ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΗ ΓΙΑ ΑΛΜΥΡΟ: Οριστικό όχι στον λιθάνθρακα

δεη-για-αλμυρο-οριστικό-όχι-στον-λιθάν-851206

Δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο λιθάνθρακα στην περιοχή του Αλμυρού και γενικότερα της Μαγνησίας. Αυτό προέκυψε από την χθεσινή συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου ο κ. Σούρλας επανέθεσε το ζήτημα τόσο στον Διοικητή της ΔΕΗ, κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, όσο και στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια.
Ο κ. Σούρλας επεσήμανε ότι το σύνολο των φορέων και των πολιτών της Μαγνησίας όχι μόνο απορρίπτει τον σχεδιασμό εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή, αλλά αντιτίθεται ακόμη και στη σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Σας μεταφέρω με τον πλέον κατηγορηματικό και υπεύθυνο τρόπο την εκπεφρασμένη άποψη των κατοίκων του Νομού να σταθούν απέναντι όχι μόνο στην εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, αλλά και ακόμη και σε κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στον κ. Αθανασόπουλο, και διευκρίνισε πως οι κάτοικοι της Μαγνησίας επιδιώκουν την ανάπτυξη, χωρίς όμως αυτή να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής τους και το περιβάλλον.
Τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Φώλιας, όσο και ο Διοικητής της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος, διαβεβαίωσαν τον κ. Σούρλα και τα μέλη της Επιτροπής πως η βούληση των κατοίκων της περιοχής θα γίνει σεβαστή. Ο Αντιπρόεδρος, κατόπιν αυτής της διαβεβαίωσης τόνισε πως κάθε περαιτέρω συζήτηση και ανησυχία από πλευράς των πολιτών της Μαγνησίας περιττεύει.

Επιτροπή ΔΕΚΟ
Εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, ο κ. Αθανασόπουλος καταδίκασε την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να επιτρέψει στην εταιρεία Αλουμίνιον Α.Ε. να εμπορεύεται ηλεκτρικό ρεύμα. Επέμεινε δε στις θέσεις του για την αναγκαιότητα συνεργασίας με την RWE, προκειμένου να εγκατασταθούν οι δύο λιθανθρακικές μονάδες στο ελληνικό έδαφος (αλλά και για παραγωγή ρεύματος από αιολικά πάρκα και φυσικό αέριο) και υπολογίζοντας πως σε διάστημα περίπου πέντε ετών, θα έχει ουσιαστικά εξελιχθεί η αντιρρυπαντική τεχνολογία, που θα αποτρέψει την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την επεξεργασία των λιθανθράκων. «Η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να πάει εκεί που δεν είναι επιθυμητή. Ας ανοίξουμε το διάλογο – κι αν δεν πείσει η ΔΕΗ, να βρει κάπου αλλού να δραστηριοποιηθεί. Δεν είναι καλό για μία επιχείρηση να εγκατασταθεί εκεί που δεν τη θέλουνε», ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος στον κ. Σούρλα.
Πρόσθεσε όμως: «Οι τεχνολογίες σήμερα είναι τέτοιες που κάνουν το λιθάνθρακα να είναι «η λύση» για μία χώρα χωρίς δική της επάρκεια. Οι Βούλγαροι κάνουν επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια. Εμείς θα περιμένουμε να καλυφθούμε ενεργειακά από τους Βούλγαρους, τους Τούρκους και του Ιταλούς, ή θα κάνουμε τη δική μας πρόταση;», ανέφερε ο κος Αθανασόπουλος.
«Θα θέλαμε να μην πάμε στον λιθάνθρακα αν είχαμε κι άλλα αποθέματα λιγνίτη. Η εταιρεία μας είναι δεμένη με το λιγνίτη και θα κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Δεν ευθύνεται όμως η ΔΕΗ, που τα καλύτερα κοιτάσματα στη Δ. Μακεδονία έχουν παρθεί και πρέπει τώρα να σκάβουμε βαθύτερα».
Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως η ΔΕΗ υπολείπεται από τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης κατά 750 εκ. ευρώ, τα οποία σκοπεύει να καλύψει, μέσω των εισπράξεων, μέσω του δανεισμού, αλλά και μέσω πώλησης (από τις υπό κατασκευή μονάδες) ενέργειας στο εξωτερικό. Και κατέληξε:
«Το ρεύμα δεν έχει χρώμα. Από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα 2-3 από τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, οι Έλληνες θα σπεύσουν να αγοράσουν – κι αν δεν είμαστε όσο ανταγωνιστικοί πρέπει, θα χάσουμε». Η εταιρεία στοχεύει επίσης και στη δραστηριοποίηση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποσκοπώντας μέχρι το 2012, να καλύπτει κατά 20% τις ενεργειακές της ανάγκες με τέτοιες πηγές. «Όμως – τόνισε – οι ΑΠΕ υποκαθιστούν θερμικές μονάδες – δεν εξασφαλίζουν την εγγύηση ότι θα έχεις την ενέργεια όταν τη θέλεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου