ΤΟΠΙΚΑ

Τα αγριοκούνελα. Διευκρινίσεις, μη γίνει κάνα μπέρδεμα

τα-αγριοκούνελα-διευκρινίσεις-μη-γίν-851206

Δεν πρόκειται να κοιτάξω τις μέρες που ’ρχονται τα αγριοκούνελα πριν τη βάφτισή τους απ’ τον απόστολο Νίμιτς. Γίνονται δικά μου όταν φεύγουν απ’ τη ζωολογία και μπαίνουν, με τη φροντίδα των Αμερικάνων, στην Ιστορία. Και πρέπει σ’ αυτό να εξηγηθώ για τον όρο της μεταμόρφωσης, μη γίνει κάνα μπέρδεμα κι επιταθεί η σύγχυση.
Αποκαλούμε αγριοκούνελο ένα θηλαστικό του γένους των λαγωών και της τάξης των λαγομόρφων. Τα ήμερα κουνέλια δεν είναι παρά τα άγρια που εξημερώθηκαν. Μα αν τα αγριοκούνελα και γενικώς τα κουνέλια λέγονται σύμφωνα με το όνομα που τους έδωσαν οι Αμερικάνοι Μακεδόνες, τότε πώς θα λέμε δώθε και πέρα τους Μακεδόνες; Οι Αμερικάνοι δεν μας το λένε και δε μοιάζει να τους καίγεται καρφί.
Οπωσδήποτε πρέπει να συμφωνήσουμε σε τούτο: Αν είναι τα αγριοκούνελα να ονομαστούν Μακεδόνες, τουλάχιστον να επιτραπεί στους Μακεδόνες να παραμείνουν Μακεδόνες. Θα είναι οι Μακεδόνες του Νότου και οι Μακεδόνες του Βορρά. Αυτό θα μπερδέψει τους λεπτολόγους ιστορικούς που θα ’θελαν να καταγράψουν τις δραστηριότητες των κουνελιών ως ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και τους ζωολόγους, που θα ’θελαν να περιγράψουν τους ανθρώπους και να τους κατατάξουν στα λαγόμορφα. Θα αναρωτηθούν το δίχως άλλο: Πώς είναι δυνατόν το ίδιο όνομα να ταιριάζει σε δυο λαούς που βρίσκονται στον αντίποδα ο ένας του άλλου, και πέρα απ’ τα υπόλοιπα είναι εντελώς διαφορετικοί στην ιστορία και τον πολιτισμό;
Την απάντηση δίνει η πολιτική των ισχυρών. Όσο για μένα μου ’ρχεται κουτί αυτό το κομφούζιο. Ανάμεσα στους δικούς μου Μακεδόνες –τα αγριοκούνελα- και τους Μακεδόνες του Νότου, όποιες κι αν είναι οι διαφορές, οι ομοιότητες λογαριάζουν για περισσότερες και ουσιαστικότερες. Κι αυτοί κι εκείνοι ξεχωρίζουν για το ύφος το σκεπτικό, όταν ξυπνούν και λογαριάζουν πώς θα βγάλουν τον άρτο τον επιούσιο, και οι δυο χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τους ισχυρούς σαν πιόνια στο ατέρμονο γεωπολιτικό παιχνίδι τους, και οι δυο κάνουν την ίδια σισύφεια προσπάθεια να ορθοποδήσουν ατομικά και ως κοινωνία.
Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, οι Βόρειοι Μακεδόνες μου, τα αγριοκούνελα, δεν έχουν καμία σχέση με τους Μακεδόνες. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα που κατοίκησε την περιοχή αιώνες μετά. Ωστόσο βαδίζουν το ίδιο περήφανα και με στήθος ορθόστητο, με το κεφάλι ψηλά και με αξιόπρεπο τρόπο, όταν αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες. Και η υπέροχη γλώσσα τους δεν με ξεγελά διόλου, όπως τάχα ξεγέλασε τον Νίμιτς, που για πολύ συγκεκριμένους λόγους αποφάσισε ότι τα αγριοκούνελα είναι άνθρωποι και τα βάφτισε Μακεδόνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου