ΤΟΠΙΚΑ

Αντιμέτωποι με την ακρίβεια

αντιμέτωποι-με-την-ακρίβεια-851206

Αρχισαν ήδη να εμφανίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις από το συνεχές ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων, ενώ από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε ως καταναλωτές βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς δίπλα στις ανατιμήσεις θα πρέπει να επιβαρυνθούμε και το κόστος της αισχροκέρδειας, που αναπόφευκτα θα παρουσιασθεί.
Καιρό τώρα στην αγορά έχουν παρουσιασθεί οι ανατιμητικές τάσεις, που ως αποτέλεσμα έχουν την πραγματική μείωση του εισοδήματος. Κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα οι αγρότες, οι οποίοι ήδη πληρώνουν ακριβότερα το πετρέλαιο – συνολικά 22% στο τρίμηνο – τα εργαλεία τους κατά 9,2%, τα λιπάσματα κατά 8,9% κ.ά.
Οι πρώτες επιπτώσεις στο κόστος μεταφορών και μετακινήσεων φάνηκαν και επισήμως με την ανατίμηση του μεταφορικού κόστους.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, οι βιομηχανίες τροφίμων αλλά και εκείνες παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι γαλακτοβιομηχανίες και οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών καθαριότητας, έχουν στείλει προς έγκριση τους νέους ανατιμημένους καταλόγους των προϊόντων τους. Δύσκολα θα υπάρξει άρνηση στην έγκριση. Τα προϊόντα αυτά, μαζί με τα προϊόντα γης που ασφαλώς θα ανατιμηθούν, καθορίζουν το κόστος ζωής και τη δυνατότητα να γεμίσει το «καλάθι της νοικοκυράς».
Οι ανατιμήσεις αυτές, που αναμένεται κατά μέσο όρο να ξεπεράσουν το 7%, θα εκτινάξουν τον πληθωρισμό και θα εξανεμίσουν την αγοραστική δυνατότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η φημολογούμενη αύξηση των επιτοκίων δε, ασχέτως των κατευθύνσεων που δίνει η ΕΚΤ, θα προσθέσει κι άλλους «πόντους» στο ψήλωμα του πληθωρισμού.
Το αναμφίβολα υψηλότερο κόστος παραγωγής, λόγω των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, μετακυλίεται –αυξημένο μάλιστα- στην τελική τιμή του προϊόντος, επομένως επιβαρύνει αποκλειστικά τον καταναλωτή.
Ενώπιον αυτής της λαίλαπας ανατιμήσεων που προμηνύεται, η κυβέρνηση απαντά με προτροπές για αυτοσυγκράτηση, με προειδοποιήσεις για έλεγχο της αισχροκέρδειας και με απειλές ποινών για όσους παρανομούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου