ΤΟΠΙΚΑ

«Ζυγίζουν» καταστάσεις στο Π.Θ.

ζυγίζουν-καταστάσεις-στο-π-θ-890287

Υποτονικό είναι έως και σήμερα το προεκλογικό κλίμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μολονότι το ίδρυμα θα πρέπει να έχει προκηρύξει εκλογές έως τις 22 Αυγούστου για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης, μέσα από το οποίο θα προκύψει ο νέος πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις της επόμενης τετραετίας.

Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει από την ερχόμενη εβδομάδα, με καλά ενημερωμένες πηγές του Π.Θ. να επισημαίνουν ότι προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι που θα διεκδικήσουν τις έξι θέσεις των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, «ζυγίζουν» προς το παρόν τις επιλογές τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρόλο που υπάρχει ονοματολογία για τους υποψηφίους, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, σήμερα επικρατεί επιφυλακτικότητα και όλοι τηρούν στάση αναμονής. «Το γεγονός ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα μόνο ένα μέλος ΔΕΠ από κάθε σχολή εξ ορισμού δημιουργεί ζητήματα. Αλλάζει τον σχεδιασμό όσων ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν θέσεις, αφού ακόμη και σχολές με μικρότερο αριθμό μελών θα εκπροσωπηθούν βάσει νόμου. Επίσης αλλάζει και ο σχεδιασμός του πρυτανικού σχήματος. Γενικότερα, το εκλογικό σύστημα είναι πιο πολύπλοκο και πολλοί που ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν θέσεις θα κληθούν να λάβουν τις αποφάσεις τους αν τελικώς θα το κάνουν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου για τα ΑΕΙ στο ΦΕΚ και τις τροποιητικές που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι εκλογές στο Π.Θ., όπου η θητεία του πρύτανη εκπνέει στις 31 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί έως τις 22 του μήνα.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον νέο Νόμο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναδειχθεί Συμβούλιο Διοίκησης με τετραετή θητεία το οποίο θα απαρτίζεται από συνολικά 11 μέλη, εκ των οποίων τα έξι θα είναι εσωτερικά και θα εκλέγονται και τα πέντε θα είναι εξωτερικά.

Υποψηφιότητα ως εσωτερικά μέλη μπορούν να θέτουν καθηγητές μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που απασχολούνται στο ίδρυμα τουλάχιστον για ένα έτος.

Στις εκλογές συμμετέχει το σύνολο των μελών ΔΕΠ. Για τις εκλογές συγκροτείται ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων και η ψηφοφορία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση ειδικού πληροφοριακού συστήματος της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ». Κάθε εκλογέας θα δηλώνει με αριθμούς τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων. Την ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αποτελείται από πέντε μέλη, με απόφαση της Συγκλήτου. Στις εκλογές προβλέπονται περιορισμοί. Δεν μπορούν να εκλεγούν περισσότερα από ένα εσωτερικά μέλη ανά σχολή.

Σε ότι αφορά τα εξωτερικά μέλη αυτά αναδεικνύονται μετά από διεθνή δημόσια πρόσκληση. Τα εσωτερικά μέλη μάλιστα θα επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 5/6 τα εξωτερικά μέλη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκροτείται με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης.

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται στην Σύγκλητο ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου