ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφερθείτε για τους μετανάστες

ενδιαφερθείτε-για-τους-μετανάστες-851206

Στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που πραγματοποιείται στην Κυλλήνη Ηλείας μίλησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.
Ο κ. Νάκος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα εξής:
Στην καθυστέρηση της χορήγησης των αδειών μετανάστευσης στους αλλοδαπούς, από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Μερικοί από τους δημάρχους, δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, που είναι οι μετανάστες.. Παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις στην αποστολή στις περιφέρειες, των φακέλων ή και αντίστροφα στη χορήγηση χαρτιών που χρειάζονται για την έκδοση των αδειών παραμονής τους. Δώστε λίγη προσοχή στο θέμα. Είναι απαράδεκτο η διαδικασία αυτή να κρατάει μήνες. Ενδιαφερθείτε γι΄ αυτό το ζήτημα».
Στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, επισημαίνοντας: «Σε ένα χρόνο λήγει η προθεσμία που μας έχει δώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Ζητώ την εντατικοποίηση των προσπαθειών σας, προκειμένου βέβαια να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ και είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί. Είναι απαράδεκτο σήμερα κάποιοι να στρουθοκαμηλίζουν αποφεύγοντας να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την κατασκευή των απαραίτητων έργων είτε αυτά είναι ΧΥΤΑ είτε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκλήρωσε ένα πλήρες πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης του περιφερειακού σχεδιασμού και αποκατάστασης ΧΑΔΑ, προκειμένου να χαραχθούν οι πολιτικές και να εξευρεθούν οι πόροι, που ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί. Χωρίς όμως τη δική σας βούληση και χωρίς την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους τίποτα από τα εκκρεμούντα δεν μπορεί να προχωρήσει. Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η χρονιά που μας έρχεται θα είναι κρίσιμη για τον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Στο θεσμό της μερικής απασχόλησης στους Δήμους, για τον οποίο τόνισε: « Με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση ξεκαθαρίστηκε το θέμα των αμοιβών των ατόμων που εργάζονται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Η επιδότηση που υπάρχει για τις θέσεις μερικής απασχόλησης είναι ίση ή σχεδόν ίση με τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων. Ο θεσμός της μερικής απασχόλησης δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας και της λειτουργίας των Δήμων. Ενισχύει οικογενειακούς προϋπολογισμούς ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων».
Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας: «Είναι δεδομένη η δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η κάλυψη της σχετικής δαπάνης για τη λειτουργία του. Μάλιστα υπάρχει και δέσμευση του Υπουργού Οικονομίας για ένταξη της δαπάνης αυτής ,ύψους 43 εκ. ευρώ, στον προϋπολογισμό. Είναι καλό, πάντως, οι Δήμοι να εντάξουν στις μόνιμες δομές τους το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες».
Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ», για το οποίο δήλωσε: «Μέχρι στιγμής, από την τυπική κατανομή του προγράμματος, στο 45% έχουν προενταχθεί 8585 έργα, έχουν δημοπρατηθεί 5317 έργα και έχουν παραδοθεί σε χρήση 1932 έργα. Από το 35% της προγραμματικής κατανομής, που άρχισε το 2006, έχουν προενταχθεί 6083 έργα, έχουν δημοπρατηθεί 2521 έργα και έχουν παραδοθεί προς χρήση 530 έργα. Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν πολλών ταχυτήτων Δήμοι. Υπάρχουν Δήμοι, ευτυχώς ελάχιστοι, που δεν έχουν απορροφήσει από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ούτε ένα ευρώ. Και αυτό, παρά την προσπάθεια που κάνουμε και τους 160 μηχανικούς που έχουμε διαθέσει για την υποβοήθηση των Δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν και να κατασκευάσουν έργα. Είναι οξύμωρο από τη μια μεριά να ζητάει πόρους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπάρχουν τα χρήματα και να υπάρχει αδυναμία των Δήμων να τα απορροφήσουν. Για όσους ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειμμα και δημοσιονομική «βόμβα» έχουμε να απαντήσουμε ότι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπάρχει λογαριασμός με υπόλοιπο 355 εκ. ευρώ, το οποίο είναι στη διάθεση των Δήμων».
Στις Συμπράξεις Δήμων με τον Ιδιωτικό Τομέα, ο Υφυπουργός σημείωσε: «Οι Συμπράξεις των Δήμων με τον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέχρι τώρα έχουμε εγκρίνει 148 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς εσάς τους δημάρχους, οι προτάσεις που καταθέτετε στο Υπουργείο, για Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, να έχουν τη δυνατότητα πραγματικής υλοποίησης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου