ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης: Oχι στα σενάρια τρόμου

κων-γουργουλιάνης-oχι-στα-σενάρια-τρόμ-499415

Να αποφύγουμε τον πανικό καλεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Λάρισας – Δεν αναμένονται 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο, ξεκαθαρίζει

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει την εκτίμηση μερίδας Ελλήνων επιστημόνων ότι θα μετρήσουμε μέχρι 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Για μία ακόμη φορά ο καταξιωμένος Βολιώτης επιστήμονας κρατά διακριτικά αποστάσεις από εκτιμήσεις που προκαλούν αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και με επιχειρήματα «απαντά» γιατί δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, μέσω ανάρτησης στα social media.

H ανάρτηση τιτλοφορείται: «Αφιερωμένο σε όσους προβλέπουν 10.000 «κρούσματα» στα μέσα Αυγούστου!». Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μελετώντας προσεκτικά τον δείκτη θετικότητας των διαγνωστικών τεστ στο OUR WORLD IN DATA, στην Ινδία όπου ξεκίνησε η μετάλλαξη, η αύξηση των μολύνσεων άρχισε στις αρχές Μαρτίου, έφθασε στην κορύφωσή της σε δύο μήνες δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

Στη Μεγάλη Βρετανία το πανδημικό κύμα άρχισε στο τέλος Μαΐου και δύο μήνες μετά δηλαδή σήμερα έχει αρχίσει να κάμπτεται αφού φαίνεται να έφθασε στην κορύφωσή του. Λόγω των εμβολιασμών η ένταση του κύματος ήταν σαφώς ηπιότερη. Φαίνεται ότι και άλλες χώρες όπως το Ισραήλ ή Κύπρος που προηγήθηκαν της χώρας μας σε αυτό το πανδημικό κύμα έφθασαν ήδη στην κορυφή αυτού του κύματος.

Εστω και τώρα αντί του απόλυτου αριθμού των «κρουσμάτων» ας αξιοποιήσουμε τον δείκτη θετικότητας για τη μελέτη της πορείας της πανδημίας. Θα βοηθήσει να αποφύγουμε σενάρια τρόμου και πανικού».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση ο καθηγητής ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών.

«Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι είναι να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρόνων επειγόντως με κάθε τρόπο. Σε αυτή τη φάση πρέπει με κάθε τρόπο να αυξήσουμε τον εμβολιασμό στο 90% – 100% στους ευάλωτους, τους μεγάλης ηλικίας και όσους έχουν συννοσηρότητες. Εκεί είμαστε πίσω και πρέπει να επιταχύνουμε», εκτίμησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου