ΤΟΠΙΚΑ

Στη Φινλανδία το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

στη-φινλανδία-το-1ο-επαλ-νέας-ιωνίας-263097

Με τη μετακίνηση τεσσάρων εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών της Β’ τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας στο Valkeakoski της Φινλανδίας, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ροή του προγράμματος Erasmus+/KA2 του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με τίτλο «Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη δημιουργική επιχειρηματικότητα».

Στην αποστολή, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Λευτέρης Πλαβός, Κλειώ Παπαϊωάννου, Αθηνά Κουτσούκη, Παρασκευή Μπακογεώργου, καθώς και οι μαθητές Αμαλία Γκάγκα, Αικατερίνη Παππή, Χρυσαυγή Σπανού και Ευάγγελος Στάμος.

Κατά την επίσκεψή τους στη Φιλανδία, τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο Valkeakoski Vocational College (VAAO) και να συνεργαστούν με τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών, τριών ακόμα σχολείων, το «Scuola d’ arteapplicata Andrea Fantoni» της Ιταλίας και το «Daugavpils Design and Art Secondary School Saules Skola» της Λετονίας. Και τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία είναι επαγγελματικά με κατεύθυνση τις εφαρμοσμένες τέχνες. Ολοι οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον τρόπο οργάνωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, να παρακολουθήσουν σειρά σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων, σχετικά με τις καλές επιχειρηματικές πρακτικές στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών.

Οι μαθητές από τον Βόλο είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν καθημερινά σε ομάδες με τους μαθητές των υπολοίπων χωρών για την διεξαγωγή του προγράμματος και να δημιουργήσουν εξ’ αρχής ένα νέο εικαστικό και επιχειρηματικό project. Ενσωματώθηκαν στον τρόπο ζωής της χώρας φιλοξενίας καθώς και στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα του σχολείου με επιτυχία. Ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του σχολείου και ήρθαν σε επαφή με νέες τεχνολογίες. Απέκτησαν νέες γνώσεις και εξερεύνησαν νέα πεδία πέραν του τομέα τους. Παρακολούθησαν επιχειρηματικές διαλέξεις αποφοίτων του φινλανδικού σχολείου με σκοπό την ενθάρρυνση της μελλοντικής τους επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Πέρα από το πλαίσιο του σχολείου, οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου γεύτηκαν την τοπική και όχι μόνο κουζίνα, επισκέφθηκαν εμπορικά κέντρα και υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές σε γιορτινό κλίμα. Επίσης, από το φινλανδικό σχολείο οργανώθηκε βραδιά bowling και ξενάγηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πίστες skateboard, εμπειρία που ενθουσίασε κυρίως τους μαθητές, ενώ παιχνίδια με το χιόνι, περίπατοι σε χιονισμένα τοπία και σε φωταγωγημένες παγωμένες λίμνες, ήταν σχεδόν καθημερινά.

Η ελληνική αποστολή, τέλος, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, και συγκεκριμένα μουσεία και αξιοθέατα εικαστικού ενδιαφέροντος.

Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών κρίνονται μοναδικές τόσο εκπαιδευτικά όσο και πολιτιστικά και φαίνεται ότι οι εμπειρίες αυτές θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε ενισχυτικά και πολλαπλασιαστικά, στην προσπάθεια του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, να διευρύνει τις στρατηγικές και απόψεις του γύρω από την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου