ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες

σε-απόγνωση-οι-αγρότες-851206

Τη μισή και πλέον παραγωγή τους έχουν «χάσει» οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εκτός από τις σημαντικές ζημιές που προκάλεσαν σε αμυγδαλιές, αχλαδιές και κερασιές, οδήγησαν σε σοβαρή μείωση του ελαιοκάρπου.
Την ίδια στιγμή, χωρίς αντίκρισμα παραμένουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης της μικροκαρπίας μήλων. Οι διαδικασίες αποζημίωσης καθυστερούν σημαντικά, ενώ οι παραγωγοί είναι ανάστατοι από τις πληροφορίες που θέλουν η καταβολή των ενισχύσεων να δίνεται σε μία ενιαία ζώνη.
Για τα δύο θέματα, επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ο αντινομάρχης αρμόδιος για αγροτικά θέματα Δημ. Μεργιαλής, ζητώντας να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης των ελαιοπαραγωγών και να παρέμβει για την τήρηση των υπεσχημένων σχετικά με τις αποζημιώσεις για τη μικροκαρπία.

Ελαιοκαλλιέργεια
Συγκεκριμένα, ενώ το 2007 ήταν έτος για μεγάλη παραγωγή και η ανθοφορία ήταν πολύ πλούσια, δυστυχώς η επίδραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών συνέπεσε με μεγάλη μείωση της παραγωγής, περιγράφει στην επιστολή του ο κ. Μεργιαλής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που προέκυψαν από τις επισκέψεις γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ, αλλά και από τη δακοκτονία που πραγματοποιείται, ενώ προγραμματίστηκε η καταπολέμηση του δάκου σε όλες τις περιοχές του νομού, σε ορισμένες, όπως του δήμου Σούρπης, η εξέλιξη της καρποφορίας επέβαλε τη μη πραγματοποίησή της.
Πολλές περιοχές αποκλείστηκαν από τη δακοκτονία λόγω πολύ μειωμένης έως ανύπαρκτης παραγωγής.
Η παρατεταμένη ξηρασία του χειμώνα σε συνδυασμό με τους καύσωνες του καλοκαιριού συνετέλεσαν σε μια απρόβλεπτη καρπόπτωση και έτσι η παραγωγή μειώθηκε ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, η μείωση της παραγωγής στη Μαγνησία κυμαίνεται σε ποσοστό 50-60% με βάση τις παραγωγές των δύο τελευταίων ετών: για το 2005-2006 ήταν 5.500 τόνοι λάδι και 15.000 τόνοι ελιές, για το 2006-2007 ήταν 6.000 τόνοι λάδι και 20.000 τόνοι ελιές.
Η υπηρεσία σημειώνει ότι η καλή παραγωγή στη Μαγνησία ανέρχεται περίπου σε 14.000 τόνους λάδι και 40.000 τόνους ελιές.
Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η πιο βασική για το νομό Μαγνησίας και οι οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς θα είναι πολύ μεγάλες, επισημαίνει ο αρμόδιος αντινομάρχης.
Με την επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Γεωργίας, καθώς και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητά να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης και για την καλλιέργεια αυτή, γιατί οι παραγωγοί του νομού θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα συνέχισης της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Μικροκαρπία
Με τη δεύτερη επιστολή του ο κ. Μεργιαλής υπενθυμίζει ότι στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Μάρτιο με τους εκπροσώπους των φορέων της Μαγνησίας για την αποζημίωση της μικροκαρπίας των μήλων έτους 2006 υπήρξε δέσμευση αφενός μεν για επιτάχυνση διαδικασιών της εξατομίκευσης και αφετέρου ο προσδιορισμός των ζημιών να γίνει κατά ζώνες και όχι ενιαία για όλη την περιοχή, ώστε η καταβολή των ενισχύσεων να γίνει σύντομα και μάλιστα στα μέσα του καλοκαιριού και πιο δίκαια.
«Παρά ταύτα μέχρι σήμερα υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης. Ιδιαίτερα οι εξατομικεύσεις δεν προβλέπεται να τελειώσουν πριν το τέλος του Αυγούστου, με αποτέλεσμα η καταβολή των ενισχύσεων να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αργότερα.
Επίσης, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στους αγρότες, από πληροφορίες, ότι η καταβολή των ενισχύσεων δε θα είναι κατά ζώνες, αλλά σε μια ενιαία ζώνη, πράγμα που είναι άδικο και γι’ αυτό δεν είναι επιθυμητό», προσθέτει και καλεί τον υπουργό να παρέμβει, ώστε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου