ΤΟΠΙΚΑ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο «δρόμος» των Σκοπίων περνά από την Ελλάδα

αργυρησ-ντινοπουλοσ-ο-δρόμος-των-σκ-851206

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο Αργύρης Ντινόπουλος ήταν ρεπόρτερ της πρώτης γραμμής τη δεκαετία του 1990, για να καλύψει τους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία, στην εξέγερση με τα καλάσνικοφ για το σκάνδαλο των πυραμίδων, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στο πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ, στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Πλέον ως βουλευτής στη Β’ Αθηνών συνεχίζει να δίνει τις δικές του μάχες.
Ξεκλέψαμε λίγο χρόνο -με αφορμή την επίσκεψή του στο Βόλο για την εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας- και στη συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” ξεδίπλωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τον απόηχο της διπλωματικής μάχης στο ΝΑΤΟ και το βέτο κατά των Σκοπίων αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Με το κριτικό μάτι του δημοσιογράφου ο βουλευτής της Ν.Δ. στηρίζει με πάθος την κυβερνητική πολιτική, αν και σπεύδει να επισημάνει ότι θα πρέπει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα… για να μην της γυρίσουν την πλάτη στις επόμενες εκλογές.
Δεν βλέπει, τέλος, εφικτό το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

-Εθνική επιτυχία το βέτο στο ΝΑΤΟ ή αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης;

Στη διπλωματία τίποτα δεν είναι τυχαίο… Απαιτήθηκε μία πολύ σκληρή διπλωματική προσπάθεια από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν είναι καιρός όμως για θριαμβολογίες ούτε για κομματική και εθνική έπαρση. Είμαστε στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου, έτσι ώστε να μπορέσουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, να έχουμε μία ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη με τους βόρειους γείτονές μας.
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη διάθεση να ταπεινώσουμε κανέναν. Προσωπικά και ως ανταποκριτής έχω ζήσει την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα κράτος. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους, πρέπει όμως και η ηγεσία τους να αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Ξέρετε ότι αυτοί είχαν πειστεί ότι πολύ εύκολα θα περνούσαν στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι όμως έτσι. Η συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς απαιτεί υπευθυνότητα, δεν μπορεί κάποιος να μην είναι συνεπής στις αρχές της καλής γειτνίασης.

-Δίνεται ωστόσο μία μεγαλύτερη διάσταση, δεδομένων των αφόρητων πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ…

Βεβαίως, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Η αμερικανική διπλωματία έχει ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους βόρειους γείτονές μας. Οι Σκοπιανοί είχαν βρει “συμμάχους” και συμπεριφέρονταν κάπως όλα αυτά τα χρόνια. Η επέμβαση στο Κόσοβο το 1999 π.χ. δεν θα ήταν δυνατή, εάν τα Σκόπια δεν έδιναν τη δυνατότητα στις χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επέμβουν στην περιοχή. Τότε οι Σκοπιανοί έδωσαν κυριολεκτικά “γη και ύδωρ” στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Από κει και πέρα αναπτύχθηκε μία διαπλοκή σχέσεων και πίστευαν ότι θα τους λύσουν όλα τα προβλήματα οι Αμερικανοί. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η διεθνής διπλωματική σκηνή είναι τέτοια, που απαιτεί σεβασμό σε ορισμένες αρχές. Δεν μπορεί να επιβάλλονται πράγματα, επειδή κάποιοι το θέλουν. Άρα είναι ένα καλό μάθημα, μία καλή ευκαιρία για τη γειτονική χώρα να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει ρότα. Εδώ είμαστε για να συμβάλλουμε σε αυτό, διότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα. Είναι καλό να το καταλάβουν, διότι αλλιώς υπάρχουν τα “κακοτράχαλα” βαλκανικά μονοπάτια, που δεν οδηγούν πουθενά.

-Εξω, κύριε Ντινόπουλε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πάμε σχετικά καλά. Μέσα όμως τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλά. Εργαζόμενοι στους δρόμους. Συνδικάτα που προειδοποιούν ότι θα ξαναβγούν στους δρόμους…

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ακούμε τη φωνή της κοινωνίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνάντησε μία έντονη αντίδραση. Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις αντιδράσεις εμφιλοχώρησαν και κάποιες κομματικές σκοπιμότητες, το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Υπάρχει ένα αγωνιώδες ερώτημα σε όλους τους πολίτες, τι θα γίνει με το ασφαλιστικό. Ο κόσμος δεν μπορεί να την αντιληφθεί ακόμη την μεταρρύθμιση, όχι από έλλειψη γνώσης αλλά λογικά δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς και τα 150 άρθρα του νομοσχεδίου. Όμως πρέπει να πω ότι εμείς στη Νέα Δημοκρατία πολιτευόμαστε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν υπολογίζει ο κ. Καραμανλής το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος μπροστά στο γενικότερο πολιτικό όφελος. Το νομοσχέδιο μπορεί να μην είναι τέλειο, είναι όμως τελικά προς τη σωστή κατεύθυνση και τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον. Θα ήταν εύκολο για εμάς να μην κάνουμε τίποτα και να αφήσουμε το θέμα για αργότερα. Δεν είναι όμως υπεύθυνη στάση αυτή.
Αυτοί που σήμερα φωνάζουν για δημοψήφισμα, ας κερδίσουν πρώτα τις εκλογές και ας το αλλάξουν, εάν πράγματι θέλουν. Εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, όταν έχουμε την ανεργία να πλήττει την ελληνική κοινωνία.

-Οι πολίτες πάντως “χτύπησαν καμπανάκι” στη Νέα Δημοκρατία και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις…

Αυτό είναι αλήθεια. Μην ξεχνάτε όμως ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, ανοίξαμε όλα τα μέτωπα μαζί -αυτό που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ- και η κοινωνία μάς κρίνει αυστηρά. Κατά την άποψή μου σωστά το κάνει.
Νομίζω ωστόσο ότι εάν σε αυτή τη δεύτερη θητεία δεν μπορέσουμε να μετουσιώσουμε τη σημαντική οικονομική πρόοδο που πετύχαμε την πρώτη θητεία, σε δικαιότερο κοινωνικό μέρισμα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικά ασθενέστερους, τότε πράγματι θα είναι αυστηρή η κοινωνία μαζί μας στο τέλος της 4ετίας. Σε κάθε περίπτωση έχω την πεποίθηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία. Η παράταξη της Ν.Δ. άλλωστε είναι πολιτικά κυρίαρχη και θα μπορέσει να κάνει τις τομές προς όφελος όλων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων.

-Υπάρχει λέτε… βάση σε αυτά τα σενάρια που ακούγονται περί συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αυτοδυναμία θα είναι “άπιαστο όνειρο” στις επόμενες εκλογές…

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθηκαν αυτές οι εκλογές είναι τέτοιος, που δίνει ισχνή πλειοψηφία. Η Ν.Δ. ήταν 4 μονάδες μπροστά και εξέλεξε 152 βουλευτές μόνο, χωρίς ωστόσο, όπως προέβλεπαν πολλοί, να υπάρχει πρόβλημα.
Παρ όλα αυτά δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος και πολιτική δυνατότητα για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα, προσπαθεί να αποκτήσει μία κυριαρχία στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλλιεργεί την πόλωση και την οπισθοδρόμηση, άρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ελληνικός λαός πάντως σε κάθε περίπτωση είναι αυτός που κρίνει, στέλνει τα μηνύματά του, αμφισβητεί εν πολλοίς τα δύο μεγάλα κόμματα και επιπλέον σε αυτή την φάση πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την άνοδο που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να τα λάβουμε όλα υπόψη και κυρίως να ασκήσουμε πολιτικές με αναφορά περισσότερο στην κοινωνία και λιγότερο σε άλλες παραμέτρους. Να σκεφτούμε περισσότερο π.χ. τον εργαζόμενο στην Τράπεζα παρά τον τραπεζίτη… Δεν μπορεί να μην βλέπουμε τους “ενοικιαζόμενους εργαζόμενους” σε τράπεζες που παρουσιάζουν υπερκέρδη.
Εάν εμείς υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε πολιτικά κυρίαρχοι.

-Ολα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα ενός δεδομένου που μέχρι στιγμής δεν αμφισβητείται. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει το “γερό χαρτί” για τη Νέα Δημοκρατία…

Πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα στενά κομματικά. Ο Κώστας Καραμανλής εκτιμώ ότι αποτελεί κεφάλαιο για τη χώρα. Είναι μία εγγύηση για την ελληνική κοινωνία. Μην ξεχνάτε όμως ότι ολόκληρη η Ν.Δ. είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών που δικαιώθηκαν ιστορικά, που διαχρονικά δικαιωθήκαμε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά και για την επιλογή της να πολιτεύεται με μέτρο και χωρίς να υπολογίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Έχουμε νοικοκυρέψει τη χώρα και πρέπει να δίνουμε αυτή την πολιτική μάχη ως παράταξη να αναδείξουμε την ιδεολογική μας κυριαρχία. Δεν είναι δυνατό να μονοπωλεί στην κοινωνία ευαισθησία η Κεντροαριστερά και η Αριστερά, όταν εμείς παραλάβαμε αγροτικές συντάξεις και επιδόματα στον ΟΑΕΔ που ήταν τα χαμηλότερα δυνατά. Εμείς τα αυξήσαμε, γι’ αυτό και όταν ασκούμε μία φιλολαϊκή πολιτική και με το μυαλό στους οικονομικά ασθενέστερους, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ενός πολιτικού αυτοσκοπός δεν είναι να είναι πάντα στην εξουσία, αλλά να προσφέρει στον τόπο. Και η παράταξή μας εγγυάται αυτή την προσφορά στη χώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου