ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ: Οι αλλαγές στο νέο καταστατικό

πασοκ-οι-αλλαγές-στο-νέο-καταστατικό-851206

Ασυμβίβαστα και περιορισμός θητειών, ποσοστώσεις για νεολαίους κάτω των 35χρόνων και “πρωτάκια” στην κομματική ενασχόληση, περιλαμβάνονται μεταξύ των αλλαγών που βάσει του νέου καταστατικού του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων στις 18 Μαΐου στη Μαγνησία.
Η εγκύκλιος που έφτασε μόλις προχθές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο περιγράφει με σαφήνεια τα επόμενα βήματα μέχρι τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων Συντονιστικών στις Δημοτικές Οργανώσεις, νέου γραμματέα και Νομαρχιακής Επιτροπής, καθώς και της νέας Περιφερειακής Επιτροπής.
Για πρώτη φορά -όπως ίσχυσε και στο τελευταίο συνέδριο- θα εφαρμοστούν ποσοστώσεις όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τη συμμετοχή νεολαίων κάτω των 35 χρόνων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανανέωση των οργάνων σε όλες τις κομματικές βαθμίδες.
Επίσης “μπαίνει” φραγμός στον κομματικό εναγκαλισμό των στελεχών της οργάνωσης με θεσμούς όπως η Αυτοδιοίκηση ή το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού τίθεται σε εφαρμογή ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το οποίο “στη Συντονιστική Επιτροπή, τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Περιφερειακή Επιτροπή, όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού ή εκλογής θέση σε κρατικά, αυτοδιοικητικά ή κοινωνικά αντιπροσωπευτικά όργανα, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 1/2 του συνόλου των μελών.”
Εξάλλου ο Γραμματέας της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής Επιτροπής δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, νομάρχες ή δήμαρχοι.
Στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, θα υπάρχουν τρεις κάλπες, η πρώτη για το ψηφοδέλτιο των Τοπικών Οργανώσεων, η δεύτερη για το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής Επιτροπής και η τρίτη για τα όργανα της Νεολαίας.
Οι υποψηφιότητες των μελών που επιθυμούν να εκλεγούν στα αποκεντρωμένα όργανα θα κατατεθούν στις εφορευτικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν ανά Οργάνωση με αυτοπρόσωπη παρουσία έως την Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 και ώρα 18:00.
Διορθώσεις και ενστάσεις θα γίνουν με γραπτό αίτημα στην Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, η οποία θα πραγματοποιήσει την ανακήρυξη των υποψηφίων έως την Τρίτη 13 Μαΐου και ώρα 13:00, οπότε θα γίνει η δημοσιοποίησή τους.
Σε κάθε Τοπική Οργάνωση της Μαγνησίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πραγματοποιηθεί Τοπική Συνέλευση μεταξύ Πέμπτης 8 και Σαββάτου 10 Μαΐου 2008, ενώ με ευθύνη της Γραμματείας ΝΟΕΣ θα πραγματοποιηθεί η Νομαρχιακή Συνέλευση μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου 2008 παρουσία κλιμακίου με στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου.
Κατά την εκλογική διαδικασία της 18ης Μαΐου και μετά την ψηφοφορία τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα εγγράφονται σε ειδικό έντυπο στα Δίκτυα που συγκροτούνται σε εθνικό επίπεδο. Τα Δίκτυα είναι: Δίκτυο Αγροτών, Γυναικών, Γονέων , Συνταξιούχων, Αυτοδιοίκησης, Καταναλωτών , Πολιτισμού , Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Νέων Επιχειρηματιών, ΑμεΑ, Εθελοντισμού – Αλληλεγγύης, Παλινοστούντων, Βορειοηπειρωτών, ΡΟΜ , Μεταναστών και Ευρωπαίων Πολιτών.

Νέα όργανα- ποσοστώσεις
και σταυροδοσία
Για την εκλογή των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ κάθε μέλος ή φίλος διαθέτει ένα σταυρό προτίμησης.
Για την εκλογή της Νομαρχιακής Επιτροπής, που θα είναι εκτός απροόπτου ενδεκαμελής, θα έχει δύο σταυρούς.
Για την εκλογή της Περιφερειακής Επιτροπής, όπου πιθανότατα θα εκλέγονται έως 17 μέλη, θα έχει τρεις σταυρούς. Για την εκλογή της Συντονιστικής Γραμματείας Δημοτικού Δικτύου της Νεολαίας κάθε μέλος ή φίλος διαθέτει ένα σταυρό προτίμησης, ενώ για την εκλογή της Νομαρχιακής Συντονιστικής Γραμματείας τρεις σταυρούς προτίμησης.
Οι μειοψηφήσαντες στην εκλογή για τη Συντονιστική Επιτροπή, τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τη Περιφερειακή Επιτροπή και στα όργανα της Νεολαίας θεωρούνται επιλαχόντες και καταλαμβάνουν κατά σειρά όσες θέσεις κενωθούν, λαμβανομένων υπόψη των ποσοστώσεων.
Στις τοπικές οργανώσεις θα εκλεγούν εκτός απροόπτου εξαμελείς Συντονιστικές Επιτροπές. Εκλέγονται δύο τουλάχιστον από κάθε φύλο. Τουλάχιστον τρία μέλη εκλέγονται για πρώτη φορά σε όργανα του Κινήματος και τουλάχιστον ένας είναι κάτω των 35 ετών.
Στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή εκλέγονται τέσσερις τουλάχιστον από κάθε φύλο. Τουλάχιστον δύο εκλέγονται για πρώτη φορά σε όργανα του Κινήματος και τουλάχιστον δύο είναι κάτω των 35 ετών.
Στη δεκαπενταμελή Συντονιστική Γραμματεία Νεολαίας εκλέγονται έξι (6) τουλάχιστον από κάθε φύλο. Τουλάχιστον τρεις (3) εκλέγονται για πρώτη φορά σε όργανα του Κινήματος και τουλάχιστον δύο (2) είναι κάτω των 35 ετών. Στην πενταμελή Συντονιστική Επιτροπή των Δημοτικών Δικτύων της Νεολαίας εκλέγονται δύο (2) τουλάχιστον από κάθε φύλο και τουλάχιστον τρεις (3) εκλέγονται για πρώτη φορά.
Στην εκλογή των οργάνων της Νεολαίας συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που είναι 15 έως 28 ετών. Διευκρινίζεται ότι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που είναι 16 έως 28 ετών συμμετέχουν και στις διαδικασίες εκλογής οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Όσοι είναι από 15 έως 16 ετών συμμετέχουν μόνο στις διαδικασίες εκλογής οργάνων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Τα μέλη και οι φίλοι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εκλέγουν με καθολική ψηφοφορία πενταμελή Συντονιστική Επιτροπή, γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα.
Η Νομαρχιακή Συντονιστική Γραμματεία θα είναι δεκαπενταμελής και εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Νομό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου