ΤΟΠΙΚΑ

ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: «Σκούπα» στις ρυπογόνες βιομηχανίες

αερια-ρυπανση-σκούπα-στις-ρυπογόνε-851206

Ελεγχοι- «σκούπα» στις μεγάλες βιομηχανίες της Μαγνησίας, καθώς και σε άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ξεκινούν με τη νέα εβδομάδα.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα με τον προγραμματισμένο έλεγχο από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, ενώ ακολουθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις Βόλου η Ασβεστοποιία, η Χαλυβουργία και εργοτάξια μεγάλων έργων. Ο έλεγχος στο λιμάνι, την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί με «φόντο» τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων του Παλαιού Λιμεναρχείου.
Ο έλεγχος των μεγάλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων αποτελεί μία από τις αποφάσεις της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά, συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης.
Στη συνεδρίαση ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Φοινικόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Ν. Ιωνίας Χρύσα Βαΐου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Λ. Μαυρογιάννης και ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης, κατένειμαν τις αρμοδιότητες, προκειμένου να περάσουν πλέον στο στάδιο της υλοποίησης οι αποφάσεις για τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Η Επιτροπή παύει στο εξής να περιορίζεται στον εξαγγελτικό χαρακτήρα. Αποκτά έναν πολύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό χαρακτήρα, προτείνοντας και επιβλέποντας την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο Απ. Παπατόλιας.
Ο έλεγχος των μεγάλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων αποτελεί ένα από τα άμεσα μέτρα. Τη Δευτέρα το ΚΕΠΠΕ θα ελέγξει το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και εάν διαθέτει άδεια περιβαλλοντικών όρων.
Δύο ημέρες μετά θα ακολουθήσει έλεγχος του Κλιμακίου στις εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου. Ο έλεγχος θα «συνοδευτεί» με συγκέντρωση των κατοίκων του Παλαιού Λιμεναρχείου. Η κινητοποίηση θα έχει τη στήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής για την αέρια ρύπανση, ενώ θα ολοκληρωθεί με την υποβολή κοινού ψηφίσματος προς τον ΟΛΒ και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ταυτόχρονα η Νομαρχία θα έχει κινητοποιήσει τη Λιμενική Αστυνομία.
Το Κλιμάκιο θα ελέγξει εάν τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικής προστασίας που περιλαμβάνονται σε ψήφισμα του νομαρχιακού συμβουλίου, το οποίο επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί σε σύσκεψη στο Παλαιό Λιμεναρχείο πριν ενάμισι χρόνο.
Για τη μεθεπόμενη εβδομάδα έλεγχοι προγραμματίστηκαν στις βιομηχανίες της Ασβεστοποιίας και Χαλυβουργίας και ταυτόχρονα έλεγχοι για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε όλα τα εργοτάξια των μεγάλων έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Μεταξύ των άλλων μέτρων υπό την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ο έλεγχος καυσαερίων των οχημάτων.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, για τα εκπεμπόμενα από οχήματα καυσαέρια έχουν ήδη ξεκινήσει από 1ης Απριλίου εντατικοί έλεγχοι της κινητής μονάδας. Σε καθημερινή βάση, πρωί και απόγευμα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, η κινητή μονάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Βόλου και μικτό κλιμάκιο διεξάγει ελέγχους σε αυτοκίνητα, οι οποίοι θα επεκταθούν και στα δίκυκλα.
Η Νομαρχία ανέλαβε την υποχρέωση σε μηνιαία βάση να δημοσιοποιεί ποιοτικό δελτίο ελέγχου, από το οποίο θα συνάγονται συμπεράσματα για το ποια οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο.

Υποχρεώσεις Δήμων
Σειρά μέτρων ανέλαβαν να προωθήσουν από τη δική τους πλευρά οι δύο Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Καθημερινός καθαρισμός και πλύσιμο των δρόμων, καταγραφή όλων των σχολικών και δημόσιων κτιρίων που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και για την έγκαιρη συντήρηση των καυστήρων, είναι ορισμένες από τις ενέργειες που ξεκινούν από τη Δευτέρα.
Όπως ενημέρωσε η δημοτική σύμβουλος κ. Βαΐου, στη Ν. Ιωνία πρόκειται να καθιερωθεί μία ημέρα το μήνα στο κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητο. Μέτρο κατά του προβλήματος, όπως είπε, είναι η μείωση του συντελεστή δόμησης στη Ν. Ιωνία. Προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων τους για την προστασία του περιβάλλοντος θα γίνει μέσα από συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά στη χρήση φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια, μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει προγραμματισμός για τη σύνδεση με το δίκτυο και άλλων, ενώ αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν για την προώθηση χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.
«Πράσινος χάρτης» με φυτά σε ταράτσες και αυλές κατοικιών είναι πρόταση του αντιδημάρχου Βόλου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για τη χρήση αερίου από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και για αγορά ποδηλάτων που θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και θα μπορούν να δανείζονται πολίτες για τις μετακινήσεις τους κεντρικά.
Μελετάται ακόμη η δυνατότητα της χρήσης από τώρα των mini bus, που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μετακίνησης στη διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων.
«Όλοι προχωράμε στην ίδια αντίληψη και πρακτική απέναντι στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης. Πρόκειται για μια πανελληνίου ενδιαφέροντος κίνηση για μια πόλη πράσινη, φιλική και καθαρή», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Φοινικόπουλος, σημειώνοντας ότι οι αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας πρέπει να αποτελούν τον κύριο άξονα ανάπτυξης της πόλης.
«Η μεγάλη πρόκληση –είπε- είναι να προσαρμόσουμε και να συνθέσουμε διάφορες αντιλήψεις, από όπου και αν προέρχονται, και οι οποίες προσδοκούν το ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχει ευθύνη, γνώση και πολιτική θέληση, ώστε τα αποτελέσματα να αρχίσουν να αποτιμώνται από τους πολίτες με μετρήσιμα στοιχεία».
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για τις 6 Μαΐου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου