ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αφήνουν ρόδα για ρόδα

δεν-αφήνουν-ρόδα-για-ρόδα-316648

Οι κλοπές ποδηλάτων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τον τελευταίο χρόνο στο Βόλο

Ακτίνα… ποδηλάτου δεν έχει μείνει όρθια στο Βόλο από αρπακτικά, που αλωνίζουν σε όλες τις γειτονιές κλέβοντας τα ελαφριάς κατασκευής οχήματα. Όσο τα ποδήλατα κινούνται με αυξημένες ταχύτητες προτίμησης, τόσο πιο επίφοβο γίνεται για τους ιδιοκτήτες τους να έχουν εξαφανιστεί από το σημείο που τα έχουν σταθμεύσει με τα λουκέτα τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Οι κλοπές ποδηλάτων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τον τελευταίο χρόνο. Σε αναζήτηση των οχημάτων τους καθημερινά πολίτες σπεύδουν στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Τα οχήματα της ευκολίας και της οικονομίας, σε καιρό οικονομικής κρίσης, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

Δεκάδες δηλώσεις κλοπής των δικύκλων δέχονται κάθε εβδομάδα οι αστυνομικοί και όταν εντοπίζονται οι πρωταγωνιστές της αρπαγής και κατάσχονται κλοπιμαία ποδήλατα ουρές σχηματίζονται στο κεντρικό κτήριο της Αστυνομίας για να λάβουν πίσω, εάν σταθούν τυχεροί, το δικό τους όχημα.

Συνήθως όμως τα κλοπιμαία ποδήλατα στα χέρια των κυκλωμάτων που δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτά εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζουν, αλλάζουν άμεσα όψη με διαφορετικό χρώμα και αλλαγή τον αξεσουάρ για να πέσουν στη μαύρη αγορά, σε άλλες πόλεις, ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

Την περασμένη εβδομάδα ποδηλάτισσα νεαρής ηλικίας εξιστορούσε στον «Τ» ότι μέσα σε δέκα ημέρες έχασε δύο ποδήλατα (!) μπροστά από το σπίτι της. Με τις οικονομίες της είχε φροντίσει για την αγορά του πρώτου ποδηλάτου πριν από μήνες, εγκαταλείποντας το ΙΧ αυτοκίνητο που αδυνατούσε να κινήσει εξαιτίας της ακριβής βενζίνης, αλλά και των περιορισμένων εισοδημάτων της, από όταν τελευταία βρέθηκε στην ανεργία.

Όταν το πρώτο ποδήλατο έκανε φτερά, δανείστηκε προσωρινά ένα δεύτερο από φιλικό της πρόσωπο για να εξυπηρετείται στις μετακινήσεις της μέχρι να εξασφαλίσει το ποσό για την απόκτηση ενός νέου. Όμως μέσα σε μία εβδομάδα από την κλοπή του πρώτου εξαφανίστηκε και το δεύτερο…

Στάθμευση μέσα στο διαμέρισμα…

Πολίτες, οι οποίοι μετακινούνται πλέον ειδικά στο κέντρο του Βόλου μόνο με ποδήλατο για να αποφύγουν το γέμισμα των ρεζερβουάρ αυτοκινήτων με βενζίνη σε τιμές – φωτιά, αλλά και την ταλαιπωρία από τον κυκλοφοριακό φόρτο, αναγκάζονται να μπαίνουν μαζί με τα ποδήλατα στα ασανσέρ, να τα ανεβάζουν στον όροφο που διαμένουν ή εργάζονται και να τα σταθμεύουν… μέσα στα διαμερίσματα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο της κλοπής.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται σε εμπορικές και πολυσύχναστες περιοχές από συμμορίες που φαίνεται ότι δρουν οργανωμένα και αφού έχουν φροντίσει να γνωρίσουν καλά την περιοχή, τα κατατόπια, τις διόδους διαφυγής, τον φωτισμό των δρόμων.Στη Θεσσαλία οι κλοπές τροχοφόρων κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2011, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Καταγράφηκαν 162 κλοπές ΙΧ και έξι απόπειρες, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 112. Εκατόν δέκα πέντε κλοπές και δύο απόπειρες ΙΧ φορτηγών, με 64 εξιχνιάσεις. Επιπλέον, σημειώθηκαν 128 κλοπές μοτοποδηλάτων με 42 εξιχνιάσεις και 376 κλοπές μοτοσικλετών, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 176.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου