ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης: Η ανοσοποίηση είναι βίαιη, μολύνονται ολόκληρες οικογένειες, λόγω διασποράς

κων-γουργουλιάνης-η-ανοσοποίηση-είνα-299920

Καμπανάκι ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά σε συνδυασμό με τους μειωμένους εμβολιασμούς οδηγούν σε «βίαιη ανοσοποίηση» του γενικού πληθυσμού χτυπά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμον0λογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κων. Γουργουλιάνης.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σημείωσε πως ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός με αποτέλεσμα να κολλούν ολόκληρες οικογένειες, με τους εμβολιασμένους όμως να περνούν ήπια τη νόσο.

«Θα μολυνθούμε οι περισσότεροι από ό,τι φαίνεται. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός τώρα. Οταν μολυνθεί ένας από την οικογένεια κολλούν πλέον όλοι. Ομως οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ήπια», τόνισε ο καθηγητής.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τις αρχές Οκτωβρίου που άρχισε σταδιακά η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων και με βάση τους μαθηματικούς υπολογισμούς εκτιμώ ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 3.000 νεκρούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το τείχος ανοσίας για τον γενικό πληθυσμό θα χτιστεί με τον συνδυασμό εμβολιασμών και φυσικής νόσησης.

«Αυτό που βλέπω αναφορικά με τη Θεσσαλία είναι μια βίαιη ανοσοποίηση. Δηλαδή οι άνθρωποι μολύνονται ταχύτατα και οι οικογένειες είναι όλες θετικές. Αυτοί που νοσούν αποκτούν αντισώματα με τη φυσική νόσηση. Αν αυξηθούν και οι εμβολιασμοί μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό ποσοστό ανοσίας της αγέλης», εκτίμησε ο ίδιος.

«Είμαστε στο τέταρτο κύμα που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σύρθηκε για αρκετό καιρό χαμηλά και έκανε μια έξαρση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βλέποντας τα δεδομένα σίγα σιγά έχει μια ανοδική τάση στη νότια Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γουργουλιάνης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που μελετάει και επανέλαβε την έκκλησή του να εμβολιαστούν οι πολίτες, ειδικά στις ηλικίες που έχει καταδειχτεί ότι είναι ευάλωτες στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις.

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν πλέον από τους ανθρώπους που είναι 50 χρόνων και πάνω», ανέφερε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι « οι εμβολιασμοί έχουν αποτελεσματικότητα σε ένα σημαντικό ποσοστό και αυτό δεν θα πρέπει να το παραβλέπουν οι πολίτες».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου