ΤΟΠΙΚΑ

Γέφυρα Βόλου – Σμύρνης

γέφυρα-βόλου-σμύρνης-11971

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες Στρογγυλής Τράπεζας για την κρουαζιέρα

Κοινές διαδρομές στον τομέα της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο εγκαινίασαν τα Επιμελητήρια Σμύρνης και Μαγνησίας. Δια χειρός των προέδρων Ekrem Demitras και Αριστοτέλη Μπασδάνη με τις υπογραφές που σχημάτισαν στο μνημόνιο συνεργασίας, στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών Στρογγυλής Τράπεζας, που ξεκίνησαν χθες στο Βόλο, σφράγισαν τη συνεργασία τους.

Με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας σε επίπεδο εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, μέσα από τη δημιουργία πορθμειακής γραμμής Βόλου-Σμύρνης και την έναρξη δρομολογίων κρουαζιέρας που θα συνδέουν τα δύο λιμάνια του Αιγαίου, οι δύο πλευρές άνοιξαν χθες από το Βόλο το διάλογο της κοινής τους προσπάθειας.

Στη Στρογγυλή Τράπεζα παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας Ι. Μουτζούρης, λέγοντας ότι «κάθε προσπάθεια με τη γείτονα Τουρκία ή τη γείτονα Ιταλία έχει καλούς οιωνούς και θέλουμε να βοηθήσουμε για να ευοδωθεί.

Ο Βόλος μπορεί να αποτελέσει την πύλη, για το κεντρικό μέρος της Ελλάδας με τόσα ενδιαφέρονται σημεία και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά». Ερωτηθείς για τις λιμενικές υποδομές του Βόλου, απάντησε επαρκούν για τέτοιου είδους κρουαζιέρες, αρκεί να ξεκινήσει η προσπάθεια. «Εμείς είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Τη διοργάνωση της Στρογγυλής Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται σήμερα το πρωί και ολοκληρώνονται, διοργανώνουν το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με το Επιμελητήριο Σμύρνης, και ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), ενώ συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Cruise Turkiye.

Το όφελος από τη στήριξη της κρουαζιέρας θα είναι πολλαπλάσιο για το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία, αλλά και για την τοπική κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης.

Παρέπεμψε σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δείχνει ότι οι επισκέψεις των επιβατών στα λιμάνια διέλευσης, παρότι έχουν μικρή διάρκεια ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία. «Αν λοιπόν το λιμάνι μας φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε τη τεράστια οικονομική αξία που θα παραχθεί για τις επιχειρήσεις της περιοχής και την τοπική κοινωνία», πρόσθεσε.

Χωρίς την ύπαρξη συντονισμένων δράσεων προβολής, το λιμάνι του Βόλου κατάφερε για το 2011 να έχει 62 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από 23 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, «αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του αλλά και τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία και ειδικότερα για τις τοπικές επιχειρήσεις, η προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων κρουαζιέρων», σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη.

Με την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου, καθώς και τη συνεχή βελτίωση των λιμενικών υποδομών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δημιουργηθούν οι βάσεις, ώστε στα επόμενα χρόνια το λιμάνι του Βόλου να προσπαθήσει να εδραιωθεί στην αγορά της κρουαζιέρας και να εξασφαλίσει πελάτες υπερατλαντικών ταξιδιών, όπως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Μεξικό όπου οι κάτοικοι τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουρισμό κρουαζιέρα.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης, ανέφερε:

«Προφανώς, για να αξιοποιηθεί η προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας είναι απαραίτητο να στοχεύσουμε στη δικτύωση με άλλες πόλεις – λιμάνια. Στο χώρο αυτό της Μεσογείου, η σχέση του Βόλου με τις γύρω περιοχές και κυρίως με τις περιοχές της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας είναι το αυτονόητο σημείο εκκίνησης. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στη σημερινή συνάντηση και κυρίως στη συνέχειά της.

Η συνεργασία μας –πρόσθεσε- μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Για πολλούς λόγους, η σημασία της ανάπτυξης σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και ειδικότερα του Βόλου με τη Σμύρνη είναι μεγάλη. Και εδώ οι ρίζες της συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων είναι ιστορικές.

Η σημερινή πληθυσμιακή σύνθεση του Βόλου έχει καθοριστεί έντονα από την έλευση χιλιάδων ελλήνων προσφύγων από τη Σμύρνη, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Σήμερα, τα στοιχεία κοινού ενδιαφέροντος είναι πολλά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου