα μας έρχεται.
Στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, ως γνωστόν, οι παρεμβάσεις διατίμησης απαγορεύονται. Δεν απαγορεύονται όμως οι εμπορικές παρεμβάσεις. Οι περισσότεροι παραγωγοί κτηνοτρόφοι είναι μέλη των ενώσεων γεωργικών συνεταιρισμών. Είναι ν΄ απορεί κανείς, ιδιαίτερα εδώ, στη Θεσσαλία, γιατί ενώ οι ενώσεις κάνουν παρεμβάσεις με δικές τους τιμές σε όλη τη γκάμα των γεωργικών προϊόντων, και έχουν αφήσει εκτός το κύκλωμα εμπορίας κρέατος.
Δηλαδή τι εμποδίζει τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους να εμπορεύονται το ντόπιο ποιοτικό κρέας μέσω των ενώσεών τους, είτε σε συμφωνία με αλυσίδες τροφίμων είτε με καταστήματα που διαθέτουν πολλές ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών; Χωρίς μεσάζοντες, την παρουσία των οποίων δεν υποχρεώνει κανένας νόμος, αλλά δυστυχώς την έχει καταστήσει αναγκαία η αβελτηρία των αγροτοσυνδικαλιστών και των εκπροσώπων των παραγωγών γενικότερα.
Ήδη η ΕΑΣ Λάρισας μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας πρατηρίου ντόπιου κρέατος, μέσω του οποίου και ο παραγωγός θα απολαμβάνει καλύτερες τιμές και ο καταναλωτής θα ξέρει τι αγοράζει, και μάλιστα σε τιμές παραγωγού. Η αδράνεια των ίδιων των παραγωγών είναι που έχει καθιερώσει την παρουσία δεύτερου και τρίτου μεσάζοντα, χονδρέμπορου και αεριτζή, που οικονομάει εκμεταλλευόμενος τον δικό τους κόπο. Ιδού ο δρόμος για να σταματήσει η κοροϊδία όχι μόνο τις ημέρες του Πάσχα, αλλά ολόκληρη τη χρονιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου