ΤΟΠΙΚΑ

Γιατροί «αντάρτες» καλούνται σε απολογία

γιατροί-αντάρτες-καλούνται-σε-απολ-508291

Προ των πυλών πειθαρχικής δίωξης Βολιώτης γιατρός, που φέρεται να παρακινούσε πολίτες να μην εμβολιαστούν – Στο μικροσκόπιο και δεύτερη καταγγελία για αποτροπή εμβολιασμών μέσω των social media

Την επιβολή κυρώσεων σε γιατρό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Mαγνησίας για παρακίνηση πολίτη να μην εμβολιαστεί θα κληθεί να εξετάσει σύντομα ο τοπικός επιστημονικός φορέας, μετά από επώνυμη καταγγελία.

Στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες για ισάριθμους γιατρούς.

Για τον έναν γιατρό, που φέρεται να απέτρεψε π0λίτη να εμβολιαστεί, η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να εξετάζει καταγγελίες πολιτών ολοκλήρωσε την έρευνα, ενώ για τον δεύτερο, που μέσω των social media φέρεται να κάνει συνεχείς δημόσιες δηλώσεις εναντίον των εμβολίων για τον covid-19, η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

Προς στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει ανακοινώσει τις ειδικότητες των δύο γιατρών, που ελέγχονται για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Eιδικότερα, αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, αφού διαπιστώθηκε πως έχει βάση η επώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε σε βάρος του γιατρού, το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου, που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες, αποφάσισε ότι ο γιατρός πρέπει να κληθεί για εξηγήσεις.

Το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή στο πειθαρχικό. Εφόσον ληφθεί απόφαση ο γιατρός να «τιμωρηθεί», προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) αφενός, αφετέρου για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις για τον Covid-19 και τον εμβολιασμό.

Οι πειθαρχικές κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ή τη διαγραφή του μέλους από τον ΙΣΜ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οπως βέβαια εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ευθύμης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η επιβολή της όποιας πειθαρχικής ποινής είναι εφέσιμη, αφού ο θιγόμενος γιατρός έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει υποχρέωση να διερευνά κάθε καταγγελία πολίτη, που αφορά σε μέλος μας. Εχουμε εξαρχής διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αντιεπιστημονικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας. Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμης Τσάμης.

Ο Ευθ. Τσάμης υπενθύμισε επίσης ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξαρχής έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού και ότι είναι από τους πρώτους επιστημονικούς φορείς, που μέσω ανακοινώσεων υπογράμμισαν στους πολίτες την ανάγκη να θωρακιστούν από την πανδημία.

«Η ιατρική ενημέρωση προς τους πολίτες πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά στοιχεία, που είναι τεκμηριωμένα. Οτιδήποτε άλλο δεν αφορά στην ιατρική επιστήμη», κατέληξε ο ίδιος.

Υπογραμμίζεται πως πριν από λίγες μέρες στη γειτονική Λάρισα ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης επέβαλε χρηματικό πρόστιμο σε γυναικολόγο μέλος του, διότι μέσω ανακοινώσεων στα social media προέτρεπε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου