ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για τους γιατρούς «αντάρτες»

εισαγγελέας-για-τους-γιατρούς-αντάρ-506877

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με τίτλο «Γιατροί αντάρτες καλούνται σε απολογία». Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστώσει αν διαπράχτηκε ή όχι το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Στο πλαίσιό της, ζητήθηκε να επισυναφθούν στη δικογραφία της υπόθεσης οι καταγγελίες που έχει στα χέρια του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για δύο γιατρούς. Ο ένας –σύμφωνα με τις καταγγελίες- απέτρεψε πολίτη να εμβολιαστεί, ενώ ο δεύτερος προβαίνει σε συνεχείς δημόσιες δηλώσεις κατά των εμβολίων με αναρτήσεις στα social media.

Σε πρώτο στάδιο θα εξεταστεί το περιεχόμενο των καταγγελιών και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί, αν οι γιατροί θα κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις.

Επισημαίνεται, ότι το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 ετών. Σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, ανάλογα με την πορεία της έρευνας, θα εξεταστεί αν με τη στάση τους οι γιατροί παρέβησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για το θέμα έχει ήδη παρέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο οποίος ξετάζει την επιβολή κυρώσεων στον ένα γιατρό που –σύμφωνα με καταγγελία- παρακίνησε πολίτη να μην εμβολιαστεί και αποφάσισε να τον καλέσει για εξηγήσεις.

Το επόμενο βήμα του θα είναι η παραπομπή του στο πειθαρχικό. Εφόσον ληφθεί απόφαση ο γιατρός να «τιμωρηθεί», προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) αφενός, αφετέρου για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις για τον Covid-19 και τον εμβολιασμό.

Για τον δεύτερο γιατρό, με τις αναρτήσεις στα social media, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει υποχρέωση να διερευνά κάθε καταγγελία πολίτη, που αφορά σε μέλος μας. Εχουμε εξαρχής διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αντιεπιστημονικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας. Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας», είναι το μήνυμα του προέδρου του ΙΣΜ Ευθύμου Τσάμη μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξαρχής έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού και ότι είναι από τους πρώτους επιστημονικούς φορείς, που μέσω ανακοινώσεων υπογράμμισαν στους πολίτες την ανάγκη να θωρακιστούν από την πανδημία», τονίζει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου