ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η προκήρυξη εκλογών

σήμερα-η-προκήρυξη-εκλογών-872465

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να προκηρυχθούν οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και μέσω αυτών του πρύτανη του ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα, που προκηρύσσει εκλογές με βάση τον νέο Νόμο. Εως την ερχόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν προκηρύξει εκλογές και τα υπόλοιπα εννέα πανεπιστήμια της χώρας, η θητεία των πρυτάνεων των οποίων εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Η προκήρυξη των εκλογών με βάση τον νέο Νόμο για τα ΑΕΙ θα γίνει με τριπλή πρόσκληση που θα βγει στον αέρα από τη διοίκηση του ιδρύματος. Η πρώτη αφορά στην κατάθεση υποψηφιοτήτων για τους καθηγητές που ενδιαφέρονται να εκλεγούν στις θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάλπες για την εκλογική διαδικασία θα στηθούν στις 25 Οκτωβρίου.

Παράλληλα με την πρόσκληση για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τα εσωτερικά μέλη θα βγει και πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα εξωτερικά μέλη του ιδρύματος.

Η τρίτη πρόσκληση θα αφορά και στις υποψηφιότητες για τις θέσεις των κοσμητόρων στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η θητεία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναδειχθεί Συμβούλιο Διοίκησης με τετραετή θητεία το οποίο θα απαρτίζεται από συνολικά 11 μέλη, εκ των οποίων τα έξι θα είναι εσωτερικά και θα εκλέγονται και τα πέντε θα είναι εξωτερικά.

Υποψηφιότητα ως εσωτερικά μέλη μπορούν να θέτουν καθηγητές μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που απασχολούνται στο ίδρυμα τουλάχιστον για ένα έτος.

Στις εκλογές συμμετέχει το σύνολο των μελών ΔΕΠ. Για τις εκλογές συγκροτείται ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων και η ψηφοφορία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση ειδικού πληροφοριακού συστήματος της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ». Κάθε εκλογέας θα δηλώνει με αριθμούς τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων. Την ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αποτελείται από πέντε μέλη, με απόφαση της Συγκλήτου. Στις εκλογές προβλέπονται περιορισμοί. Δεν μπορούν να εκλεγούν περισσότερα από ένα εσωτερικά μέλη ανά σχολή.

Σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται μετά από διεθνή δημόσια πρόσκληση. Τα εσωτερικά μέλη μάλιστα θα επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 5/6 τα εξωτερικά μέλη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκροτείται με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου