ΤΟΠΙΚΑ

Κάλπες αύριο για την εκλογή νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ

κάλπες-αύριο-για-την-εκλογή-νέου-προέδ-282152

Οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος Αλλαγής μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενόψει των αυριανών εκλογών – Τα μηνύματά τους στους πoλίτες και η επόμενη μέρα

Ενα 24ωρο μάς χωρίζει από τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, ήτοι με αλφαβητική σειρά οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης, μέχρι την τελευταία μέρα επιχειρούν να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά τους «όπλα» λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τον πρώτο γύρο, αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στο τελευταίο 24ωρο, που απομένει, τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων βρίσκονται σε πλήρη κομματική επαγρύπνηση στη Μαγνησία, φιλοδοξώντας ότι θα «συναντήσουν» κάθε εν δυνάμει ψηφοφόρο τους ανά τον νομό, παίζοντας ακόμη και το σύστημα πόρτα-πόρτα, ώστε να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φίλους για να συμμετάσχουν στην αυριανή ψηφοφορία.

Στις τελευταίες εσωκομματικές που έγιναν στο ΚΙΝΑΛ είχαν ψηφίσει στη Μαγνησία 2.818 μέλη και φίλοι. Το μητρώο μελών και φίλων αύριο θα είναι ανοιχτό, κανείς δεν μπορεί να υπ0λογίσει από τώρα πόσοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές, στόχος όμως είναι να ψηφίσουν τουλάχιστον όσοι και στις τελευταίες διαδικασίες.

«Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, ουδείς γνωρίζει πόσοι και ποιοι θα πάνε τελικώς να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή, άρα ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το δίδυμο του δεύτερου γύρου», τονίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προσθέτοντας πάντως ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των μελών και φίλων της παράταξης δείχνει ότι η προσέλευση στις αυριανές κάλπες θα είναι μεγάλη.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σήμερα πάντως φιλοξενεί και τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι με τα μηνύματά τους σπεύδουν να απευθυνθούν στους πολίτες παρουσιάζοντας το πολιτικό διακύβευμα της αυριανής διαδικασίας και κατ’ επέκταση τον στόχο που έχουν θέσει οι ίδιοι διεκδικώντας την προεδρία του κόμματος.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:

Χρειαζόμαστε ανανέωση, ενότητα και απολύτως διακριτό αυτόνομο πολιτικό στίγμα

«Σήμερα η παράταξή μας πρέπει να αναγεννηθεί, να δυναμώσει ξανά. Και για αυτό χρειαζόμαστε ανανέωση, ενότητα και απολύτως διακριτό αυτόνομο πολιτικό στίγμα. Είμαι παρών γιατί θέλω η χώρα μας να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα συμβιβάζονται με την ανασφάλεια και τη δημαγωγία.

Αγωνίζομαι για την ενότητα και την πολιτική αυτονομία της παράταξης, προσδοκώντας ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν την ευκαιρία στη γενιά μου να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρατούν τη χώρα πίσω. Στις 5 Δεκεμβρίου δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη φυγή προς τα εμπρός».

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ:

Πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία υπέρ των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών

«Για να μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει μία ακόμη χρεοκοπία από το πολιτικό σύστημα, που επιμένει να εγκλωβίζει τον πλούτο στους λίγους, χρειάζεται η παράταξή μας να δημιουργήσει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Για να το κάνουμε αυτό, όμως, χρειαζόμαστε ηγεσία με προοπτική. Ηγεσία με προοπτική σημαίνει 5 πράγματα: Αξιοπιστία, ικανότητα διοίκησης, γνώση της αγοράς, συνέπεια και πολιτικό σχέδιο. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου. Δεν ζω από την πολιτική, ζω για την πολιτική, γνωρίζω την αγορά και την προσπάθεια που χρειάζεται να σώσεις μία επιχείρηση από τη χρεοκοπία, όπως ήταν η δική μου όταν την ανέλαβα, χωρίς να απολυθεί κανείς. Παρέμεινα πάντα στο ΠΑΣΟΚ και υπερασπίστηκα τα σύμβολα και το όνομά του, όταν αλλάζανε κάθε δύο χρόνια και παρουσιάζω ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο, την Αναγέννηση, ένα σχέδιο ώστε οι πόροι που έρχονται στη χώρα να σταματήσουν να παγιδεύονται σε επενδύσεις ανθρώπων που έχουν τα κεφάλαιά τους ασφαλισμένα στο εξωτερικό και αντίθετα θα μείνουν στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας πλούτο και προϋποθέσεις ανάπτυξης για τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Με αυτό το σχέδιο, εφόσον εκλεγώ, θα οργώσουμε κάθε γωνιά της χώρας και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που περιμένουν να ακούσουν μια ουσιαστική πρόταση και μαζί τους να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία υπέρ των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών».

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:

Η τελευταία ευκαιρία να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη

«Οι εκλογές της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη, να την οδηγήσουμε πίσω στη δημόσια ζωή ως πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη, γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για τη χώρα.

Και αυτό θα γίνει, αν οι πολίτες κατανοήσουν ότι η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι μια μάχη στρατευμένων μηχανισμών ή εξωθεσμικών κέντρων ισχύος, που επιθυμούν να μετατρέψουν την παράταξη σε συμπλήρωμα άλλου κόμματος και να ελέγξουν την ηγεσία της. Αν οι πολίτες κατανοήσουν, ότι είναι αυτοί που θα επιβάλλουν την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του. Αν οι πολίτες κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για πάλη γενεών και ηλικιών, αλλά για μάχη ιδεών.

Μεγάλοι θα γίνουμε, αν δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021, ποια είναι η πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τους θεσμούς. Αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μετόχους της προσπάθειας για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Αν οι πολίτες μάς ψηφίσουν, επειδή θα καταλάβουν ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, όχι στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά στην αλλαγή της ζωής τους προς το καλύτερο.

Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή των πολιτών, γιατί όταν συμμετέχει η κοινωνία, αυτή είναι που καθορίζει το αποτέλεσμα και όχι άλλοι».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

Ή θα προχωρήσουμε μπροστά και δυναμικά ή θα συνθλιβούμε από τις μυλόπετρες της ιστορίας

«Εάν υπάρχει ένα διακύβευμα στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την παράταξη, αυτό είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό. Εάν, επίσης, υπάρχει ένα διακύβευμα για την πατρίδα στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, αυτό είναι η δική μας παράταξη να βάλει τέλος στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 5 Δεκεμβρίου η υπόθεση δεν είναι μόνο εσωκομματική. Η υπόθεση είναι βαθιά πολιτική και πατριωτική. Στις 5 Δεκεμβρίου προσωπικά καλώ 11 εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων να επιλέξουν ισχυρή, μεταρρυθμιστική, υπεύθυνη αντιπολίτευση για τη χώρα. Και βεβαίως καλώ όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί να μου δώσουν τη δύναμη να κάνουμε μαζί αυτό που αξίζει στον χώρο μας, την παράταξη μεγάλη ξανά.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν πάντοτε δεύτερες ευκαιρίες. Αυτή η φορά για μας είναι καθοριστική. Ή θα προχωρήσουμε μπροστά και δυναμικά ή θα συνθλιβούμε από τις μυλόπετρες της ιστορίας. Ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό δικαίωμα έχουμε εμείς, οι ιστορικοί κληρονόμοι της Δημοκρατικής Παράταξης, να πράξουμε οτιδήποτε λιγότερο από όσα μας υπαγορεύει το χρέος μας. Ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ένα κόμμα ανοικτό και βαθιά δημοκρατικό. Ένα κόμμα απεξαρτημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς, ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στον λαό. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας. Μια τέτοια πολιτική προοπτική δικαιούται η παράταξή μας, ένα τέτοιο κόμμα αξίζει η πατρίδα μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Με την ψήφο μας σφυρηλατούμε την πολιτική ενότητα και τον ιδεολογικό αυτοκαθορισμό μας

«Το διακύβευμα των αυριανών εκλογών, της Κυριακής 5ης Δεκεμβρίου, αφορά και στην εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, επομένως και στην πορεία ευρύτερα της παράταξής μας, αλλά και την πορεία της χώρας και των Ελλήνων, γενικότερα.

Και αυτό γιατί ο συντηρητικός διπολισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει μια καθηλωτική ισορροπία, που δεν επιτρέπει τη φυγή προς τα εμπρός που επιτάσσουν τόσο τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όσο και οι τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου παίρνουν τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη στα χέρια τους οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, για να εκφράσουν με την ψήφο τους τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούμε όλοι μαζί, για να την κάνουμε μεγάλη και ισχυρή, πρωταγωνιστική στον δημόσιο βίο της χώρας, για να σηκώσουμε όλοι μαζί τον ήλιο και πάλι πάνω από την Ελλάδα.

Απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής στον κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Με την ψήφο μας σφυρηλατούμε την πολιτική ενότητα και τον ιδεολογικό αυτοκαθορισμό του Κινήματός μας, αλλά εγγυόμαστε και την πολιτική μας αυτονομία.

Με την αυτοπεποίθηση της ιστορικής μας προσφοράς στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που αποτελεί εγγύηση για μια βιώσιμη πορεία προς το μέλλον, ανατρέπουμε τους κατεστημένους συσχετισμούς, δίνουμε φωνή σε όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι, απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, εκτός των τειχών.

Διαμορφώνουμε τη ριζοσπαστική πολιτική πρόταση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να απελευθερωθεί επιτέλους από τις δυνάμεις της συντήρησης, της καθήλωσης, της αδράνειας και της ανακυκλούμενης μιζέριας.

Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Πρώτιστο καθήκον για μας τους δημοκράτες σοσιαλιστές, είναι ο διαρκής αγώνας για τη συλλογική ευημερία και την επίτευξη του ατομικού καθορισμού μέσα από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για αυτές τις αρχές θα παλέψουμε, μέσα από ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα πλαισιώσει το αυριανό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα προωθεί και θα εγγυάται βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Αλλά πάνω από όλα ο μεγαλύτερος αγώνας είναι ο αγώνας για περισσότερη Δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αστερίσκους. Κι αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε αδιαπραγμάτευτα και ανυποχώρητα. Και θα τον κερδίσουμε».

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ:

Να τολμήσουμε το πρώτο βήμα ριζικής αναγέννησης της παράταξης

«Μας χωρίζουν ελάχιστες ώρες από το πρώτο, μεγάλο βήμα μετάβασης του Κινήματός μας σε μια νέα εποχή πρωταγωνιστικής παρουσίας και δυναμικής. Ο α’ γύρος των εκλογών ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι ουσιαστικά η κορύφωση της πορείας ανασύστασης και αναγέννησης της παράταξης, την οποία ξεκίνησε και διαμόρφωσε, διά πυρός και σιδήρου, η αείμνηστη πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, από το κατώτερο σημείο δυναμικής που την παρέλαβε ποτέ όποιος ηγήθηκε διαχρονικά.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε αυτή την τεράστια ιστορική πρόκληση και προσωπικά ανέλαβα την ευθύνη και το ρίσκο να ενώσω τη φωνή μου με τους χιλιάδες συμπολίτες μας που πιστεύουν και ονειρεύονται σε μια διαφορετική πολιτική πρόταση από αυτή που μας επιβάλλει ο ψευδεπίγραφος δικομματισμός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλο αυτό το σύντομο, αλλά συναρπαστικό ταξίδι των 40 ημερών, συναντηθήκαμε από κοντά, αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα με ανθρώπους που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική, που σηκωθήκαν και ενεργοποιήθηκαν ξανά. Από κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες που είχε θολώσει ή είχε πάψει να φτάνει η φωνή του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι φωνές πρέπει να συνεχίσουν να ακούγονται και την επόμενη μέρα. Αυτή την εντολή και αυτή τη δύναμη θέλω την Κυριακή και είμαι αποφασισμένος να το πετύχω!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου