ΤΟΠΙΚΑ

Αδιαπραγμάτευτο αγαθό η ελεύθερη βούληση

αδιαπραγμάτευτο-αγαθό-η-ελεύθερη-βού-851206

Το βιβλίο της Προέδρου Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ευαγγελής Ν. Μπράμη με τίτλο: “Θρησκευτική Ελευθερία και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου-Υπόθεση Λαρίσης και λοιποί κατά Ελλάδος” παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο “Παρκ”. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι του δικηγορικού χώρου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου. Μιλώντας για το βιβλίο της κ. Μπράμη, ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας τόνισε την “ζωτική και δημιουργική συμβολή των μελών του Δικαστικού Σώματος στη διαμόρφωση της εθνικής νομολογίας αλλά και στην εφαρμογή των εθνικών κανόνων δικαίου σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας”. Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο κ. Παπατόλιας “πρέπει να προστατέψουμε το αγαθό της ελεύθερης σκέψης και βούλησης του ατόμου,
ένα από τα ζωτικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα των πιστών και την αντίληψή τους για την ζωή” για να προσθέσει “θα ’πρεπε να θεσπίσουμε ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο προστασίας με κύριο γνώμονα το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και συνείδηση, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Κρίνω επιβεβλημένη επομένως, κατέληξε, την αλλαγή της συνταγματικής διάταξης η οποία θα απαγορεύει τον προσηλυτισμό και δεν θα τον περιορίζει στις άλλες θρησκείες αλλά θα αφορά και την κύρια θρησκεία”.
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Φοινικόπουλος, ανέφερε ότι “παρότι ο τίτλος του δείχνει να είναι ένα βιβλίο τεχνικό, υπό την έννοια ότι μοιάζει να απευθύνεται μόνο σε νομικούς, διαβάζοντάς το μπορεί κανείς να βρει πολλά στοιχεία που αφορούν την ρύθμιση της καθημερινότητάς του στην νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πως μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση της καθημερινότητας, των νέων ιδεών, της θρησκευτικής ελευθερίας, που είναι στοιχείο της προσωπικότητας, μέσα από το δαιδαλώδες πολλές φορές νομικό σύστημα, Ευρωπαϊκό και Εθνικό. Είναι ένα βιβλίο, προσέθεσε, που αφορά δηλαδή και μη ειδικούς, γραμμένο από ένα δικαστή που ξέρει τον τρόπο του δικονομικού συλλογισμού και μπορεί πιο εύκολα να αναπτύξει το θέμα, δημιουργώντας ένα χρήσιμο ανάγνωσμα για όλο τον κόσμο”. Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης, Δικηγόρος-Συγγραφέας και συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Βολιώτης, ο οποίος επεσήμανε ότι “το βιβλίο πραγματεύεται ένα ενδιαφέρον θέμα το οποίο χρήζει πολλών ερμηνειών και νομίζω, υπογράμμισε, ότι η απόφαση στην υπόθεση Λαρίσης και Λοιποί κατά Ελλάδος θα σηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια την νομολογία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων”.
Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο ο “Λύχνος” και όπως αναφέρει η συγγραφέας “το βιβλίο μου είναι νομικό αλλά ενδιαφέρει και τον κάθε μη νομικό και τούτο γιατί πραγματεύεται το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία ως εκδήλωση της θρησκευτικής συνείδησης έχει να κάνει με τα μύχια της ψυχής του κάθε ανθρώπου”. Αναφερόμενη στην υπόθεση προσηλυτισμού που πραγματεύεται το βιβλίο η κ. Μπράμη εξηγεί ότι “η αθέμιτη διάδοση των θρησκευτικών πεποιθήσεων αντίκειται στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ κι αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε περιορισμός από την εθνική έννομη τάξη είναι συμβατός με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ και στην προκειμένη περίπτωση ο περιορισμός είναι η ποινική καταδίκη αυτών που προσπάθησαν με αθέμιτο τρόπο να διαδώσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, κοινώς να προσηλυτίσουν”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου