ΤΟΠΙΚΑ

Συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου από την ΑΝΩΣΗ

συλλογή-χρησιμοποιημένου-τηγανέλαι-101699

Συλλογή χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου κατά τη 10η διανομή της Άνωσης στο πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Συγκεκριμένα οι εθελοντές της Άνωσης επισημαίνουν πόσο κακό προκαλεί το τηγανέλαιο που πολλοί συμπολίτες συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα.

Οι συνέπειες τις παραπάνω κίνησης σύμφωνα με την Άνωση είναι οι εξής:

– Ενάμιση λίτρο τηγανέλαιο που θα καταλήξει στην θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού ομβρίων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια κηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου για 14 χρόνια!

– Αν το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, μπορεί να προκαλέσει φωτιά στην χωματερή με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

– Η κακή συνήθεια να πετάμε στον νεροχύτη το λάδι, έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο το αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού μας, όσο και ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης.

Σύμφωνα με τους εθελοντές της Άνωσης η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την μετατροπή, με κατάλληλη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, σε βιοντίζελ. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την κακή συνήθεια απόρριψης των χρησιμοποιημένων ελαίων με μη ενδεδειγμένο τρόπο, αλλά παράλληλα να αξιοποιήσουμε αυτά τα λάδια ανακυκλώνοντάς τα. Δεν πετάμε τα τηγανέλαια στον νεροχύτη λοιπόν, τα μαζεύουμε σε ένα μπουκαλάκι και τα φέρνουμε στην επόμενη διανομή της Άνωσης το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο χώρο του πάρκινγκ του Πανθεσσαλικού, όπου θα υπάρχει και ειδικό δοχείο για την συλλογή», αναφέρουν τα μέλη της Άνωσης.

Το τηγανέλαιο που θα συγκεντρωθεί θα παραλάβει τοπικός επαγγελματίας που ασχολείται με την ανακύκλωση ελαιών για να επεξεργαστεί και να μετατραπεί σε βιοντίζελ.

Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραγγελίες για αλεύρι μαλακό και σκληρό που θα διανεμηθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν παραγγελίες μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Άνωσης και τηλεφωνικά στα παρακάτω τηλέφωνα 24210-20483 και 6983633597, καθημερινές 6 έως 9 το απόγευμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου