ΤΟΠΙΚΑ

Χωριά στο κέντρο της πύρινης κόλασης…

χωριά-στο-κέντρο-της-πύρινης-κόλασης-851206

Το Νεοχώρι παρέμενε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε πύρινο κλοιό. Στις 4 τα ξημερώματα η κατεύθυνση του ανέμου βοήθησε για να σωθεί, αλλάζοντας κατεύθυνση. Όμως, ο κίνδυνος επέστρεψε και χθες το πρωί με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο γύρω από την περιοχή. «Ξέρεις τι είναι να βλέπεις οικογένειες να εγκαταλείπουν ομαδικά τον τόπο τους; Να αφήνουν πίσω τους τις περιουσίες τους; Είναι τραγικό. Και κανείς δεν μπορούσε να μας βοηθήσει», λέει νεαρή σε ένα καφενείο του Νεοχωρίου και τα μάτια της βουρκώνουν, κοιτώντας για άλλο ένα πρωινό την «κόλαση».
Ένα ακόμη χωριό του Νοτίου Πηλίου βρίσκονταν από το πρωί χθες κάτω από τη διαρκή απειλή της φωτιάς. Οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες κατοικίες των Αφετών. Ο αέρας λυσσομανούσε και οι κάτοικοι με την απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, παρακολουθούσαν έντρομοι τις φλόγες να πλησιάζουν.
Άλλοι αγνοώντας τον κίνδυνο για τη ζωή τους, με πρόχειρες μάσκες στο πρόσωπο, είχαν σκαρφαλώσει στις στέγες των σπιτιών τους ρίχνοντας νερό με λάστιχο. Έβρεχαν τις αυλές, τα τουβάρια των κατοικιών, έκοβαν με αλυσοπρίονα τα κοντινά δέντρα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, που κατέβαινε προς το χωριό. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα έπεσαν στο μέτωπο, πάνω από τις Αφέτες, κατορθώνοντας προς στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, που είχαν ενισχυθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, έδιναν έως το μεσημέρι τη «μάχη» στα δύο μέτωπα των Αφετών και του Νεοχωρίου, όπου απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.
Ο καιρός πήγαινε κόντρα στις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, των εθελοντών και των κατοίκων. Έξι μποφόρ έπνεαν στις 11 το πρωί στην περιοχή και οι μετεωρολογικές προβλέψεις προκαλούσε μεγαλύτερη απελπισία. Οι άνεμοι προβλέπονταν ότι θα κοπάσουν μετά τις 4 το απόγευμα. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, καθώς ο αέρας συνέχιζε να προκαλεί διαρκείς αναζοπυρώσεις και επέκταση της πυρκαγιάς.
Ένα ψιλόβροχο για λιγότερο από δέκα λεπτά της ώρας, γύρω στις 9 το πρωί, έκανε τους πάντες να αναθαρρήσουν. Η απογοήτευση και η απόγνωση επανήλθαν, διότι η βροχή τους εγκατέλειψε, έχοντας μόνο δημιουργήσει μια σύντομη ελπίδα σωτηρίας…
Και ενώ μαίνονταν η πυρκαγιά κοντά στις Αφέτες και το Νεοχώρι, ο κίνδυνος επέστρεψε στην Αργαλαστή, ωστόσο, εκεί η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου