ΤΟΠΙΚΑ

Νέος Αρχιεπίσκοπος, νέες προσδοκίες

νέος-αρχιεπίσκοπος-νέες-προσδοκίες-851206

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος είναι από εδώ και μερικές ημέρες ο Ιερώνυμος Β΄, μολονότι ο ίδιος είπε ότι είναι Μητροπολίτης Αθηνών. Ισως με αυτό που είπε να στέλνει το μήνυμα ότι είναι ένας από τους Ιεράρχες της Ελλάδας, πρώτος μεταξύ ίσων! Ίσως πάλι να κυριολεκτεί, όταν υπάρχουν γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας που είναι εκτός της δικαιοδοσίας του. Εγώ πάντως πιστεύω ότι ισχύει ο πρώτος λόγος.
Θα κάνω χρήση του δικαιώματος που έχει κάθε άνθρωπος, να εκφέρω την γνώμη μου, την άποψή μου – όποια και αν είναι – απευθυνόμενος στον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας.
Μακαριώτατε Ιερώνυμε, απευθύνομαι προς εσένα, αφού με την στάση σου και τις θέσεις που έδειξες τις ελαχιστότατες τελευταίες ημέρες, μετά την επιλογή – εκλογή σου, με ενθαρρύνεις να τολμήσω.
Δεν θα αναφερθώ στο έργο σου στην Μητρόπολη Θηβών, αφού δεν το γνωρίζω! Δεν αμφιβάλω βέβαια ότι θα είναι έργο θεάρεστο, πολυδιάστατο, σημαντικό αντάξιο ενός Ποιμενάρχη που έμεινε πολλά χρόνια στην ίδια Μητρόπολη.
Σε είδα στο «μπαλκόνι» αμέσως μετά την επιλογή – εκλογή σου! Δεν έδειξες σαν θριαμβευτής, σαν νικητής έστω! Δεν απευθύνθηκες στα «πλήθη» σαν κοσμικός ηγέτης, σαν πολιτικός αρχηγός (ο Θεός να βάλει μυαλό σ’ αυτούς), δεν έστειλες μήνυμα! Ευλόγησες, είπες ευχές και αποσύρθηκες! Το «μπαλκόνι» ήταν ο πρώτος σου άμβωνας, σαν Αρχιεπίσκοπος! Εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα «κοντινός» σου, χάρηκα! Τίποτε άλλο!
Σε είδα, την άλλη ημέρα στις ειδήσεις των καναλιών! Είδα μια μορφή ήρεμη, πράα! Είδα στα μάτια σου «Φόβο Θεού» σκεπτικισμό, δεν έδειχνες να χαμογελάς για ό,τι είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα! Άκουσα τα μεστά περιεχομένου λίγα λόγια σου! Δεν έδειχνες νικητής. Κατά την γνώμη μου, έτσι είναι! Δεν είσαι νικητής, αφού δεν υπάρχει νικημένος! Έχει επιλεγεί – εκλεγεί από Ιεράρχες! Είναι ανθρώπινη επιλογή, όχι επιλογή Θεού! Ανθρώπινα κριτήρια σε έστειλαν στην Αρχιεπισκοπή της Ελλάδας! Το Άγιο Πνεύμα θα επιβεβαιώσει της «επιλογής το ασφαλές», των Ιεραρχών την απόφαση! Από τα έργα σου, από τις θέσεις σου, από την συμπεριφορά σου εντός και εκτός Εκκλησίας θα κριθείς, θα φανεί ότι έχεις την «ευλογία Κυρίου».
Δήλωσες με σαφήνεια ότι τον λόγο στις αποφάσεις της Εκκλησίας έχει η Ιερά Σύνοδος. Για την ταπεινότητά μου αυτό είναι αυτονόητο, έτσι πρέπει να λειτουργήσεις! Να ανεβάσεις την Ιερά Σύνοδο και στην Ιεραρχία στο ανώτατο σημείο στην συνείδηση των πιστών! Να δώσεις φωνή στην Ιερά Σύνοδο! Το χρειάζεται, το χρειάζεσαι, το χρειαζόμαστε!
Σε άκουσα να αναφέρεσαι από την πρώτη στιγμή στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο! Σου ασπάζομαι το χέρι αυτή τη στιγμή! Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας πρέπει να είναι άρρηκτες με το Πατριαρχείο! Οι σχέσεις με το Πατριαρχείο, ακατάλυτες από αιώνων, δεν σημαίνουν υποταγή στο Πατριαρχείο, δεν σε καθιστούν υποτακτικό του Πατριάρχη! Οι Ιεράρχες, οι Αρχιεπίσκοποι, οι Πατριάρχες έρχονται και απέρχονται! Η Εκκλησία και το Πατριαρχείο είναι και θα είναι στον «αιώνα τον άπαντα»! Τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο καλλιεργείς όχι με τον εκάστοτε Πατριάρχη!
Απ’ ό,τι κατάλαβα (δεν συγκρατώ στη μνήμη μου πώς ακριβώς διατύπωσες την θέση σου) η Εκκλησία (και εσύ προσωπικά) δεν πρέπει να ασχολείται, να επεμβαίνει στα της Πολιτείας! Μπορεί να μη διατυπώνω σωστά τη θέση σου! Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να έχει λόγο και να εκφράζει τη θέση της. Όχι όμως να απαιτεί, να προσπαθεί να τον επιβάλλει! Η Εκκλησία έχει ένα απεριόριστο χώρο, όπου μπορεί και πρέπει να ποιμάνει, να κατηχήσει, να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να παρηγορήσει, να συμβουλεύσει, να προστρέξει, να αναδειχθεί, να δημιουργήσει, να φιλανθρωπήσει, να συνεργαστεί, να μεγαλουργήσει και τόσα άλλα! Είναι λίγα; Αυτό είναι το έργο – προορισμός της Εκκλησίας! Όχι η πολιτική, αυτό είναι καθαρά κοσμική εξουσία! Έργο της Εκκλησίας είναι ακόμη και ο εσωτερικός εκχριστιανισμός!
Κάτι άκουσα για κάθαρση στην Εκκλησία! Εγώ πάντως δεν υιοθετώ την λέξη αυτή. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν τρωτά και τρωτοί. Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που εκτρέπονται από τον «σωστό δρόμο»! Το πρόβλημα δεν είναι το «ουαί υμίν»! Επιτυχία δεν είναι η «καρατόμηση», ο «εξοστρακισμός», ο «αφορισμός»! Επιτυχία είναι η επαναφορά στον «σωστό δρόμο»! Επιτυχία είναι «να επανέλθει ο «αμνός του Θεού, να συνέλθει ο «άσωτος υιός» και τότε να χαρούμε! Επιτυχία είναι να συνετίζει η Εκκλησία με νουθεσία, πραότητα, μέσα στους κόλπους της, τον παρεκτραπέντα! Έτσι θα επέλθει ο «εξαγνισμός», η «λύτρωση», η «ηθική τάξη»! Τότε θα θυσιαστεί «ο μόσχος ο σιτευτός»! Έτσι θα προσέλθουν οι πιστοί, όχι με εκπτώσεις κάθε είδους. Δεν απαιτείται απαλλαγή μας από το μίασμα της αμαρτίας, θεραπεία του μιάσματος χρειάζεται.
Μακαριώτατε Ιερώνυμε, σ’ ευχαριστώ!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου