Τα βλέμματα όλων στραμμένα στο Βουκουρέστι

Τελευταία ενημέρωση: 2008-04-03, 00:00:00
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους έδωσε από το Βουκουρέστι το στίγμα των προθέσεών του, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το απόγευμα χθες. Αφγανιστάν, αντιπυραυλική ασπίδα και η ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην αμερικανική ατζέντα.
Σε ομιλία του στο Βουκουρέστι, ο Τζ. Μπους δήλωσε ότι εξακολουθεί να παραμένει αφοσιωμένος στην κατασκευή αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι θα πιέσει τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να κάμψει τις αντιδράσεις του για το θέμα.
Αναφερόμενος στην πρόταση του Βλ. Πούτιν να διαθέσει για την αντιπυραυλική άμυνα μια ρωσική βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι βάσεις αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα εντοπισμού των απειλών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα ότι οι ηγέτες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ θα λάβουν μια «ιστορική απόφαση» για την ένταξη στη Συμμαχία της Αλβανίας, της Κροατίας και της Π.Γ.Δ.Μ. «Θα επεκτείνουμε τον κύκλο της ελευθερίας, διευρύνοντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία με νέα μέλη στα Βαλκάνια» είπε.
Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή του για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά τις αντιδράσεις μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ρωσίας.
«Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το ΝΑΤΟ καλωσορίζει τις βλέψεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι τους προσφέρει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι γι αυτό» δήλωσε.
Αντίθετα, με την άφιξή της στο Βουκουρέστι, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πολύ νωρίς να παραχωρήσουμε και στις δυο χώρες το καθεστώς της προένταξης».

Στον Πούτιν ρίχνει το... μπαλάκι ο Σέφερ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε από πλευράς του εν όψει της Συνόδου ότι η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ για ζητήματα όπως το Κόσοβο και η αντιπυραυλική ασπίδα εξαρτάται από τη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το αν θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την Παρασκευή, εξαρτάται από τον Πούτιν, από το εάν θα έρθει στη σύνοδο χωρίς προκαταλήψεις» είπε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.
Ο Σέφερ ανέφερε ότι η Συμμαχία συνεργάζεται καλά με τη Μόσχα σε ζητήματα όπως η παροχή βοήθειας από τη ρωσική πλευρά για μεταφορές που αφορούν τη διεθνή δύναμη της ISAF, την εκπαίδευση αστυνομικών από το Αφγανιστάν στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων ναρκωτικών που δρουν στη χώρα, τον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης.
Παρ όλα αυτά λείπει η πολιτική ώθηση για μια στρατηγική συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο, σημείωσε ο Σέφερ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα είναι εποικοδομητικές και θα κινηθούν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πραγματικών λύσεων στα υφιστάμενα προβλήματα.

«Δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση»

Παρά τις διαφορές με τη Μόσχα, ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι οι δύο χώρες θα αποφύγουν την αντιπαράθεση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία αναμένει «από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ένα σοβαρό διάλογο και ελπίζω ότι θα διατυπωθούν επιχειρήματα με τρόπο ειλικρινή και ελεύθερο που θα εξηγήσουν γιατί το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική διεύρυνσης προς την Ανατολή» δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος στην Συμμαχία Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Ο Ρώσος ηγέτης θα δείξει αυτοσυγκράτηση, αναφέρει η εφημερίδα Izvestia, και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο θα δεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο στην εξοχική του κατοικία.
Η εφημερία Vremia Novostei αναφέρει ότι η ομιλία του Βλ. Πούτιν δεν θα έχει πολωτικό χαρακτήρα και σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου θα επικεντρωθεί στα θετικά σημεία της συνεργασίας ΝΑΤΟ- Ρωσίας, κυρίως αυτά που αφορούν το Αφγανιστάν.

Ζητά δυνάμεις στο Αφγανιστάν

Στο θέμα του Αφγανιστάν αναφέρθηκε άλλωστε χθες ο Αμερικανός ηγέτης στην ομιλία του στο Βουκουρέστι.
Ο Τζ. Μπους ζήτησε από τους συμμάχους να στείλουν και άλλους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να χάσει τη μάχη της ενάντια στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.
«Όπως τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να χάσουμε το Αφγανιστάν. Όποιο και αν είναι το κόστος, όντως δύσκολο, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, πρέπει να νικήσουμε» δήλωσε ο Τζ. Μπους.
«Αν δεν νικήσουμε τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, θα τους αντιμετωπίσουμε στο έδαφός μας» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την Τρίτη ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
«Σημαντική η Σύνοδος»
Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου θα είναι πολύ σημαντική, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη ρουμανική πρωτεύουσα.
Κύριο θέμα της Συνόδου θα είναι το Αφγανιστάν, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνάντηση που θα διεξαχθεί για το θέμα. Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι το Αφγανιστάν είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα και θα επισημανθεί πως για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή απαιτείται συλλογική προσπάθεια.
Ο κ. Σέφερ ανέφερε, επίσης, πως στην ατζέντα των εργασιών της τριήμερης συνόδου περιλαμβάνονται και άλλα ζητήματα, όπως το Κόσοβο, οι διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ, η διεύρυνση της Συμμαχίας και οι νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεδρίαση της επιτροπής ΝΑΤΟ- Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο, στο Βουκουρέστι.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=