ΤΟΠΙΚΑ

Κατάληψη του ΕΚΒ από πενταμηνίτες

κατάληψη-του-εκβ-από-πενταμηνίτες-66266

Το ΕΚΒ κατέλαβαν χθες το πρωί πενταμηνίτες που απασχολούνται κυρίως στην Καθαριότητα και το Πράσινο αλλά και την πρώην Νομαρχία, διαμαρτυρόμενοι διότι παραμένουν απλήρωτοι ενάμιση μήνα μετά την έναρξη εργασίας τους.

Οι υπηρεσίες του ΕΚΒ δεν λειτούργησαν καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους, με τους πενταμηνίτες να παραμένουν έξω από το κτήριο μέχρι αργά το μεσημέρι. Οι διαμαρτυρόμενοι -περίπου 100 άτομα- που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο απαιτούσαν την άμεση αποπληρωμή τους και τη δικαίωση μίας σειράς αιτημάτων που θέτουν συνεπικουρούμενοι κυρίως από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Μπαίνουμε σε λίγο στον τρίτο μήνα δουλειάς και ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μισό ευρώ! Την ίδια ώρα πρέπει να τραφούμε και να θρέψουμε τις οικογένειές μας, κάποιοι από εμάς δεν έχουμε βάλει ακόμα θέρμανση, οι λογαριασμοί τρέχουν και οι γιορτές για τους περισσότερούς μας δεν θα υπάρξουν» επεσήμανε χθες ο Βασίλης Ντούρας, που απασχολείται στην πρώην Νομαρχία με τα πεντάμηνα.

Άλλη πενταμηνίτισσα κατήγγειλε ότι οι περισσότεροι συμβασιούχοι δεν θα έχουν ούτε θέρμανση για τα Χριστούγεννα και κατήγγειλε ότι ο εμπαιγμός των φορέων είναι πρωτοφανής και εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση θα δημιουργηθεί μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα.

Οι πενταμηνίτες διεκδικούν να πληρωθούν άμεσα και να πληρώνονται κάθε μήνα κανονικά. Το ποσοστό που θα πάρει η ΓΣΕΕ και μαζί το ΕΚΒ από το πρόγραμμα να καταβληθεί στους ίδιους. Ζητούν επίσης δωρεάν μεταφορά με δωρεάν κάρτα για τις όποιες συγκοινωνίες πρέπει να πάρουμε προς και από τη δουλειά, κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, μέσα στους οποίους ανήκουν όπως τονίζουν και οι ίδιοι, αλλά και πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες και αλλού, άδεια 2 μέρες το μήνα και τέλος μειωμένο ωράριο για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά με πλήρεις αποδοχές.
ΕΚΒ: Κάποιοι παίζουν…
με το πρόβλημα των 5μηνιτών
Το ΕΚΒ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής είναι υπαρκτό μεν, καταγγέλλει όμως ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις υποκινούνται από το ΠΑΜΕ και ορισμένες άλλες δυνάμεις, που όπως επισημαίνει «κάνουν εμπόριο ελπίδας» με το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων και σκοπίμως αποκρύπτεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εκ μέρους του ΕΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι -όπως σκοπίμως επισημαίνεται- εξαιτίας του ΕΚΒ .
«Εδώ και αρκετές μέρες, εκδηλώνεται με ενορχηστρωμένες ενέργειες του ΠΑΜΕ και λοιπών «γνωστών κύκλων», σημειώνει το ΕΚΒ, μία προβοκατόρικη πρακτική κατά του Εργατικού Κέντρου Βόλου, με αφορμή το όντως υπαρκτό πρόβλημα πληρωμής των συναδέλφων εργαζόμενων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας».

Η πρακτική αυτή κορυφώθηκε σύμφωνα με το ΕΚΒ με την υποκινούμενη κατάληψη του κτηρίου του Ε.Κ. Βόλου, σε μιa συμβολική αλλά και υποβολιμαία προσπάθεια να εμφανισθεί το ΕΚΒ ως… ο υπεύθυνος Φορέας υλοποίησης του σχετικού Προγράμματος, κατά του οποίου και επιχειρείται να στραφεί η μήνι των απλήρωτων εργαζομένων».

Το ΕΚΒ εκτιμά ότι ενσυνείδητα και σκόπιμα αποσιωπώνται και αποκρύπτονται τα πραγματικά γεγονότα, όπως ότι κύριος και υπεύθυνος Φορέας υλοποίησης των Προγραμμάτων είναι το Υπουργείο Εργασίας, με τη διάθεση, μέσω του ΕΣΠΑ, των σχετικών κονδυλίων. Επίσης συμβαλλόμενοι με το Πρόγραμμα Φορείς υλοποίησης είναι όλοι, σχεδόν, οι ΟΤΑ της χώρας, λοιπά Νομικά Πρόσωπα και τα Εργατικά Κέντρα, με τα τελευταία να μετέχουν σ’ αυτό χωρίς καμία επιπλέον δικαιοδοσία, όπως επίτηδες επιχειρείται να τους αποδοθούν.

Αποκλειστική αιτία της παρατηρούμενης καθυστέρησης πληρωμής των συναδέλφων στα Προγράμματα της Κοινωφελούς, είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση αποστολής των παρουσιολογίων των εργαζομένων από πλευράς συμβεβλημένων ΟΤΑ, γεγονός που μπλοκάρει την εκταμίευση των χρημάτων, καθώς τίθεται ως προϋπόθεση.

Επίσης για το θέμα αυτό σκοπίμως αποσιωπάται η εξ αρχής εκδηλωθείσα πρωτοβουλία του ΕΚΒ, με άμεσες έγγραφες παρεμβάσεις (ήδη από τις 07.12.2012) προς όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς υλοποίησης και προς την Επιθεώρηση Εργασίας, για την επιτάχυνση των χρονοβόρων αυτών υπηρεσιακών διαδικασιών και την πληρωμή των συναδέλφων πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και για την τήρηση της προβλεπόμενης Εργατικής Νομοθεσίας.

Το ΕΚΒ υπογραμμίζει επίσης ότι «στο όνομα και προς χάρη των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων, δεν διστάζουν εν γνώσει τους να τινάξουν ακόμη και στον αέρα τη συνέχιση του προγράμματος, σταματώντας με τις ενέργειές τους αυτές τη συνέχιση χρηματοδότησής του» και καταγγέλλει τις πρακτικές αυτές και αυτούς που κρύβονται από πίσω τους, τους καθιστά δε υπεύθυνους και υπόλογους των πράξεών τους.

Καταλήγοντας δε αναφέρει: «Καλούμε τους προβοκάτορες – υποκινητές και σπεκουλαδόρους αγώνων, αντί να καταλαμβάνουν τα κτήρια και να δημιουργούν εντυπώσεις, να συστρατευθούν για την εξεύρεση λύσης. Το να επενδύουν στην φτώχεια και στην πείνα ανθρώπων για να κερδίσουν κομματικά, και ανήθικο και καταδικαστέο απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου