ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βόρεια Ιταλία το ΕΠΑΛ Αγριάς

στη-βόρεια-ιταλία-το-επαλ-αγριάς-11946

Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius

Μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΑΣ ταξίδεψαν στη βόρειο Ιταλία στις πόλεις Badia Polesine, Castelmassa και Trecenta από 16 μέχρι 23 Φεβρουαρίου 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, όπου συνάντησαν τους εταίρους τους από Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Λετονία.

Το πρόγραμμα είναι διετές (2012-2014) και έχει θέμα «Walking hand in hand can take us to Fair(y)land». Ο τίτλος αυτός περιέχει ένα λογοπαίγνιο: «Βαδίζοντας χέρι – χέρι μπορούμε να φθάσουμε στη χώρα του Δικαίου ή στη Νεραϊδοχώρα». «Και οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται στη σφαίρα του ιδεατού, την οποία εμείς θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με μαθήματα και βιωματικές ασκήσεις που αφορούν στην πολυπολιτισμικότητα, στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα παιδιών, γυναικών, μεταναστών, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων», αναφέρουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ιταλών συμμαθητών τους και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και να διαπιστώσουν ότι η «διαφορετικότητα» τους έφερε πολύ κοντά. Αυτό το διάστημα ήταν υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα, που είναι και η γλώσσα του προγράμματος, για να επικοινωνούν με τους ξένους συμμαθητές τους και με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν.

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν ήταν ανεπανάληπτες, όπως υποστηρίζουν, διότι αφενός είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν συμμαθητές τους από τις άλλες 4 χώρες με τους οποίους επικοινωνούσαν μέσω Διαδικτύου και αφετέρου να επισκεφθούν και άλλες σημαντικές πόλεις της Ιταλίας, όπως Μιλάνο, Βερόνα, Φεράρα και Βενετία.

Το πρόγραμμα Comenius χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου