ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Κόσοβο

αρχισε-η-αντίστροφη-μέτρηση-για-το-κόσ-851206

Την εγκατάσταση στο Κόσοβο δύναμης 2.000 αστυνομικών και δικαστικών ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μία μόλις ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία.
Η αποστολή της δύναμης ενεκρίθη τα ξημερώματα, στη 1 ώρα Ελλάδος, όταν καμία από τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έφερε αντίρρηση στο επιχειρησιακό σχέδιο της αποστολής πριν τον ορισμό του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, δήλωσε διπλωματική πηγή.
«Δεν υπήρξαν διαρροές στη σιωπηλή διαδικασία» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας τη «χαμηλών τόνων» μέθοδο που ακολουθήθηκε για να εγκριθούν και να υπογραφούν τα έγγραφα για την αποστολή της δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.
Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την αλβανική πλειοψηφία της επαρχίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει την αστυνομική, δικαστική και πολιτειακή ευθύνη της περιοχής που μέχρι τώρα κατείχαν τα Ηνωμένα Έθνη, για μια μεταβατική περίοδο 120 ημερών.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δηλώνει ότι το Βελιγράδι προτίθεται να «υποβαθμίσει» τις διπλωματικές της σχέσεις με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.
Επίθεση κατά των χωρών που ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κόσοβο εξαπολύει και ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές ζητούν από τη Σερβία να συμφωνήσει σε ένα καθεστώς σκλάβου.
Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αμέσως μόλις η σερβική επαρχία προχωρήσει στην ανακήρυξη – πιθανόν την Κυριακή. Η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας, είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας με τις δηλώσεις του προέδρου και του πρωθυπουργού της Σερβίας να πιέζουν τις δυτικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στην απόφαση της αναγνώρισης.

Κινήσεις
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αν και επιθυμούν να δουν την επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου. Η Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Σον ΜακΚόρμακ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκρίνει ένα είδος επιτηρούμενης ανεξαρτησίας για το Κόσοβο που θα επιφέρει μελλοντικά στην περιοχή συνθήκες σταθερότητας. Οι ΗΠΑ κατανοούν, προσθέτει ο εκπρόσωπος, το συναισθηματικό χαρακτήρα που έχει για τη Σερβία το ζήτημα της επαρχίας.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Επιτροπή των Βρυξελλών θα διοργανώσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο διάσκεψη δωρητών για το Κόσοβο, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του επιτρόπου για την Διεύρυνση. Η ίδια η επιτροπή έχει προβλέψει ποσό 395,1 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2007-2011 και επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών. Ο ΟΗΕ, διάμεσου της Διοίκησής του στο Κόσοβο έχει ήδη διαθέσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενόψει της επικείμενης ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει φαινόμενα αστάθειας που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης, όποτε και αν έρθει.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία και την Σερβοκροατική συνομοσπονδία. Ηγέτες των Σερβοβόσνιων προειδοποίησαν ότι θα ζητήσουν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής τους αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου