ΤΟΠΙΚΑ

Ορατός ο κίνδυνος για τις διακοπές νερού

ορατός-ο-κίνδυνος-για-τις-διακοπές-νερ-851206

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων που έχουν δρομολογηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ ώστε να εξασφαλιστούν οι επιπλέον ποσότητες νερού που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος λόγω καλοκαιριού, χωρίς την συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης, θα αποβεί αναποτελεσματική.
Αν δηλαδή η τάση της ζήτησης να εμφανίζει ημερήσιες αιχμές 55.000 m3, όπως το 2006, ή εβδομαδιαίες ανάγκες μεγαλύτερες των 330.000 m3, «τότε δυστυχώς- επισημαίνουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ- θα καταφύγουμε σε διακοπές νερού, με προφανείς συνέπειες στη ζωή της πόλης και των πολιτών».
Την ίδια ώρα παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της ΔΕΥΑΜΒ κάποιοι επιμένουν να κάνουν σπατάλη του νερού με τη λαστιχοφορία να αναδεικνύεται “σε πρωταθλητή” .
Από σήμερα ξεκίνησε η διαφημιστική καμπάνια της ΔΕΥΑΜΒ για οικονομία στο νερό με καταχωρήσεις στις εφημερίδες αλλά και με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ που θα ξεκινήσουν να μεταδίδονται σε δέκα περίπου ημέρες.
Το κεντρικό μήνυμα γύρω από το οποίο επικεντρώνεται η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών αφορά στην ανάγκη για λελογισμένη χρήση του νερού.
«Το νερό το καταναλώνουμε, δεν το σπαταλούμε», είναι το μήνυμα που απευθύνει η Επιχείρηση σε όλους τους πολίτες, ενώ το Σχέδιο Αντιμετώπισης Λειψυδρίας θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα.
Συνεργεία εξάλλου της ΔΕΥΑΜΒ μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια για την περιστολή του νερού στις συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Χτύπησε κόκκινο η ζήτηση
Το δίκτυο “δοκιμάστηκε” σκληρά τις ημέρες του καύσωνα, ανάσα δροσιάς ωστόσο θεωρήθηκαν οι δύο τελευταίες μέρες, καθώς ανέβηκε και πάλι η στάθμη των υδάτων ανεβάζοντας το απόθεμα στα 3.000 m3.
Τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα η κατανάλωση άγγιξε τα 50.000 κυβικά νερού, ενώ η ΔΕΥΑΜΒ μπορεί να διαθέσει 51.000 κυβικά. Μετρήθηκαν ωστόσο – και αυτό εντείνει την ανησυχία των υπευθύνων της διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης- 6,000 κυβικά νερού που σπαταλήθηκαν στη λαστιχοφορία.
Το πηγαίο νερό δεν ξεπερνά το 30% και στην περίπτωση που δεν υπήρχε το φαινόμενο της λαστιχοφορίας, η συμβολή του πηγαίου νερού θα άγγιζε το 35%.
Στο δίκτυο μπορούν να προστεθούν ακόμη 4.500 κυβικά μέτρα νερού γεωτρήσεων, σε αυτή ωστόσο την περίπτωση τα χλωριόντα θα ξεπεράσουν τα όρια των 250 mgl που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την 1η έως τις 20 Ιουνίου ο μέσος όρος ζήτησης και διάθεσης νερού από την 1η έως τις 20 Ιουνίου ήταν 40.620 κυβικά μέτρα σε καθημερινή βάση, ενώ λόγω λαστιχοφορίας η ζήτηση αυξήθηκε στα 46.470 κυβικά μέτρα.
Η ζήτηση πόσιμου νερού το Μάιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006 ήταν κατά 3.056 m3 μικρότερη ανά ημέρα σε Μ.Ο. Αυτό το γεγονός οφείλεται αφ΄ ενός μεν στον περιορισμό των απωλειών από την λειτουργία 140.000 m νέου δικτύου μέσω του έργου της ύδρευσης που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής και αφ΄ ετέρου στην αύξηση της ευαισθησίας των πολιτών απέναντι στην κατανάλωση του πόσιμου νερού.

Ανάσα από τα έργα που ολοκληρώνονται
Η ΔΕΥΑΜΒ έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται.
Συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου θα παραδοθούν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί στην κοινότητα Μακρινίτσας, ενώ στις 10 Ιουλίου θα παραδοθεί το έργο βελτίωσης του μίγματος στη Βιομηχανική Περιοχή.
Με τα δύο συγκεκριμένα έργα θα εξασφαλιστούν 1000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν τρία έργα υδρομαστεύσεων στις πηγές της Καλιακούδας που εξασφαλίζουν παραγωγή νερού 360 κυβικών μέτρων ημερησίως.
Μέτρα ΣΑΛ
Το σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας, εκτός από τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και κατασκευάζονται για την εξοικονόμηση νέων ποσοτήτων νερού, την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνει και μέτρα περιστολής τα οποία εκτός από την απαγόρευση της χρήσης λάστιχου και επιβολή προστίμων και την ενεργοποίηση συνεργείων περιστολής της κατανάλωσης νερού με συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας περιλαμβάνουν:
– Το πότισμα των πάρκων στα σημεία που γίνεται από το δίκτ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου