ΤΟΠΙΚΑ

Ρόλο στο αγροτικό κίνημα διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ

ρόλο-στο-αγροτικό-κίνημα-διεκδικεί-ο-σ-200703

Η προαναγγελία αγροτικών μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου στη Θεσσαλία, με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία ηγείται μίας μεγάλης μερίδας αγροτών στη Θεσσαλία και πολιτικά βρίσκεται κοντά στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, «άνοιξε» την όρεξη στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας, που θέλει να αποκτήσει «ζωτικό» χώρο μεταξύ των αγροτών.

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες της Θεσσαλίας σε ένα μεγάλο ποσοστό εκφράζονται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι γαλάζιοι συνδικαλιστές Χρήστος Σιδηρόπουλος στη Λάρισα και Δημήτρης Σπαθής στον Βόλο έχουν σε έναν βαθμό αποστασιοποιηθεί, ενώ οι δυνάμεις που διαθέτει πλέον στο αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας το ΚΙΝΑΛ είναι σημαντικά περιορισμένες.

Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της ίδρυσης μίας νέας παράταξης, με την επωνυμία Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας, ευελπιστεί να διευρύνει το ακροατήριό του στον κάμπο.

Όπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου «πολίτες από τη Θεσσαλία που ανήκουν στον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό αγροτικό χώρο» αποφάσισαν να συγκροτήσουν τη συγκεκριμένη παράταξη, η οποία θα εκφράζεται μέσω 17μελούς Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία εξέδωσε και την ιδρυτική διακήρυξη της Κίνησης.

Η σύνθεση της συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας είναι η εξής, ανά νομό: Ζώγας Γιώργος, Νικόπουλος Χρήστος και Σκούρας Κώστας (Μαγνησία), Αθανασιάδης Χρήστος, Ζαχαράκης Γιάννης, Καλογιάννης Παναγιώτης, Καραγιώργος Μάκης, Μπαϊραχτάρης Αργύρης, Παπαδημητρίου Χρήστος, Σταγιάννη Ελένη (Λάρισα), Αρχοντής Κώστας, Καλιάς Θωμάς, Μακρής Γιώργος, Μπούρας Αθανάσιος, Ραχμάνης Πασχάλης (Καρδίτσα) και Γκαγκαστάθης Χρήστος και Σδράλης Γιάννης (Τρίκαλα).

Οι αρχές της νέας κίνησης και οι διεκδικήσεις

Για την Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (Π.Α.Κ.) Θεσσαλίας κυρίαρχο ζήτημα είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής, το οποίο σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια προκαλεί έμφραγμα στους παραγωγούς.

«Στα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, είναι και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Μια εκτίναξη που συνίσταται, σε αύξηση κατά 150% στο αγροτικό ρεύμα, 40% στο πετρέλαιο κίνησης, 80% στις ζωοτροφές, 78% στα λιπάσματα κ.α.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αρνείται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού οδηγεί τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) σε απογοήτευση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό», επισημαίνεται στη διακήρυξη αρχών της νέας κίνησης.

Σύμφωνα με την Π.Α.Κ. Θεσσαλίας τα δύο τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν οξυνθεί , με τη Συντονιστική Επιτροπή να κάνει λόγο για «τη χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών στην προκαταβολή και εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, και «για σκάνδαλα με την κατανομή του εθνικού αποθέματος και τα γαλάζια βοσκοτόπια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αδιαφάνεια και δυσλειτουργία στον ΟΠΕΚΕΠΕ» και για «οριζόντιες περικοπές επιδοτήσεων και ενισχύσεων, χωρίς στοχευμένους ελέγχους».

Στις βασικές διεκδικήσεις που θέτει είναι να θεσπιστεί δια νόμου, η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς εξαιρέσεις, να χορηγηθεί Ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών σε όλους κτηνοτρόφους, να μηδενιστεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, να αποτραπεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ κ.α.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου