ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμη Ολοκαυτώματος στον Βόλο – Εκδηλώσεις τιμής την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου

μνήμη-ολοκαυτώματος-στον-βόλο-εκδηλ-182215

Τιμητικές εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνονται στον Βόλο, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου προγραμματίζονται στις 11.00 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Η εκδήλωση, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ισχύουν εκείνη την ημέρα.

Διαδικτυακή εκδήλωση προγραμματίζεται την ίδια μέρα στις 18.30. Παρουσιάζει η εκπαιδευτικός Σοφία Κανταράκη, φιλόλογος στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Ακολουθεί στις 18.50 η εισήγηση με θέμα «Συκή 27 Μαρτίου 1944. Μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό του Ολοκαυτώματος», από τον διευθυντή του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου Απόστολο Ζαχαρό.

Στις 18.55 προγραμματίζεται η κεντρική ομιλία από τον Στράτο Δορδανά, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα «Οι μεσεγγυούχοι εβραϊκών περιουσιών, ως πτυχή του γενοκτονικού μηχανισμού».

Ακολουθεί στις 19.15 ανάγνωση ποιημάτων από μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου και στις 19.30 μ.μ. προβολή video (διάρκειας 5 λεπτών) της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Οσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, πρέπει να πατήσουν στο link: https://www.youtube.com/watch?v=75iGMIovcfU.

Δήλωση Κολυνδρίνη

Με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, σε μήνυμά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη τονίζει ότι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ακόμη ότι δεν πρόκειται απλώς μία συμβολική ημέρα μνήμης, αλλά μία ημέρα κατά της λήθης, και πως «η μαύρη αυτή περίοδος μάς δείχνει τί μπορεί να συμβεί όταν η μισανθρωπία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός γίνονται μέρος της καθημερινότητας».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η ιστορία οφείλει σεβόμενη τους κατιόντες και να μη ξεχνά και να δίνει το στίγμα των γεγονότων, γιατί η ιστορική λήθη είναι πιο επίπονη και από τον ίδιο το θάνατο», και πως η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέψει ξανά να συμβούν παρόμοιες φρικαλεότητες.

«Μέρα μνήμης και περισυλλογής»

Τη σημασία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη υπογραμμίζει η αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Βασιλική Ζιάκα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη μέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Ανατρέχοντας στο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ, παραθέτει χαρακτηριστικό απόσπασμα, όπου η συγγραφέας έγραψε: «Οι πολιτισμοί θα καταστρέφονται, ό,τι ωραίο χτίζεται θα γκρεμίζεται και η ανθρωπότητα θα αρχίζει ξανά και ξανά από την αρχή. Εχω νιώσει πολλές φορές παγιδευμένη αλλά ποτέ απελπισμένη. Στο ημερολόγιό μου μιλάω για τις στερήσεις σαν να πρόκειται για κάτι διασκεδαστικό. Έχω πάρει την απόφαση να ζήσω μια ενδιαφέρουσα ζωή, διαφορετική από τη ζωή του απλού κοριτσιού και, αργότερα, από τη ζωή της απλής νοικοκυράς. Είμαι νέα και δυνατή. Είναι ανάγκη να επιβιώσω και αρνούμαι να κλαίω όλη την ώρα. Κάθε μέρα ωριμάζω εσωτερικά και αισθάνομαι την ειρήνη να πλησιάζει».

«Ημέρα μνήμης και περισυλλογής η 27η Ιανουαρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, της εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Ημέρα μνήμης και υπενθύμισης ότι η πραγματική παιδεία και μόρφωση δεν αποτιμάται στα επιτεύγματα μόνο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά στη θωράκιση της ψυχής με τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης ως ύπαρξης, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο, πεποιθήσεις, κ.ο.κ ώστε να μην βρεθεί κανένα παιδί στη θέση της Αννας Φρανκ. Να μην ξεχάσουμε να είμαστε άνθρωποι» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου